«Λευκός καπνός» για το σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ αναδύεται τις τελευταίες ώρες από τις δύο μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζές της καθώς Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Βank φέρεται να συμφώνησαν επί της αρχής επί ενός σχεδίου κατανομής του βάρους της εξυγίανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει να αγοράσει η Πειραιώς τις απαιτήσεις της Alpha που απορρέουν από δάνεια της ΑΝΕΚ, έναντι τιμήματος που δεν έχει διαρεύσει. Θεωρείται, πάντως, ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο της ονομαστικής αξίας των δανείων. Έτσι, η Πειραιώς θα καταστεί ο -με απόσταση- μεγαλύτερος πιστωτής της ΑΝΕΚ, με ονομαστικές απαιτήσεις της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και τον μεγαλύτερο μέτοχο της ακτοπλοϊκής.
Η συμφωνία Πειραιώς - Alpha δεν έχει ακόμη υπογραφεί και ως εκ τούτου δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση των πιστωτών της ΑΝΕΚ προς την Attica Group, η οποία αποτελεί τον ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή, που θα υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης της ΑΝΕΚ.
Η πρόταση της Attica Group υποβλήθηκε στους πιστωτές της ΑΝΕΚ τον περασμένο Αύγουστο και έλαβε θετική εισήγηση από τους servicers, που διαχειρίζονται τις απαιτήσεις των Alpha, Πειραιώς, Cross Ocean και Attica Bank στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η σκυτάλη πέρασε στις τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Attica Bank) και ακολούθησαν προτάσεις τροποποίησης σημείων του business plan της Attica, οι οποίες απορρίφθηκαν από την τελευταία. Υπό την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, Alpha και Πειραιώς διαπραγματεύτηκαν μεταξύ τους το πώς θα κατανεμηθεί το βάρος της διάσωσης.
Το business plan που συνοδεύει την πρόταση της Attica προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ, κατά τουλάχιστον 50%, χωρίς να αγγίζει τις υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές, προείσπραξη εισιτηρίων κ.ά.) καθώς και τις απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Για αυτό τον λόγο απαιτεί να προσυμφωνήσουν οι πιστωτές της ΑΝΕΚ επί του σχεδίου, πριν η Attica απευθυνθεί στους μετόχους. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε η ΑΝΕΚ να απορροφηθεί από την Attica με enterprise value, που θα αντιστοιχεί σε περίπου 9 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA της χρήσης 2022 της κρητικής ακτοπλοϊκής.
Το business plan λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι το 2022 θα αποτελέσει έτος πλήρους επανόδου σε κανονικότητα, μετά την πανδημία της Covid-19. Υπό το παραπάνω πρίσμα, παίρνει ως βάση για την εκτίμηση των EBITDA 2022, τη χρήση 2019, προσαρμόζοντας, όμως, το κόστος στα νέα δεδομένα, που προκάλεσε η άνοδος του πετρελαίου ως την περίοδο υποβολής της πρότασης (σ.σ. στοιχεία τέλος Ιουλίου για τιμή πετρελαίου).
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου ίσως απαιτήσουν επανακαθορισμό των παραδοχών, αυξάνοντας το κόστος της διάσωσης.
Ληξιπρόθεσμα δάνεια 250 εκατ. ευρώ
Ο τραπεζικός δανεισμός της ΑΝΕΚ ανερχόταν στις 30 Ιουνίου σε 255,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250,9 εκατ. ευρώ έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και αποτελούν, σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί το Euro2day, τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Δεν έχει διευκρινισθεί, αν τα 250,9 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν και τους τόκους, μια και το σύνολο του παραπάνω ποσού έχει καταστεί, εδώ και μια διετία, ληξιπρόθεσμο.
Μετά το «κούρεμα», ο καθαρός δανεισμός (δάνεια συν συμβάσεις leasing) της ΑΝΕΚ θα ανέρχεται σε 6 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπει το business plan, που κατατέθηκε στους πιστωτές, ενώ το νέο σχήμα Attica-ΑΝΕΚ θα εμφανίζει χαμηλότερο λόγο καθαρού δανεισμού/EBITDA ήδη από την πρώτη πλήρη χρήση.
Η Πειραιώς αποτελεί την τράπεζα με το μεγαλύτερο δανειακό άνοιγμα στην ΑΝΕΚ (100,9 εκατ. ευρώ στις 30/6) και ακολουθούν το fund Cross Ocean με 61 εκατ. ευρώ (σ.σ. αγόρασε την απαίτηση από την Εθνική Τράπεζα με discount έναντι της ονομαστικής αξίας), η Alpha με 60 εκατ. ευρώ, η Attica Bank με 24 εκατ. ευρώ και συνεταιριστικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στο α' εξάμηνο η ΑΝΕΚ εμφάνισε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 268 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ και ζημιές σε επίπεδο EBITDA 700 χιλ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το σύνολο των οφειλών της προς τις τράπεζες ήταν ληξιπρόθεσμες, λόγω μη εξυπηρέτησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στις 30.06.2021 ανέρχονταν σε 11,5 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίπτωση που συνεχίζει να έχει στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η σημαντική άνοδος του πετρελαίου, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σε σχέση με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.
Τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η μετατροπή μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών σε κοινές μετοχές και επήλθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ. Τράπεζες και Cross Ocean διατηρούν το δικαίωμα μετατροπής του υπόλοιπου ΜΟΔ, που ανέρχεται σε 11,2 εκατ. ευρώ. Λογικά, η μετατροπή θα γίνει πριν από ενδεχόμενη απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica.
Τα επόμενα βήματα αν επιτευχθεί συμφωνία με πιστωτές
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η Attica θα πρέπει να επιτύχει συμφωνία και με μετόχους της ΑΝΕΚ για την απορρόφηση υπό τους όρους που προβλέπει το business plan. Με δεδομένο ότι οι πιστωτές ελέγχουν ήδη σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ, το οποίο θα διευρυνθεί στην ορατή περίπτωση μετατροπής του υπολειπόμενου ΜΟΔ, η συμφωνία αναμένεται να περάσει.
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς κατέχει το 28,13% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ και αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο, ενοποιώντας την με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τον μεγαλύτερο μέτοχο και πιστωτή της MIG, η οποία ελέγχει την Attica Group, ενώ κατέχει και απευθείας το 11,8%, μετά τη συγχώνευση Attica Group - Hellenic SeaWays.
Η εταιρεία ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ, συμφερόντων της Αμαλίας Βαρδινογιάννη, κατέχει το 22,34% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ.