Η P&G συμβάλλει έμπρακτα και ουσιαστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στα αστικά κέντρα, στηρίζοντας τη δημιουργία πάρκων τσέπης στις γειτονιές των μεγάλων μας πόλεων, αναφέρει ανακοίνωση. Έτσι, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκλήρωσε και παρέδωσε δύο νέα πάρκα τσέπης στους κατοίκους της Αθήνας, στο Μεταξουργείο και τα Σεπόλια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για πιο πράσινες και βιώσιμες πόλεις, εγκαταλελειμμένοι χώροι, αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε πηγές πρασίνου, ανάσες δροσιάς, σημεία αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμα σε όλους.
Το έργο της P&G ξεκίνησε με τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου τσέπης στο Παγκράτι, τον Μάρτιο του 2021. Το πάρκο τσέπης στο Παγκράτι, έκτασης 750 τ.μ., με περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα, έχει δώσει ήδη νέα πνοή στη γειτονιά του κέντρου, σημειώνεται.
Πρόσφατα παραδόθηκαν στους κατοίκους της πόλης δύο νέα πάρκα τσέπης, στο Μεταξουργείο και τα Σεπόλια με απώτερο στόχο να αποτελέσουν οικοσυστήματα που θα συμβάλλουν στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.
Το πάρκο τσέπης του Μεταξουργείου, έκτασης 300 τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν περισσότερα από 340 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχώμενα, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα ενώ στο κέντρο δεσπόζει η ελιά, δέντρο άρρηκτα συνυφασμένο με την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το πάρκο τσέπης στα Σεπόλια, βρίσκεται στην οδό Δράμας. Μια έκταση 180 τ.μ., καλύφθηκε με περισσότερα από 190 φυτά, με κυρίαρχα τις λεβάντες και το περγαμόντο που είναι αρώματα που συναντά κανείς στα προϊόντα Fairy, που είναι το brand που υιοθέτησε το συγκεκριμένο πάρκο, καθώς και ένα παγκάκι, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή και των τριών πάρκων τσέπης στο Παγκράτι, το Μεταξουργείο και τα Σεπόλια, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο των χωματουργικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στα πάρκα ανακυκλώθηκαν, ώστε υλικά, όπως πέτρες και χαλίκια, να αξιοποιηθούν ως χώρος αποστράγγισης νερού, ενώ η εξωτερική εισαγωγή γόνιμου εδάφους ήταν ελάχιστη, καθώς χρησιμοποιήθηκε κομπόστ φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, ο φωτισμός των χώρων και στα τρία πάρκα πραγματοποιείται με αυτόνομα φωτοβολταϊκά, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.
«Αστικά τοπία ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα, που είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, μετατρέπονται σε οάσεις πρασίνου και οξυγόνου, δίνοντας μια ένεση ζωής στις γειτονιές που βρίσκονται, μέσω της πλούσιας και γενναιόδωρης φύτευσης που διαθέτουν, με αστικό εξοπλισμό και με φωτισμό. Ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε για να συναντιόμαστε! Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα και να αποδείξουμε ότι η Αθήνα λίγο-λίγο, αλλάζει πολύ», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ευχαρίστησε την P&G και την Οργάνωση ΓΗ για τη συμβολή τους.
H κα Δέσποινα Πάσσαρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμπλήρωσε: «Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, θέλουμε όλοι να βγούμε από τα σπίτια μας ασφαλείς και να βρούμε την πόλη μας, την συνοικία μας, τη γειτονιά μας, πολύ πιο όμορφη απ’ ότι την αφήσαμε. Πιστεύω ότι σήμερα, με την παράδοση των δύο νέων πάρκων αυτή η προσδοκία γίνεται πραγματικότητα. Οι κάτοικοι αντικρύζουν κάτι πολύ πιο όμορφο, πολύ πιο βιώσιμο από αυτό που είχαν συνηθίσει. Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οι κρατικοί φορείς, οι επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ, μόνο ωραία πράγματα μπορούν να γίνουν».
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθυντής της Οργάνωσης ΓH, τόνισε: «Για να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε πόλεις που να είναι υγιείς, ανθεκτικές και πάνω απ’ όλα πράσινες. Με την P&G έχουμε θέσει ως στόχο να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε πρακτικά και ουσιαστικά στη βιωσιμότητα, στην αειφορία και στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα πάρκα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Τα πάρκα τσέπης μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος αλλά η αξία τους για το περιβάλλον αλλά κυρίως για τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σημαντική».