Ανθεκτικότητα στην πανδημία επέδειξαν τα μεγέθη της Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου Καράλης, της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής και εξαγωγής Κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ, με έδρα στην Άρτα, η οποία εξάγει το 50% της παραγωγής της αλλά τα τελευταία χρόνια εστιάζει και στην επέκτασή της στην ελληνική επικράτεια.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές της καταστάσεις έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 36,991 εκατ. ευρώ έναντι 33,478 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση με αύξηση 10,5%. Ωστόσο το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε ποσοστιαία περισσότερο από τον κύκλο εργασιών κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μικτού κέρδους. Το κόστος πωληθέντων ανήλθε σε 31,323 εκατ. ευρώ με αύξηση 13,15% και το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 2,2% στα 5,794 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί του κόστους πωληθέντων μειώθηκε ελαφρά σε 18,09% έναντι 20,93% στη χρήση 2019.
Σε επίπεδο κερδοφορίας σημειώθηκαν οριακές μεταβολές, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 3,721 εκατ. ευρώ από 3,732 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα κέρδη προ φόρων στα 4,862 εκατ. ευρώ έναντι 4,877 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στην εξεταζόμενη χρήση καταβλήθηκαν μερίσματα 2 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους.
Η καθαρή θέση ανέρχεται σε 29,780 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 1,721 εκατ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από τα κέρδη της χρήσεως τα οποία προτείνεται από τη διοίκηση να παραμείνουν στην εταιρεία και να μη διανεμηθούν. Το κυκλοφορούν ενεργητικό υπερκαλύπτει όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 22,098 εκατ. ευρώ.
Εντός της χρήσης 2020 δεν σχηματίστηκαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ως αποτέλεσμα του καλύτερου πιστωτικού ελέγχου των πελατών κατά τα τελευταία χρόνια.
Η διοίκηση εστιάζει την προσοχή της στη διαχείριση των αποθεμάτων της εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν όπως περιορισμένη διάρκεια ζωής και ευπάθεια. Σημειώνεται ότι το 2020 διαμορφώθηκαν σε 10 εκατ. ευρώ από 9,852 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Οι επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές υπό το πρίσμα της οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με την ομάδα της διοίκησης, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο και Σπυρίδωνα Καράλη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα.
Στόχος τους είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, η περιστολή των δαπανών αλλά και η διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων ώστε να διατηρείται και να αυξάνεται το πελατολόγιο. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για επέκταση σε όλη την ελληνική αγορά η οποία στο παρελθόν δεν παρουσίαζε για την εταιρεία μεγάλο ενδιαφέρον.
Επίσης στα σχέδια της εταιρείας, που απασχολεί σήμερα 126 εργαζόμενους από 118 ένα χρόνο πριν, είναι περαιτέρω επενδύσεις με χρήση των αναπτυξιακών νόμων.
Η συνεργασία με τους παραγωγούς
Εντωμεταξύ, καθώς η κύρια πρώτη ύλη της εταιρείας είναι το γάλα, για τις ανάγκες προμήθειας διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με πολύ μεγάλο πλήθος παραγωγών της περιοχής της Ηπείρου και της Αμφιλοχίας.
Προωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας το οποίο εκτείνεται από την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού έως την παροχή οδηγιών και συμβουλών προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Όπως σημειώνει η διοίκηση, το περιβάλλον προμήθειας του γάλακτος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και έχει ειδικό βάρος η διασφάλιση σε βάθος χρόνου τόσο της ποσοτικής όσο και της ποιοτικής επάρκειας γάλακτος.
Σημειώνεται ότι η οικογενειακή επιχείρηση Καράλης είναι γαλακτοβιομηχανία τρίτης γενιάς που ξεκίνησε από ένα τυροκομείο το 1965 στην Πέτρα Πρέβεζας, για να αποκτήσει το 1998 εργοστασιακή μονάδα 5.000 τ.μ. στην Φιλοθέη Άρτας, με δυνατότητα επεξεργασίας 120.000 κιλών πρόβειου γάλακτος την ημέρα. Έκτοτε έχει επενδύσει σε εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των εγκαταστάσεών της όπου παράγει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο τυροκομικών προϊόντων.