Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πιθανούς αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τα διαμερίσματα του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη Matina Tower στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, που θα αποτελεί το υψηλότερο παραθαλάσσιο κτήριο στη Μεσόγειο, αναφέρει η Lamda Development, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου κτηρίου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διεθνές αρχιτεκτονικό τοπόσημο.
Όπως επισημαίνεται, ο συνολικός προϋπολογισμός του Marina Tower εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Η επικοινωνία των ενδιαφερόμενων αγοραστών γίνεται μέσω του νέου website του Marina Tower (theellinikonmarinatower.com), όπου το κοινό θα μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες και την ειδική φόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με την εταιρεία. Ιδιοκτήτης του έργου και φορέας ανάπτυξης είναι εξ ολοκλήρου η Lamda Develοpment. Η εταιρεία πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, αντιστοίχου ποιότητας και προδιαγραφών.
Η Foster + Partners εκπόνησε το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Είναι, επίσης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελετητών για τον Marina Tower. Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων), τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί), καθώς και πλήθος άλλων συμβούλων μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι μελέτες να είναι πλήρεις και σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα μας και διεθνώς, για αυτού του είδους τα κτίρια. Σημειώνουμε ότι για κάθε ανάπτυξη προκηρύσσεται ξεχωριστός διαγωνισμός, με συμμετοχή διαφορετικών αρχιτεκτονικών γραφείων/μελετητικών σχημάτων. Έτσι, στην επόμενη παρουσίαση για το Marina Galleria, θα ανακοινωθεί μια διαφορετική ομάδα μελετητών.
O Marina Tower (όπως αναφέρεται στις σχετικές απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων) προτείνει ένα βιώσιμο μοντέλο σύγχρονης κατοίκησης, αξιοποιώντας στο έπακρο τη μοναδική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου.
Βασικό στοιχείο της σχεδιαστικής προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου κτιρίου, σε πλήρη εναρμόνιση και σύνδεση με τη φύση. Ξεχωρίζει η πράσινη ραχοκοκαλιά που διατρέχει το κυρίως μέρος της κατασκευής, καθώς και οι κρεμαστοί κήποι που είναι προσανατολισμένοι έτσι ώστε να συλλαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία νερού ενισχύουν τη σύνδεση με τη θάλασσα και συμβάλλουν και αυτά, μαζί με το πράσινο των ακάλυπτων χώρων, στο μικροκλίμα της περιοχής, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη δροσιά στο ζεστό αθηναϊκό καλοκαίρι. Το κτίριο θα φέρει πιστοποίηση "LEED Gold" και "Well being", πρόκειται δηλαδή για υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού.
Οι μελέτες δουλεύονται και θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Η εν λόγω μεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%. Επιπλέον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του έργου, απαιτείται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και καθυστερήσεις. Τα ψηφιακά BIM μοντέλα θα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μελέτη, κατασκευή και διαχείριση του έργου.
Τα έργα ξεκίνησαν
Σε ερώτηση για τον χρόνο έναρξης των έργων στο Ελληνικό, η εταιρεία απαντά ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν είναι το κτίριο για ΑΜΕΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και το κέντρο ενημέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Εντός του επόμενου διαστήματος, πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, όπως το πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς και τα έργα στο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραλίας μήκους 1 χλμ., ανοιχτής σε όλους.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, μεγάλο τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία.
Στα επόμενα δύο χρόνια, σχεδιάζεται επίσης η τμηματική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες, αναφέρει.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ελληνικού θα απασχοληθούν 10.000 άτομα.
Στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
Ο νέος ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα είναι ο υψηλότερος στη Μεσόγειο με 45 ορόφους και 200 διαμερίσματα που θα έχουν όλα θέα στη θάλασσα. Με την ολοκλήρωσή του, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.
Ο Marina Tower, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, θα είναι ένας από τους πιο πράσινους ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.