Στην καθαρή ενέργεια πάνω από τις μισές επενδύσεις των ΕΛΠΕ

Θετική η ανάκαμψη του πετρελαίου αλλά τα περιθώρια διύλισης παραμένουν αδύναμα, τόνισε ο CEO των ΕΛΠΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων. Εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο. Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ.

Στην καθαρή ενέργεια πάνω από τις μισές επενδύσεις των ΕΛΠΕ

Πάνω από το 50% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της ΕΛ.ΠΕ. των 3,5-4 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν στα επόμενα 5-10 χρόνια στην καθαρή ενέργεια. Αυτός θα είναι ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο θα βασιστεί ο όμιλος, στο πλαίσιο της προσαρμογής του σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης κατά την εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Θα φέρουμε τον όμιλο από το χθες στο αύριο, είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η βασική δραστηριότητα του ομίλου στα πετρελαιοειδή θα διατηρηθεί αλλά θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% έως το 2030.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής τις 5 Ιουλίου και ημερομηνία έναρξης διανομής τις 12 Ιουλίου.

Ενέκρινε, επίσης, την εκλογή 7 από τα 11 μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΠΕ., μετά την αλλαγή του καταστατικού, στο πλαίσιο του Ν.4706/20 για την εταιρική διακυβέρνηση. Εκλέχθηκαν, όπως έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr, ο Ανδρέας Σιάμισιης, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Θεόδωρος-Αχιλλέας Βάρδας, ο Ιορδάνης Αϊβάζης, ο Νίκος Βρεττός, η Loraine Σκαραμαγκά και ο Παναγιώτης Τριδήμας. Οι τέσσερις τελευταίοι ορίζονται ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, ενώ καινούρια πρόσωπα στο δ.σ. της ΕΛ.ΠΕ. είναι οι τρεις τελευταίοι, καθώς οι υπόλοιποι συμμετείχαν και στην απερχόμενη διοίκηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προτείνει και έγιναν αποδεκτά τα 4 μέλη του δ.σ., που είναι η κ. Αναστασία Μαρτσέκη και οι κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Αλέξανδρος Μεταξάς, Αλκιβιάδης-Κωνσταντίνος Ψαρράς. Κατά συνέπεια, δεν συμμετείχε και με βάση τις αλλαγές του καταστατικού, στη σημερινή ψηφοφορία για τα 7 μέλη.

Η θητεία της νέας διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. είναι τριετής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές και τις προκλήσεις του 2021 ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι ξεκίνησε με πάρα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο από άποψη αποτελεσμάτων. Θετική κρίνεται η ανάκαμψη των τιμών του αργού, που κινούνται σχεδόν στα επίπεδα του τέλους του 2019, ωστόσο, τα περιθώρια διύλισης παραμένουν πολύ αδύναμα. Πολύ υψηλό, επίσης, είναι και το κόστος των εκπομπών ρύπων CO2, που επιβαρύνουν την κερδοφορία του ομίλου. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, θεωρείται ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου, με ορόσημο τις 16 Ιουλίου, οπότε θα περάσουν οι αλλαγές, η υλοποίηση του Vision 2020-2025 και η επιτάχυνση έργων για νέα ενέργεια, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου.

Όπως είπε ο CEO της ΕΛ.ΠΕ., δεν πρέπει η εταιρεία να συμμετέχει σε ό,τι ενεργειακό γίνεται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν λάθος, γιατί οδηγεί σε κατασπατάληση πόρων. Χρειάζεται να έχει, κατά τον ίδιο, στοχευμένες συμμετοχές. «Για μας η ενεργειακή μετάβαση έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία, γιατί χρειάζεται να προσαρμοστούμε στις επικείμενες αλλαγές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου, που στόχος είναι να εξυπηρετήσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ., «μόνον θετικά θα αποτιμηθεί από την αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v