Στο παιχνίδι διεκδίκησης της Super League μπαίνει ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου κ. Μ. Τσαμάζ , ο οποίος διευκρίνισε ότι προς το παρόν «εκτιμούν την κατάσταση», χωρίς να έχουν καταθέσει σχετική πρόταση.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 όπου καταγράφηκαν καλές επιδόσεις στην Ελλάδα, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 1,4% από τα επίπεδα προ πανδημίας του α' τριμήνου 2020, ο κ. Τσαμάζ απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας χρονιάς για το ανώτατο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανδρών στην Ελλάδα.
«Tα προηγούμενα χρόνια δεν το κοιτάζαμε, το σκεφτόμασταν, αλλά ήμασταν ακόμη μακριά από πρόταση. Προς το παρόν εκτιμούμε την κατάσταση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου OTΕ κ. Χ. Μαζαράκης ανέφερε ότι προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τα έσοδα από την Cosmote TV, που παρουσίασε απώλειες 9% λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης, στα πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι η απώλεια άγγιζε τα 2 εκατ. ευρώ ή περισσότερο κάθε τρίμηνο.
Αισιοδοξία για το 2021 - Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Τσαμάζ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα.
Όπως ανέφερε, η επαναλειτουργία της οικονομίας αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου όχι μόνο άμεσα από την ανάληψη δημόσιων έργων αλλά και έμμεσα από δράσεις και ευκαιρίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες του OΤΕ.
«Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να πάρουμε αρκετά από τα έργα που θα γίνουν για την ψηφιοποίηση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσαμάζ, στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται πολλά projects για ψηφιακό μετασχηματισμό που μπορούν να διεκδικήσουν ενώ διευκρίνισε ότι ο OΤΕ έχει «δυνατή παρουσία σε τομείς όπως τα 5G, fiber, DT, που είναι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος».
Στόχος, υπογράμμισε, είναι το 2021 να πάει πολύ καλά, να βοηθήσουμε τη χώρα να ανασυγκροτηθεί και τους πελάτες μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αποδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, όπου αναμένει αύξηση με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άφιξη στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από άλλες χώρες από ό,τι το καλοκαίρι του 2020.
Επενδύσεις σε οπτικές ίνες
Να συνδέσει ένα 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτική ίνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει ήδη ο OΤΕ, υλοποιώντας το πλάνο επενδύσεων που ετησίως αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαμάζ, η ανάπτυξη οπτικής ίνας στο σπίτι αποτελεί προτεραιότητα, καθώς όπως επεσήμανε, όσο προχωρούν οι υποδομές ενισχύεται και η ζήτηση.
Μέχρι στιγμής ο OΤΕ έχει ενεργοποιήσει 25 χιλιάδες Fiber To The Home συνδέσεις, αγγίζοντας το 8% των νοικοκυριών που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν την σχετική υπηρεσία (περίπου 340.000 νοικοκυριά έχουν υποδομή σήμερα για FTTH).
«Πάμε για 1 εκατ. FTTH σε 2-3 χρόνια (από περίπου 340.000 σήμερα) και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την επένδυση. H αγορά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα είναι το παιχνίδι από εδώ και πέρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, εκτιμώντας ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια από 8% των νοικοκυριών που έχει ενεργοποιήσει σήμερα σύνδεση FTTH, το ποσοστό θα φτάσει το 30% συνολικά.
Καταλήγοντας είπε ότι στόχος είναι 80% κάλυψη των νοικοκυριών με πάνω ταχύτητες από 100 Mbps ενώ αναφορικά με το 5G τόνισε ότι το πρόγραμμα υλοποίησης είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και θα συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς.