Στη σύναψη του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ -που θα αποτελέσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση έως την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που εγκρίθηκε χθες- προχωρά η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Reggeborgh Invest, που έχουν διατυπωθεί πριν την τελική επικράτησή της στη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων, στην προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου σκοπεύει να καλύψει έως και το 40% αυτής, αλλά και τυχόν αδιάθετα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του εισηγμένου ομίλου. Σημειώνεται δε ότι μια τέτοια κίνηση δεν δεσμεύει τον μέτοχο να υποχρεωθεί σε δημόσια προσφορά, ακόμη και αν ξεπεράσει το 33% συμμετοχής στον όμιλο, εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της εγκεκριμένης ΑΜΚ από τη Γ.Σ. των μετόχων.
Σε εκκρεμότητα παραμένει δε η εξάσκηση του δικαιώματος εκ μέρους της Reggeborgh για την απόκτηση ποσοστού 12,5% από τον μέτοχο Λ. Μπόμπολα, βάσει του προσυμφώνου που έχει συναφθεί και έχει ανανεωθεί έως τις 10 Μαΐου 2021. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εν λόγω συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται στο στόχαστρο της Greenhill, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την εκχώρηση της θυγατρικής του ομίλου ΗΛΕΚΤΩΡ στον Λ. Μπόμπολα.
Πέραν των παραπάνω, έως την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μένει να φανεί και η στάση της Greenhill -των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη-, η οποία αν και αρχικώς αρνούνταν να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αμφισβητώντας το ύψος της, τους σκοπούς της και εν γένει τη διοίκηση του ομίλου Eλλάκτωρ (που αποτελεί πρόταση της πλευράς Reggeborgh), χθες δια του νομικού εκπροσώπου της αλλά και μέσω ανακοίνωσης, δεσμεύθηκε να συμμετάσχει, εξασκώντας τα δικαιώματά της. Υπενθυμίζεται ότι η Greenhill ελέγχει το 20% των μετοχών της Eλλάκτωρ και κατέχει δικαιώματα ψήφου για το 5,5%.
Πέραν των μετοχικών ισορροπιών, ο όμιλος έχει πλέον τη δυνατότητα ουσιαστικής κεφαλαιακής ενίσχυσης και ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 120,5 εκατ. ευρώ τα 100 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν από τον τομέα των κατασκευών και τα υπόλοιπα 20,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις του ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, τα 55 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές στην Ελλάδα και τα 45 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών από την αποχώρηση της Άκτωρ από ζημιογόνα διεθνή έργα και δραστηριότητες.
Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου προχωρά στην εξέταση της κοστολογικής βάσης του τομέα κατασκευών, ενώ εξετάζει και την πιθανότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να εξυγιάνει τη δραστηριότητα, με βάση τον τριετή σχεδιασμό μετασχηματισμού του ομίλου έως το 2023.