Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ρυθμιστούν δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Στον SSM έχουν υποβληθεί οι προτάσεις του τραπεζικού συστήματος για τα δάνεια της πανδημίας. Πώς σχεδιάζουν να στηρίξουν τους πελάτες τους. Ποιες είναι οι κοινές συνισταμένες και ποιες οι διαφορές στις εισηγήσεις τους.

Πώς θα ρυθμιστούν δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Την έγκριση της Φρανκφούρτης περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες, για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων «step up» διευκόλυνσης των δανειοληπτών των οποίων λήγουν τα moratoria πληρωμής των μηνιαίων δόσεων, ενώ για το θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει επικοινωνίες με τους πελάτες τους.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν στείλει τις προτάσεις τους στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, προτείνουν την πληρωμή του 50% της μηνιαίας δόσης, μία εξ αυτών μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μία μέχρι τον Ιούλιο και δύο μέχρι τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έχει δώσει οδηγία πως τα moratoria ισχύουν μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, υπό τον όρο ότι κανένα δάνειο δεν μπορεί να κάνει χρήση της αναστολής πάνω από 9 μήνες.

Η απάντηση του SSM αναμένεται, με βάση τις ίδιες πηγές, άμεσα και το μείζον ζήτημα για τις τράπεζες είναι τα εν λόγω προγράμματα να μη θεωρηθούν από τον επόπτη ως ρύθμιση καθώς κάτι τέτοιο αυτόματα θα κατέτασσε τα δάνεια στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Δεν αφορά όλους

Η διάθεση του προγράμματος step up δεν θα είναι οριζόντια για όλους τους δανειολήπτες από τώρα έως και τον Μάρτιο (σ.σ. ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο SSM), οπότε λήγει η αναστολή της πληρωμής, αλλά θα βασίζεται στο οικονομικό προφίλ τους την ώρα της άρσης του moratorium.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικοινωνούν ήδη με τους δανειολήπτες, ορισμένες έχουν ήδη αποστείλει εξατομικευμένα ερωτηματολόγια προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, κυρίως η έρευνα για την οικονομική τους κατάσταση και το κατά πόσο μπορούν να κάνουν χρήση των step up. «Το πρόγραμμα θα αφορά ως επί το πλείστον όσους αποδειχθεί από την οικονομική τους κατάσταση πως δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή της δόσης κατά 100%», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Οι αριθμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήση των προγραμμάτων αναστολής των δόσεων έκαναν περισσότεροι από 330.000 δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα τέλη του 2020 έληξαν τα moratoria σε ποσοστό 90% καθώς η πλειονότητα των δανειοληπτών, κυρίως των φυσικών προσώπων, είχαν ενταχθεί στα προγράμματα διευκόλυνσης από τον πρώτο μήνα ισχύος τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς για τα φυσικά πρόσωπα εξισορροπείται μέσα από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης, το γνωστό ως «Γέφυρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v