Πελάτες-φαντάσματα ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

Στις 823.075 σε σύνολο 2.336.552 οι... εξαφανισμένοι οφειλέτες της δημόσιας εταιρείας. Χρωστούν 840 εκατ. από το 1,6 δισ. ευρώ των απλήρωτων λογαριασμών της χαμηλής τάσης. Βουνό… το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει τα 2,792 δισ. ευρώ.

Πελάτες-φαντάσματα ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών από την κατηγορία των «τελικών» πελατών της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει το ποσό των οφειλών που είναι εκτός διακανονισμού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στους αναλυτές από τη διοίκηση της εταιρείας και αφορούν στην πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 2,792 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο, στα 2,817 δισ. ευρώ.

Από τα 2,792 δισ., το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών που είναι εκτός διακανονισμού ανέβηκε στα 2,474 δισ. από 2,443 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα ποσά που είναι σε διακανονισμό ήταν λιγότερα, στο εξάμηνο του έτους, μόλις 318 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Ανησυχητικά είναι, όμως, τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες). Οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2.336.552, δηλαδή το 33% ή ένας στους τρεις πελάτες της δημόσιας εταιρείας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους φτάνει το 1,6 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 2.336.552 πελατών της χαμηλής τάσης που δεν πληρώνουν, οι 823.075 είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Πρόκειται για:

1. Μεγάλο αριθμό, κυρίως μικρών και μεσαίων, επιχειρήσεων που σταματούν τη λειτουργία τους και αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.

2. Καταναλωτές (νοικοκυριά και έμποροι) με συσσωρευμένες οφειλές από τρέχοντες λογαριασμούς ή ρευματοκλοπές ή με άλλο ΑΦΜ, που αλλάζουν προμηθευτή (εν προκειμένω φεύγουν από τη ΔΕH), έτσι ώστε να αποφύγουν τους σχετικούς περιορισμούς που επιβάλλει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Πελάτες που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Πρόκειται για καταναλωτές, τους οποίους η ΔΕH έχει διαγράψει από το πελατολόγιο, καθώς δεν πληρώνουν σε μόνιμη βάση και αδυνατούν να βρουν άλλον προμηθευτή. Ωστόσο, πάροχος της καθολικής υπηρεσίας είναι και πάλι η δημόσια εταιρεία.

Οι κατηγορίες αυτές χρωστούν περί τα 840 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή τα μισά ληξιπρόθεσμα χρέη (1,6 δισ. ευρώ) της χαμηλής τάσης.

Η δημόσια επιχείρηση είναι αντιμέτωπη με αυτά τα φέσια, τα οποία θεωρούνται από δύσκολο έως σχεδόν αδύνατον να εισπράξει, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η πλειοψηφία των συγκεκριμένων «τελικών» πελατών.

Η ακτινογραφία των χρεών

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕH στους αναλυτές, άκρως ενδιαφέροντα είναι εκείνα που δείχνουν το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ανά καταναλωτή.

Έτσι, από τα 2.336.552 ενεργούς και τελικούς πελάτες της χαμηλής τάσης, χρωστούν ποσά:

1. Μέχρι 500 ευρώ, 1.663.808. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 192 εκατ. ευρώ.

2. Από 501 έως 1.000 ευρώ, 276.964. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι στα 155 εκατ. ευρώ.

3. Από 1.001 έως 3.000 ευρώ, 252.598. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτιμώνται σε 347 εκατ. ευρώ.

4. Περισσότερα από 3.000 ευρώ, 143.182. Η κατηγορία αυτή έχει απλήρωτους λογαριασμούς σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 999 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι εκτός διακανονισμών.

Η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο την ένταση της αυστηρής πολιτικής της απέναντι στους οφειλέτες και ιδίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το ομόλογο και οι τιτλοποιήσεις

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της πρώτης conference call της νέας διοίκησης της εταιρείας με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάστηκε στο ομόλογο και στις τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης με τα υπόλοιπα στελέχη, όταν ρωτήθηκαν για το θέμα της έκδοσης ομολόγου, απάντησαν πως η λήψη των πρώτων μέτρων διάσωσης της εταιρείας και η άρση των αστερίσκων του ορκωτού λογιστή ξεκλειδώνει τη διαδικασία εξόδου στις αγορές.

Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις, πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση σχολίασε πως υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι εξετάζουν τα σχετικά στοιχεία των σχεδιαζόμενων εκδόσεων προκειμένου να αποφασίσουν για την κατάθεση σχετικών προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v