«Προίκα» 1,8 εκατ. ευρώ δίνει η ΔΕΗ στην EDS

Την καταβολή ποσού 1,8 εκατ. ευρώ για να κλείσει η EDS την αρνητική της καθαρή θέση, αποφάσισε το χθεσινό τελευταίο Δ.Σ. της εταιρείας υπό τον Μανόλη Παναγιωτάκη.

«Προίκα» 1,8 εκατ. ευρώ δίνει η ΔΕΗ στην EDS

Με μία απόφαση με την οποία επιδιώκεται να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της πριν ένα χρόνο εξαγορασθείσας EDS στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδεύτηκε η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ υπό τον Μανόλη Παναγιωτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με πλειοψηφική απόφαση των μελών του Δ.Σ. (έδωσαν αρνητικές ψήφους οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων) εγκρίθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της EDS από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρεία και ταυτόχρονα η καταβολή ποσού 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιό της (υπό τη νέα εταιρική μορφή), κλείνοντας την κατά 1,6 εκατ. ευρώ αρνητική της θέση.

Η διοίκηση της ΔΕH, λένε πηγές, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς μία εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών της EDS στη Βόρεια Μακεδονία, η NLB, προειδοποίησε με διακοπή της γραμμής πίστωσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αν η εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν καλύψει τη «μαύρη» τρύπα, η οποία υφίσταται από το 2017. Τότε ήταν στο 1,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θέλουν την τράπεζα να απαίτησε τουλάχιστον 1,6 εκατ. ευρώ για το κλείσιμο της αρνητικής θέσης της EDS.

Η δημόσια εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε με δύο αποφάσεις της τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούνιο σε μέτρα εποπτείας της EDS για τη βέλτιστη λειτουργία της. Μετά από μελέτη διαχείρισης κινδύνων κατάρτισε Πλαίσιο Ανάληψης Κινδύνων και Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ο μετασχηματισμός της σε Α.Ε., αλλά και η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου. Όπως σημειώνουν στο Euro2day.gr άνθρωποι που γνωρίζουν τους χειρισμούς της απερχόμενης διοίκησης Παναγιωτάκη, η επιλογή της εταιρικής μορφής (Α.Ε.) έχει να κάνει με την ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της ικανότητας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της εξαγοράς της EDS από τη ΔEH τον Απρίλιο του 2018 προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τα οποία χαρακτήριζαν το deal, εν μέσω διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζάεφ, ως «επενδυτική επιλογή υψηλού ρίσκου με σκοτεινά σημεία», ενώ έθεταν και ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα της εξαγοράς.

Το τίμημα της συναλλαγής είχε ανέλθει στα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ η EDS ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ ορίστηκε ως ημερομηνία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την αλλαγή της διοίκησης η 28η Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v