Η ΔΕΗ, ο στρατηγικός επενδυτής και τα «αδιέξοδα»

Κριτική στη διοίκηση από μικρομετόχους κατά τη διάρκεια της ΓΣ. Έμμεση παραδοχή των μεγάλων προβλημάτων, η πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ για στρατηγικό επενδυτή. Οι καθυστερημένες αποφάσεις και οι πονοκέφαλοι για την εταιρεία.

Η ΔΕΗ, ο στρατηγικός επενδυτής και τα «αδιέξοδα»

Την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, και ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει νέες ζημιές στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του έτους, φανερώνει η χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ.

Αυτό υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις αναφορές του Μανόλη Παναγιωτάκη ενώπιον των μετόχων. Μάλιστα λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της κλειστής στους δημοσιογράφους συζήτησης και έγκρισης των αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μερίδα μικρομετόχων άσκησε κριτική στη διοίκηση της επιχείρησης ως προς την ατολμία ανάληψης πρωτοβουλιών για τη μετακύλιση των επιβαρύνσεων που επωμίζεται, καθώς και για την υλοποίηση δομικών αλλαγών στη λειτουργία της εταιρείας.

Πέραν αυτών, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η ομιλία Παναγιωτάκη και ιδίως η δημόσια τοποθέτησή του για την εξεύρεση άμεσης λύσης από την επόμενη κυβέρνηση, είτε με το δημόσιο να έχει την πλειοψηφία είτε τη μειοψηφία των μετοχών, αποτελεί έμμεση παραδοχή ως προς τα «τεράστια» προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Ιδίως δε το γεγονός πως ο πρόεδρός της και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να προτρέψει την επόμενη κυβέρνηση στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή, κατά προτεραιότητα, προκειμένου η επιχείρηση να λειτουργήσει ως πραγματικά «ανώνυμη εταιρεία», καταδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να χαράξει πορεία με βάση τα συμφέροντα της εταιρείας.

Πάντως, η ΔΕΗ, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της αγοράς, έχει καθυστερήσει σημαντικά να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ ή και του περιορισμού των χρεών από τους παλιούς πελάτες της (890.000).

Βέβαια στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της εταιρείας αντέτεινε τα εμπόδια του ρυθμιστικού πλαισίου, όπως η ελεύθερη μετακίνηση πελατών από πάροχο σε πάροχο με χρέη, η καθολική υπηρεσία με τους καταναλωτές που μένουν σε αυτή επ’ αόριστον, τα χαμηλά τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κ.λπ.

Ο κ. Παναγιωτάκης, που επί σειρά μηνών αρνούνταν να δώσει στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey, χθες παρουσίασε τους στόχους που έχουν τεθεί για τη ΔEH και την πορεία επίτευξής τους. Όπως φάνηκε, μπορεί τους περισσότερους να τους επιτυγχάνει, ωστόσο στη σημερινή κατάσταση αποδεικνύεται το πόσο αργά ήλθε το business plan.

Τα βέλη του προέδρου της δημόσιας εταιρείας στράφηκαν κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, της κυβερνητικής επιλογής, δηλαδή, να ανοίξει την αγορά αντί του σχεδίου πώλησης της «μικρής ΔEH». Στους πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος που επωμίζεται η εταιρεία με τη διάθεση ποσοτήτων αντιστοιχεί ουσιαστικά και με την απώλεια, έναντι χαμηλών τιμών, εκτός ολόκληρης της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και μέρους της παραγωγής της και από άλλα καύσιμα: «Με άλλα λόγια, η ΔEH είναι υποχρεωμένη μέσω των ΝΟΜΕ να παραδίδει σε τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν προέρχεται μόνο από λιγνίτες και νερά αλλά και από άλλα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ευκαιρίας που δόθηκε για πώληση λιγνιτικών μονάδων και την επιλογή να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Και φυσικά παρά τα λεγόμενά του περί κερδοφορίας των πωλούμενων σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο έδειξαν συνολικές ζημιές 30 εκατ. ευρώ.

Η αγορά αναμένει από την επόμενη κυβέρνηση τη δρομολόγηση λύσεων και τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της δημόσιας εταιρείας. Και κάτι τέτοιο, όπως σημειώνουν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν το έχουν πράξει.

Δεν έχουν δηλαδή φανερώσει το πρόγραμμά τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v