Πριν τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να τρέξει η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ.
Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου συμποσίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία, θα γίνουν δύο τιτλοποιήσεις απαιτήσεων της επιχείρησης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξης των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Παναγιωτάκη, για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συστηθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), οι οποίες θα ανήκουν εξολοκλήρου στη δημόσια επιχείρηση. Αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες μέσα στο καλοκαίρι. Στη μία, θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών και στη δεύτερη, με υπερήμερους λογαριασμούς άνω των 90 ημερών. Ένα σημαντικό μέρος της τελευταίας κατηγορίας θα περιλαμβάνει και οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, συμπληρώνουν πηγές.
Η σύσταση των SPVs είναι απαραίτητη ώστε η δανειοδότηση των funds να μην εμπλακεί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔEH. Το ποσό της χρηματοδότησης θα το αντλήσει η μητρική εταιρεία μέσω των θυγατρικών της.
Πηγές θέλουν οι όροι της χρηματοδότησης να είναι διαφορετικοί ανάμεσα στα δύο SPVs, με δεδομένο ότι οι οφειλές με καθυστέρηση της τάξης των 60 ημερών μπορούν να εισπραχθούν πιο εύκολα.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο, η δημόσια εταιρεία θα αντλήσει αναγκαία ρευστότητα και στη συνέχεια θα επιδιώξει να εισπράξει τα ποσά των απαιτήσεών της, προκειμένου να αποπληρώσει το ποσό του δανεισμού. Ό,τι επιπλέον αντλεί, θα πηγαίνει στα ταμεία της, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.
Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις 11 Απριλίου, ότι τις τιτλοποιήσεις οργανώνουν οι Deutsche Bank και Finacity. Για την προσέλκυση επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν τη ΔEH, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παναγιωτάκης, ετοιμάζεται το data room, μέσα από το οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές θα εξετάσουν τα δεδομένα των απαιτήσεων που θα βγουν στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες, αρμόδιοι παράγοντες επιμένουν και διαβεβαιώνουν πως οι απλήρωτοι λογαριασμοί τους δεν περνούν σε funds, αλλά θα συνεχίσουν να χρωστούν στη δημόσια εταιρεία και εκείνη με τη σειρά της να διεκδικεί τις οφειλές από εκείνους. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την τιτλοποίηση, η δημόσια επιχείρηση θα σκληρύνει τη στάση της έναντι των οφειλετών.