Λιγνιτικές: Τι αλλάζει στο νέο διαγωνισμό της ΔΕΗ

Σήμερα η δημόσια πρόσκληση, στις 15 Μαρτίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που θα τρέξει πάλι η ΔΕΗ. Η προσπάθεια προσέλκυσης σχημάτων από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ και τα μεγάλα «αγκάθια».

Λιγνιτικές: Τι αλλάζει στο νέο διαγωνισμό της ΔΕΗ

Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, αναμένεται να δημοσιευτεί η δημόσια πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

«Υπό ασφυκτικές συνθήκες», όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.), η δημόσια εταιρεία θα δώσει περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στο σημείο αυτό κάλεσε και τους προηγούμενους υποψήφιους επενδυτές που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, αλλά και νέους να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Αυτός, κατά τον ίδιο, θα ολοκληρωθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, με την ανάδειξη του προτιμητέου ή των προτιμητέων επενδυτών. Εν τω μεταξύ, στις 20 Απριλίου θα έχει καταλήξει το SPA.

Ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης, αν κι επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει και πριν τη λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, πως «δεν θα πουλήσουμε, αν οι ενδιαφερόμενοι δώσουν προσφορές που να δείχνουν διασφάλιση κερδών σε μόλις 1 με 2 χρόνια», εντούτοις σημείωσε με αφορμή τη νέα διαδικασία αποτίμησης: «Εμείς θα προσλάβουμε και εκτιμητή (σ.σ. είναι προαιρετικό, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο) και θα λάβουμε υπόψη εμπορικές συναλλαγές στην Ευρώπη, αλλά και την προηγούμενη αποτίμηση, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες».

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, σε αυτή τη διαδικασία έχουν αρθεί αβεβαιότητες όπως: Υπάρχει ενεργειακός προγραμματισμός (σ.σ. το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή) και μειώθηκε το εργασιακό κόστος από την εθελουσία έξοδο εργαζομένων των δύο πωλούμενων λιγνιτικών σταθμών.

Ο ίδιος επέμεινε ότι οι «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη» είναι κερδοφόρες. Υποστήριξε μάλιστα ότι στις συναντήσεις που είχε στο Πεκίνο με τους κινεζικούς ομίλους CHN Energy (εταίρος του ομίλου Κοπελούζου στον προηγούμενο διαγωνισμό) και CMEC (παλιά γνώριμη της ΔΕΗ που αποπειράθηκαν την υλοποίηση του project «Μελίτη»), παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα, τα οποία έγιναν αποδεκτά με θετικές διαθέσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα πώληση. Με πιο συγκρατημένους τόνους, μίλησε και για αντίστοιχες επαφές που έγιναν με ρωσική εταιρεία, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών αλλά και με αμερικανικό όμιλο, που ανήκει σε ιδιοκτήτη αρμενο-αμερικανικής καταγωγής…

Οι αβεβαιότητες

Πάντως σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο μεγάλα «αγκάθια». Το πρώτο έχει να κάνει με τον μηχανισμό αποζημίωσης της ισχύος (ΑΔΙ) των λιγνιτικών μονάδων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης στους δημοσιογράφους, αν δοθούν τα ΑΔΙ, η Μελίτη θα έχει έσοδα 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως και ο πρόεδρος ζήτησε την αποστολή έστω μίας θετικής επιστολής επί του αιτήματος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. για συναντήσεις με τους γενικούς διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο αφορά στη συμβατική διένεξη της ΔEH με τον ιδιοκτήτη των ορυχείων της Αχλάδας, τα οποία εφοδιάζουν με λιγνίτη τη μονάδα της Μελίτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται με αντιπαραγωγικό τρόπο το κοίτασμα, με αποτέλεσμα η ποιότητα να μην είναι καλή και η τιμή πώλησης να είναι στα 19 με 23 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα δεν παραδίδει στη μονάδα τις συμφωνηθείσες ποσότητες των 2 εκατομμυρίων τόνων. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι «αυτό συμβαίνει επειδή ο ιδιοκτήτης των ορυχείων θα πρέπει να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις τριών οικισμών, κόστους 25-30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βρει καλύτερης ποιότητας λιγνίτη». Ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας προειδοποίησε πως θα καταγγείλει τη σύμβαση. Οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν μείζον θέμα τη μείωση του κόστους εφοδιασμού στα 18 ευρώ τον τόνο.

Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, «ο ιδιοκτήτης να κινείται με αυτό τον τρόπο κατόπιν συνεννόησης με υποψήφιο επενδυτή…».

Ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών-ζημιών

Ο πρόεδρος της εταιρείας υποστήριξε ότι «πράγματι το υπουργείο ΠΕΝ είχε ετοιμάσει σχέδιο τροπολογίας στο οποίο περιλαμβανόταν ο μηχανισμός επιμερισμού κερδών - ζημιών για τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αν και οι Βρυξέλλες έδειξαν ως υπεύθυνη τη ΔΕH για τη μη χορήγηση κινήτρων στους επενδυτές του προηγούμενου διαγωνισμού, εντούτοις απέρριψαν την καθιέρωσή του μέσω τροπολογίας». Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές για την εφαρμογή του μηχανισμού στο SPA που πρόκειται να συνταχθεί.

Τέλος, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας επανέλαβε πως «η ΔEH θέλει να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v