Ζερβός: Ολικό restart στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΗ

Πρόταση του πρώην προέδρου της εταιρείας για διαβουλεύσεις εφ’ όλης της ύλης με τους θεσμούς. Απέτυχαν, λέει ο Αρθούρος Ζερβός, τα μέτρα των ΝΟΜΕ και της πώλησης των λιγνιτικών. Οι προβλέψεις του για τους στόχους των ΑΠΕ.

Ζερβός: Ολικό restart στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΗ

«Με όλα τα θέματα στο τραπέζι και μακριά από εμμονές, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν την κατάργηση των μέτρων της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ΝΟΜΕ. Αυτά απέτυχαν».

Την παρέμβαση αυτή έκανε ο πρώην πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας Αρθούρος Ζερβός, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της, μετά τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έχει επωμιστεί από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται η επίτευξη του στόχου για μείωση του μεριδίου κάτω από το 50% στο τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Ζερβός δεν απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη ΔΕH, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στο πλαίσιο της εκλογής του για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία του διεθνούς δικτύου πολιτικής προώθησης των ΑΠΕ (REN 21).

Διετέλεσε πρόεδρος της ΔEH την περίοδο 2009-2015, σε μία εποχή όπου τα καθαρά της κέρδη είχαν ανέλθει ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ (2014), αλλά και αντιμετώπισε τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας την περίοδο 2012-2013, αφού δεν μπορούσε να δανειστεί εξαιτίας του country risk και να προσελκύσει επενδυτές για τη μεταστροφή της εταιρείας στις ΑΠΕ, όπως συνέβη με τον δεύτερο άγονο διαγωνισμό του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην Κοζάνη.

Επί των ημερών του επίσης είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πακέτο της «μικρής ΔΕH», το οποίο και ψηφίστηκε, περιλαμβάνοντας ένα χαρτοφυλάκιο με μονάδες παραγωγής ρεύματος, πελατολόγιο από όλες τις τάσεις και υποχρεώσεις. Αντιστοιχούσε αυτό το χαρτοφυλάκιο στο 30% του ομίλου και μάλιστα τότε οι πληροφορίες θέλανε να είχε αποτιμηθεί η μικρή ΔΕH στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ζερβός τότε δεν ήταν και τόσο ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου.

Καλύτερη η «μικρή ΔΕH»

Ο ίδιος σήμερα και εκ των υστέρων σημείωσε στους δημοσιογράφους πως «τελικά το σχέδιο της μικρής ΔΕH ήταν καλύτερο από τη σημερινή εξέλιξη».

Ως γνωστόν, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε το νόμο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος του μονοπωλίου της ΔEH στη λιγνιτική παραγωγή και η κυβέρνηση επέλεξε την πώληση μονάδων. Επίσης συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση και τους δανειστές τα ΝΟΜΕ, τα οποία προέβλεπαν τις δημοπρασίες με οριζόμενη τιμή εκκίνησης και πέναλτι, όταν δεν επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι στις μειώσεις του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά. Από τα ΝΟΜΕ, η ΔΕH επιβαρύνθηκε το 2018 σχεδόν με 300 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, η πώληση των λιγνιτικών δεν προχώρησε και η αγορά παραμένει κλειστή…

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τη συνολικότερη αρνητική συγκυρία στην Ε.Ε. από την εφαρμογή των πολιτικών απανθρακοποίησης, ο κ. Ζερβός πρότεινε τη «συνολική επαναδιαπραγμάτευση για τα θέματα της ΔEH, χωρίς εμμονές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με όλα στα τραπέζι». Όπως είπε, «τα μέτρα ΝΟΜΕ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων απέτυχαν για το άνοιγμα της αγοράς και η δημόσια εταιρεία πρέπει να προστατευτεί». Αναφορικά με το θέμα της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης, ο κ. Ζερβός συνέστησε μάλιστα ότι «αυτές μπορεί να διεξαχθούν και αργότερα χρονικά».

Μακριά από τους στόχους του 2020 για τις ΑΠΕ

Ο Αρθούρος Ζερβός από τη θέση του προέδρου στο διεθνές δίκτυο REN 21, στο οποίο συμμετέχουν 12 κυβερνήσεις (πλην Ελλάδας), διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, βιομηχανία ΑΠΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονική κοινότητα, μίλησε και για τους στόχους που έχει βάλει η χώρα για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2020 και λίαν προσφάτως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή μέχρι το 2030.

Ως γνωστόν, για το 2020 ο στόχος του μεριδίου των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση που έχει θέσει η Ελλάδα είναι 18%. Όπως σημείωσε, μεταξύ του 2008 και 2013 οι ΑΠΕ από το 8% ανέβηκαν στο 15%. Από τότε μέχρι σήμερα, εκτίμησε ότι έχουμε ανέβει μόλις στο 16%.

Κατά τον κ. Ζερβό, ανέβηκε το μερίδιο για τρεις λόγους: Αναπτύχθηκαν τα φωτοβολταϊκά με τη μαζική τους διείσδυση, τα αιολικά κινήθηκαν σταθερά, έπεσε η ενεργειακή κατανάλωση (κυρίως καυσίμων) κατά 25% και ανέβηκε η στερεά βιομάζα ιδίως το 2008-2013 κατά 35% (πρόκειται για τα καυσόξυλα).

Το 2013 έως 2017, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, σταθεροποιείται η κατανάλωση ενέργειας, πέφτει 12% η βιομάζα και εισέρχονται στο σύστημα λίγα περισσότερα αιολικά. Το 2016, που είναι τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι ΑΠΕ εισήλθαν στο 15,2% της ενεργειακής κατανάλωσης.

Κατά τον ίδιο, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις στους κλάδους των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 αλλά κι εκείνος του 2030, που προβλέπει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 32% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο κ. Ζερβός υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει κάθε χρόνο να αυξάνονται οι ΑΠΕ κατά 1,6% ή να μπαίνουν 600 με 700 MW τον χρόνο. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του REN 21 θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, π.χ. στην ηλεκτροκίνηση αλλά και να γίνουν μεγάλα έργα υποδομών όπως οι διασυνδέσεις των νησιών, η δρομολόγηση των έξυπνων δικτύων και τα μεγάλα αιολικά έργα στα νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v