Στο επίκεντρο εγχώριου και ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος μπαίνουν ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Λίγες ημέρες μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Κρητών Άρτος στη SwitzGroup, χθες ανακοινώθηκε και η απόκτηση του 36% του μετοχικού κεφαλαίου της Παλίρροια Σουλιώτης ΑΕ, της ελληνικής εταιρείας συσκευασμένων τροφίμων, από το ελληνικό fund VNK Capital της οικογένειας Κάτσου. Προφανές κίνητρο των αγοραστών αποτέλεσε η δυναμική και οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι δύο επιχειρήσεις, τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.
Ειδικά για την Παλίρροια, δέλεαρ για την οικογένεια Κάτσου είναι οι εξαγωγικές της επιδόσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εσόδων της. Σήμερα η Παλίρροια, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στα Πολιτικά Ευβοίας, είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εξαγωγών έτοιμων γευμάτων, αποτελώντας τη Νο 1 παραγωγό εταιρεία ντολμά στον κόσμο. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, έχοντας ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, στη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία.
Πόσο ακόμα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εξαγωγές της εταιρείας; Κύκλοι προσκείμενοι στη VNK Capital υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για τη διεύρυνση των εξαγωγών της εταιρείας, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν και οι νέοι μέτοχοι. Άλλωστε επισημαίνουν ότι βάσει του καταστατικού της, η VNK Capital είναι μια εταιρεία που επενδύει σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στον χώρο τους, με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις εταιρείες αυτές, μέσω καινοτόμων στρατηγικών και ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων, στοχεύοντας στην ανάπτυξή τους τόσο στην αγορά της Ελλάδας αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.
Πέραν όμως της ευκαιρίας που είδε η οικογένεια Κάτσου στην Παλίρροια, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο αποτελεί, ίσως, την απαραίτητη συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Παρότι η Παλίρροια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2016 και 2017 παρουσιάζει μικρή μείωση του κύκλου εργασιών της, αλλά και των προ φόρων κερδών της. Μικρή μεν, αλλά δεν παύει να είναι μείωση.
Ειδικότερα, στη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας «έκλεισε» στα 39,026 εκατ. ευρώ, έναντι 39,69 το 2015 (μείον 1,69%), ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,76 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών της Παλίρροιας μειώθηκε στα 38,26 εκατ. ευρώ (-1,96%) και τα προ φόρων κέρδη της στα 5,61 εκατ. ευρώ.