Οι αιχμές Παναγιωτάκη για τα οικονομικά της ΔΕΗ

Στο δημόσιο επέρριψε ευθύνες ο πρόεδρος της εταιρείας, για την επιβάρυνση των μεγεθών της. Οι αιχμές για τράπεζες, οφειλέτες δημοσίου και υποψήφιους επενδυτές των λιγνιτικών. Τα σχέδια για το Real Estate της ΔΕΗ.

Οι αιχμές Παναγιωτάκη για τα οικονομικά της ΔΕΗ

Αιχμές άφησε με την ομιλία του στην κοπή της πίτας της ΔΕΗ ο πρόεδρος της εταιρίας για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της, τη ρευστότητα, τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης δεν ξέφυγε της πεπατημένης να επιρρίψει σε τρίτους ευθύνες για την πτωτική πορεία της εταιρείας, η οποία σημειωτέον όχι μόνο καταγράφει ζημίες (255,1 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2018) αλλά δεν αποκλείεται τα EBITDA της να πέσουν κι άλλο σε ιστορικά χαμηλά, και συνάμα και ανησυχητικά επίπεδα. Ήδη η S&P βλέπει για το τέλος του 2018 τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 370-390 εκατ. ευρώ από 634 εκατ. ευρώ το 2017 και αρνητικές ταμειακές ροές 1 δισ. ευρώ τη διετία 2019-2020.

Από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΔEH έλειπαν σημεία αυτοκριτικής για την καθοδική τροχιά της εταιρίας. Αντίθετα είχε να αφήσει αιχμές σε βάρος άλλων παραγόντων για την επιβάρυνση των μεγεθών του ομίλου.

Για παράδειγμα στο θέμα της αναχρηματοδότησης του κοινοπρακτικού δανείου των ελληνικών τραπεζών, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αφού μεν τις ευχαρίστησε για τους «ικανοποιητικούς όρους, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών», δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική: «Ας μου επιτραπεί να εκφράσω εύλογο προβληματισμό για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος από μέρους τους (σ.σ. τράπεζες). Δεν θα επεκταθώ παραπέρα. Θα τονίσω όμως ότι πρόκειται για μια εταιρεία, τη ΔΕH, τον καλύτερο αναμφισβήτητα πελάτη τους, με τον συγκεκριμένο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, οπότε η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι ανάλογη», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις εξασφαλίσεις που απαιτούσαν οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των διαπραγματεύσεων, η δημόσια εταιρεία παρουσίαζε καθοδική πορεία των μεγεθών της.

Οι αιχμές για τα τιμολόγια

Ο πρόεδρος της ΔΕH άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της κυβέρνησης για το θέμα των τιμολογίων και συγκεκριμένα για το γεγονός της μη έγκρισης του αιτήματος για αυξήσεις.

«Για να συνεχίσει η ΔΕH να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα, αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της». Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι «η αύξηση της κερδοφορίας είναι όρος για τη μόνιμη και ασφαλή λύση των προβλημάτων». Είχαν προηγηθεί εκ νέου αναφορές του περί μείωσης των τιμολογίων στην τριετία με την έκπτωση συνέπειας αλλά και την απορρόφηση επιβαρύνσεων άνω του 1 δισ. ευρώ, χωρίς αυτές να περάσουν στους καταναλωτές.

Τα καρφιά για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ο κ. Παναγιωτάκης κάρφωσε… κυβέρνηση και θεσμούς για τον τρόπο που επιλέχθηκε το άνοιγμα της αγοράς λιανικής πώλησης ρεύματος. Είπε, «όπως είχαμε προβλέψει, οι ρυθμοί πουν έχουν επιβληθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί». Μάλιστα παρατήρησε ότι οι ποσότητες της δημοπρατηθείσας ενέργειας (ΝΟΜΕ) υπερέβαιναν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔEH. Ο πρόεδρος της εταιρείας ζήτησε αλλαγή του μίγματος της πολιτικής του ανοίγματος της αγοράς.

Η απάντηση για τις λιγνιτικές

Και για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και το διαφαινόμενο αδιέξοδο της έκβασής του ο πρόεδρος της ΔEH επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους υποψήφιους επενδυτές. Επέμεινε ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες και απέδωσε την τακτική των διεκδικητών ούτε λίγο ούτε πολύ στην τάση τους για διατήρηση υψηλών κερδών.

Η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, η ELFE και οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ

O κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «προερχόμενα από τρίτους προβλήματα», που δεν ελέγχονται από την επιχείρηση. Στάθηκε στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες ξεπερνούν τα 285 εκατ. ευρώ. Έκανε λόγο για εξεύρεση «προσωρινής λύσης, που μας διασφαλίζει για τερματισμό των απωλειών», αφήνοντας αιχμές προφανώς προς τα υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών για τη μη είσπραξη και των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα ΕΛΤΑ, αν και για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως είχαν φτάσει (σ.σ. πέρυσι την Άνοιξη) να παρακρατούν πλέον των 60 εκατ. ευρώ από τις καταβολές των πελατών της ΔEH, εντούτοις υποστήριξε πως ο τρόπος που αντιμετώπισε η εταιρεία το πρόβλημα ομαλοποίησε την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια εταιρεία και φέτος ανέθεσε στα ΕΛΤΑ τις ταχυδρομικές της υπηρεσίες.

Για την καυτή περίπτωση της ELFE (σ.σ. οφειλές άνω των 110 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ), ο κ. Παναγιωτάκης με αφορμή τα χρέη 28,6 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕH υποστήριξε ότι «οδεύουμε σε συμφωνία», χωρίς ωστόσο όπως φαίνεται να αντιμετωπίζεται κι εδώ οριστικά το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος.

Καρφιά άφησε ο κ. Παναγιωτάκης και στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ, για τις οφειλές ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Από τα πυρά του προέδρου του ομίλου δεν ξέφυγαν επίσης οι ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τη μη λήψη θεσμικών και διοικητικών μέτρων ως προς τα χρέη των τελικών πελατών (εταιρείες που κλείνουν ή καταναλωτές που αφήνουν χρέη διακόπτοντας την παροχή και αλλάζοντας προμηθευτή).   

Οι προκλήσεις του 2019

Ο πρόεδρος της ΔΕH αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης, που έχουν να κάνουν με τον μετασχηματισμό της. Κατά τα λεγόμενά του, είναι η εφαρμογή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου με κύριο στόχο τη στροφή της εταιρείας στις ΑΠΕ αλλά και για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το φυσικό αέριο. Ο ίδιος ανήγγειλε και τη δημιουργία εταιρείας Real Estate, για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία.

Αλλά και για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προκλήσεων ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ανάγκη απεξάρτησης της ΔEH από το κράτος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γαλλική δημόσια εταιρεία Edf, η οποία δεν εξαρτά τη λειτουργία, τις προσλήψεις και τα μισθολογικά της από τη γαλλική δημόσια διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v