Η τέταρτη παράταση της τελικής φάσης των δεσμευτικών προσφορών (23/1) για τους πωλούμενους λιγνιτικούς σταθμούς της Μεγαλόπολης και της Μελίτης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο στρατόπεδο των υποψήφιων επενδυτών.
Ο διαγωνισμός αναμενόταν να ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τα ευρήματα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη των μονάδων (ζημιογόνες 60 με 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο) κατά τη διάρκεια του due diligence, σε συνδυασμό με την αρνητική σε βάρος του άνθρακα ευρωπαϊκή πολιτική, οδήγησε τα κοινοπρακτικά σχήματα και τις εταιρίες που συμμετέχουν στη διεκδίκησή τους να εγείρουν σειρά αιτημάτων.
Από τις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα κείμενα των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση έδειξαν τη διάθεση για τη χορήγηση κινήτρων.
Έτσι, ξεκίνησαν οι πρώτες μεταθέσεις των καταληκτικών προθεσμιών για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, με αποκορύφωμα λίγο πριν τις 6 Δεκεμβρίου να συμφωνηθούν αλλαγές, οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν και την καθιέρωση διετούς μηχανισμού επιμερισμού κερδών και ζημιών των μονάδων ανάμεσα στην Επιχείρηση και τους νέους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και τη δημόσια εταιρία, αυτός ο όρος απορρίφθηκε από την Ευρ. Επιτροπή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή των κινήτρων.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ορίστηκε νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών, η 7η Ιανουαρίου. Εκεί η δημόσια εταιρία αποφάσισε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Ένα από τα αιτήματα των επενδυτών ήταν η μείωση κατά το ήμισυ των εργαζομένων στις μονάδες, οι οποίοι ανέρχονται στους 1.248. Επιπλέον το ΥΠΕΝ προχώρησε στην προκοινοποίηση στις Βρυξέλλες του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), ενώ πριν το τέλος του χρόνου προχώρησε και στην κατάργηση του τέλους που πληρώνουν οι λιγνιτικές μονάδες.
Ωστόσο, η δημόσια εταιρία δεν προχώρησε ακόμη στην πρόσκληση συμμετοχής των εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με αποτέλεσμα οι διεκδικητές να μην μπορούν να διαμορφώσουν τις οικονομικές τους προτάσεις. Ήδη η εταιρεία πριν το τέλος του 2018 διέρρεε τη σιωπηρή μετάθεση του διαγωνισμού.
Μέρος των επενδυτών αναφέρει τώρα ότι οι αβεβαιότητες συμμετοχής τους παραμένουν. Φέρνουν ως παράδειγμα τη μη σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της εθελουσίας εξόδου, την αβέβαιη εξέλιξη του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για τα ΑΔΙ καθώς και άλλα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλούμενες λιγνιτικές, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο περιορισμός των ζημιών.
Πηγές αναφέρουν ότι εταιρίες έχουν διαμηνύσει πως αν δεν αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση, τότε είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μην κατέβουν στην τελική φάση του διαγωνισμού.