Το πρώτο εν Ελλάδι εγχείρημα τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεκίνησε η Eurobank, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον αγοράς και τραπεζών, καθώς από την πορεία και την έκβαση της διαδικασίας, σε συνδυασμό με το αν και πώς θα προχωρήσει η παροχή κρατικών εγγυήσεων, θα κριθεί η χρηστικότητα του εν λόγω εργαλείου.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έλαβαν ένα σύντομο ενημερωτικό, καθώς και τη σύμβαση εμπιστευτικότητας (NDA) για το project Pillar. Τον διαγωνισμό, δηλαδή, για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το mezzanine ομόλογο της τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. (εντός ισολογισμού απαίτηση) και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στο σύντομο ενημερωτικό (teaser), το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, 31 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης 3,6 έτη. Τα παραπάνω δάνεια έχουν εξασφαλίσεις επί 36.000 ακινήτων, με την τράπεζα και τους συμβούλους να αποτιμούν την εμπορική αξία των ενεχύρων στα 2,9 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα εκδώσει τρία ομόλογα: To senior note προβλέπεται να διακρατηθεί από την τράπεζα, το mezzanine να πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ενώ για τον junior τίτλο εξετάζεται το ενδεχόμενο δωρεάς του σε κοινωφελές ίδρυμα, ως συμβολική πράξη για το ποιος θα «καρπωθεί» τυχόν υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου.
Τη διαδικασία θα «τρέξουν», ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η ισπανική ALANTRA και η Morgan Stanley, ενώ το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει εντός των προσεχών ημερών παρουσιάσεις σε Λονδίνο, ΗΠΑ, με παράλληλη υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας. Οι μη δεσμευτικές προσφορές έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου και οι δεσμευτικές για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) εντός Απριλίου.
Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει, όπως έγραψε το Euro2day.gr, και το πρώτο πεδίο ενεργοποίησης του σχεδιαζόμενου μηχανισμού κρατικής εγγύησης.
Το σίγουρο είναι ότι η Eurobank δούλεψε, εδώ και μήνες, μεθοδικά το εγχείρημα, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον επόπτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων, ώστε ο διαγωνισμός να πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις και η τιτλοποίηση να οδηγήσει όχι μόνο στη μείωση ως και 2 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) αλλά και του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της.
Το ύψος του οφέλους και στα δύο επίπεδα θα κριθεί, μεταξύ άλλων, από το αν και πώς θα προχωρήσει ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός παροχής κρατικής εγγύησης.