Φούσκωσαν έως και 18% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο του 2017 οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, εξαιτίας των αλλαγών που αποφάσισε η κυβέρνηση στις χρεώσεις για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Όπως προκύπτει από τα καινούρια στοιχεία της Eurostat (τελευταία ενημέρωση έγινε στις 23 Οκτωβρίου), στην Ελλάδα η τελική τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων και χρεώσεων, ανέβηκε κατά 18% για την κατηγορία των καταναλώσεων μέχρι 1.000 κιλοβατώρες και πάνω από 15% για τις μεσαίες (1.000 έως 2.500 κιλοβατώρες) και τις υψηλότερες (2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες).
Οι αυξήσεις στη χώρα μας, όπως προκύπτουν πάντα από τις επίσημες τιμοληψίες της Eurostat, που έχουν γίνει στην Ελλάδα, είναι οι υψηλότερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική τιμή της κιλοβατώρας πάρα τις μεγάλες ανατιμήσεις παραμένει από τις φθηνότερες στη Γηραιά Ήπειρο.
Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα στοιχεία:
· Για την κατηγορία των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας από 2.500 κιλοβατώρες μηνιαίως έως 5.000 κιλοβατώρες, η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα αυξήθηκε κατά 15,1%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στο 0,1866 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το δεύτερο του 2017 είχε καταμετρηθεί στο 0,1620 ευρώ. Αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τότε προκύπτει πως οι ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος μεταβλήθηκαν ανεπαίσθητα. Ήταν φέτος στο 0,1132 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς είχε καταμετρηθεί στο 0,1090 ευρώ. Άρα αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από τις έμμεσες χρεώσεις και τους φόρους.
Στην ίδια κατηγορία κατανάλωσης αμέσως μετά την Ελλάδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώνονται στην Ισπανία (9,4%), την Ολλανδία (9%), τη Σλοβακία (8,5%), την Κροατία (6%) και την Τσεχία (5,7%).
· Για την κατηγορία των καταναλώσεων από 1.000 έως 2.500 κιλοβατώρες στην Ελλάδα η τιμή κιλοβατώρας με την οποία τα νοικοκυριά πλήρωσαν τους λογαριασμούς ήταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 0,1914 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το προηγούμενο εξάμηνο του 2017 ήταν στο 0,1660 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η αύξηση ήταν 15,3%. Αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τότε αναδεικνύεται πως η ανταγωνιστική τιμή ενέργειας, δηλαδή η καθαρή αξία του ρεύματος, μειώθηκε -αν και οριακά. Εντούτοις διαμορφώθηκε στο 0,1175 ευρώ από 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι Έλληνες κι εδώ έχουν την υψηλότερη επιβάρυνση. Ακολουθούν η Ισπανία με αύξηση 9%, η Σλοβακία με 8,5%, η Κύπρος με 8,2%, η Τσεχία με 6% και η Κροατία με 6%.
· Στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης μέχρι 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα, η τελική τιμή της κιλοβατώρας ανέβηκε κατά 18% αφού εκτοξεύτηκε στο 0,2450 ευρώ από 0,2070 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύπτεται πως αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι αυξήσεις της καθαρής τιμής ήταν πάλι στο 18%. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν στο 0,1707 ευρώ από 0,1440 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η Ελλάδα σε αυτές τις χρεώσεις χάνει τα σκήπτρα… της χώρας με τις υψηλότερες αυξήσεις. Πρώτη είναι η Κύπρος με 23,4%, ακολουθεί η Λετονία με 19,4%, τρίτη είναι η χώρα μας με 18%, έπεται η Γαλλία με 15,7%, η Εσθονία με 12,1% κ.ο.κ.
Οι λογαριασμοί των ελληνικών οικογενειών επιβαρύνονται κατά 40% με 50% από τους φόρους και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Με δεδομένο ότι το 2018 δεν αυξήθηκαν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως αυτές για τη διανομή, τη μεταφορά αλλά ούτε και ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, προκύπτει πως όπου οι εταιρίες προμήθειας δεν ανέβασαν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, οι αυξήσεις προήλθαν από τις χρεώσεις ΥΚΩ. Αυτές αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και αφορούσαν στην αλλαγή των κλιμακίων των ΥΚΩ, με επιπτώσεις όπως φαίνεται στην πλειονότητα των νοικοκυριών.
Η χρέωση του 1 ευρώ
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη, εκτός απρόοπτου η διοίκηση της ΔEH αναμένεται να φέρει εισήγηση προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο τη χρέωση του ενός ευρώ για τους έντυπους λογαριασμούς. Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρία επιδιώκει να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από τη χρήση του χαρτιού… και να τους στρέψει στην ηλεκτρονική αποστολή τους.
Η χρέωση του 1 ευρώ ανά λογαριασμό περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης κι έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του προφίλ της ΔEΗ.
Ωστόσο, από τη χρέωση αυτή είναι πιθανόν να μην εξαιρούνται ούτε και οι περιπτώσεις των νοικοκυριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.