Ξεκίνησε η έκθεση της ΔΕΗ για τη μάχη της Ηλεκτρικής το 1944

Οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν και κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους γι' αυτό το εργοστάσιο. Δεν αγωνίστηκαν για κάποια δικά τους αιτήματα, αλλά έκαναν το πατριωτικό και κοινωνικό τους καθήκον, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ξεκίνησε η έκθεση της ΔΕΗ για τη μάχη της Ηλεκτρικής το 1944

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, την έκθεση της ΔEH «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του θεσμού «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίοι κήρυξαν την επίσημη πρώτη της ιστορικής έκθεσης. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της της εταιρείας υπογράμμισε τη συμβολή των εργαζομένων στη διάσωση της Ηλεκτρικής: «Οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν, και κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους, για αυτό το εργοστάσιο. Δεν αγωνίστηκαν για κάποια δικά τους αιτήματα, αλλά έκαναν το πατριωτικό και κοινωνικό τους καθήκον».

Διαβεβαίωσε δε ότι «η έρευνα για αυτό το ιστορικό γεγονός συνεχίζεται», ενώ σημείωσε εμφατικά ότι βασικός άξονας δράσης της εταιρείας είναι ο πολιτισμός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τη διοίκηση, τους εργαζομένους και το Ιστορικό Αρχείο ΔEH για την πρωτοβουλία αυτήν, που επαναφέρει στη συλλογική μνήμη τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944), μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης κατά την υποχώρηση των κατακτητών, η οποία διασφάλισε την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, επισημαίνοντας:

«Είναι πραγματικά μία από τις πιο φωτεινές, διδακτικές, αντιστασιακές πράξεις αλλά και πράξεις που συνηγορούν στο ότι το εργατικό κίνημα υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά στις μεγαλύτερες στιγμές αντίστασης και διεκδίκησης αυτού του λαού».

Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι «οι τελευταίοι μήνες παραμονής των ναζί στην Ελλάδα ήταν οι πιο αιματηροί. Παρότι το γνώριζαν ότι είχαν χάσει –στο Δίστομο είχαν ήδη χάσει– κατά την αποχώρησή τους τα γερμανικά στρατεύματα κατόπιν εντολών έκαναν όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύμπραξη κατακτητών και δωσιλόγων τους τελευταίους μήνες πριν από την Απελευθέρωση, οι οποίοι «ενώ γνώριζαν ότι επέρχεται η ήττα του Άξονα, προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα». Τέλος, αναφέρθηκε –και εξήρε– τη συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για τα βιβλία της Ιστορίας και την αναβάθμιση του τρόπου διδασκαλίας της, σημειώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα πραγματικά γεγονότα, τα πραγματικά ερεθίσματα, τους πραγματικούς ήρωες», σε μια εποχή μάλιστα που πυκνώνουν οι προσπάθειες και οι πιέσεις για «αναβίωση φιλοφασιστικών και φιλορατσιστικών ιδεών σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔEH είναι, ίσως, η μοναδική δημόσια εταιρεία που έχει τέτοιο εκπληκτικό αρχείο» και συνεχάρη τη διοίκηση της Επιχείρησης για την απόφασή της να ενισχύσει το Ιστορικό της Αρχείο. Ως προς τα βιβλία της Ιστορίας, ανέφερε: «Κάνουμε τεράστια προσπάθεια όχι να ξαναγραφεί η Ιστορία, αλλά να πείσουμε την κοινωνία, και κυρίως τους νέους, ότι τίποτε που έχει γίνει δεν είναι απαγορευμένο».

Και παρότρυνε: «Να μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά σε πράγματα που έχουν γίνει. Λέμε όχι στη σιωπή και κυρίως στη σιωπή γύρω από ιστορικά γεγονότα».

Στην εκδήλωση και στην ξενάγηση παρευρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Ελένη Σταματάκη, οι Βουλευτές Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Καρακώστα και κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v