Τα πολιτικά μηνύματα από τα Τίρανα αναμένουν οι διεκδικητές της Telekom Albania, που ελέγχεται μετοχικά από τον ΟΤΕ (κατέχει το 99,97% των μετοχών), αλλά επιχειρησιακά «λογοδοτεί» κατευθείαν στη μητρική Deutsche Telekom.
Μπορεί να μην επιβεβαιώνεται το τίμημα των περίπου 62 εκατ. ευρώ που λέγεται πως προσφέρει η Telekom Srbija, αλλά είναι κοινό μυστικό πως οι Σέρβοι δίνουν πολύ περισσότερα από τους ανταγωνιστές τους. Οι τελευταίοι, στους οποίους σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr περιλαμβάνεται και η ελληνική επενδυτική εταιρεία Ypsilon, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης, ελπίζουν πως στο τέλος, οι Σέρβοι θα βγουν εκτός παιχνιδιού για πολιτικούς λόγους.
Το παιχνίδι φαίνεται πως θα κριθεί μεταξύ Βερολίνου, Βελιγραδίου και Τιράνων, αλλά οι υπόλοιποι διεκδικητές εκτιμούν πως δύσκολα θα επικρατήσουν οι Σέρβοι παρά την πολύ υψηλή προσφορά (βέβαια ο ΟTE είχε δαπανήσει 80 εκατ. ευρώ όταν αγόρασε την Telekom Albania, που τότε ονομαζόταν AMC).
Εκτός από την Telekom Srbija και την Ypsilon, στη διεκδίκηση της αλβανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται, αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, οι Βούλγαροι της Vivacom, οι Τσέχοι του PPF Group (που στα τέλη Αυγούστου ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εξαγοράς των δραστηριοτήτων της νορβηγικής Telenor σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι Τούρκοι του Calik Group, το οποίο ελέγχει την ALBtelecom. Η τελευταία δραστηριοποιείται σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία (στην κινητή με το εμπορικό σήμα Eagle Mobile), αλλά θεωρείται δύσκολη η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Αλβανίας, ώστε να αποκτήσει και την Telekom Albania.
Η πώληση της Telekom Albania θα κριθεί και από κάποιες άλλες λεπτομέρειες, λένε όσοι παρακολουθούν τη γειτονική χώρα. Μία από αυτές είναι η επίλυση της πολυετούς δικαστικής διαμάχης με τη Mobal Albania, τον μεγαλύτερο διανομέα της Telekom Albania μέχρι το 2014. Τότε η διοίκηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας έσπασε τη συμφωνία των δύο πλευρών, απέκτησε σε μια νύχτα μεγάλο τμήμα του δικτύου της Mobal, με αποτέλεσμα η τελευταία να προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας περί τα 10 εκατ. ευρώ. Η Mobal ήταν ο διάδοχος της Quest Albania και μετονομάστηκε όταν ο όμιλος του Θ. Φέσσα πώλησε (το 2010) το πλειοψηφικό πακέτο που κατείχε στον συνέταιρο μειοψηφίας Ηλία Κατσούρη.
Η διοίκηση της Telekom Albania, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μπλάτσιο, δεν είδε και πολλές άσπρες ημέρες μετά τη σύγκρουση με τη Mobal. Σημαντικές ήταν, βέβαια, και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αφού η αλβανική αγορά κινητής τηλεφωνίας περιορίστηκε στα 257 εκατ. ευρώ το 2017 από τα 450 εκατ. ευρώ το 2008. Το μερίδιο της θυγατρικής της Deutsche Telekom μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από το 55% που κατείχε κάποτε, βρέθηκε στο 31% στα τέλη του 2017, με πρώτη τη Vodafone Albania (54%) και τρίτη την ALBtelecom (Eagle), με 10%. Η τελευταία απορρόφησε πλέον τον τέταρτο παίκτη της αλβανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, την Plus.
Μάλιστα, το 2017 η Telekom Albania παρουσίασε, για πρώτη φορά, ζημίες κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Παρά τη συνεχή βουτιά στα μερίδια αγοράς και τις ζημίες της τελευταίας χρήσης, οι Σέρβοι ενδιαφέρονται σφόδρα για την εταιρεία, καθώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη στη Βαλκανική. Το ίδιο θέλουν, όμως, και στη βουλγαρική Vivacom, ενώ και το PPF Group (μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Telenor) έχει παρουσία σε Σερβία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία (μέσω της πρώην θυγατρικής του ΟTE, της Globul). Σφήνα στους ισχυρούς ομίλους έχει μπει η Ypsilon του Π. Βαρδινογιάννη.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί, στο Βερολίνο, η μάχη για την Telekom Albania και πολλοί υποστηρίζουν πως -αν οι Σέρβοι τελικά υποχωρήσουν- θα κερδίσει αυτός που έχει τη μικρότερη εμπλοκή με ρωσικά κεφάλαια.