Σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα κριθεί η τύχη του ιδιωτικού νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, εξέλιξη που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις συνθήκες και τις προοπτικές τόσο του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες, όσο και στην ασφαλιστική βιομηχανία Ζωής.
Η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών δεν είθισται να αποτελεί ορόσημο για μια διαγωνιστική διαδικασία. Στον διαγωνισμό πώλησης που τρέχει, όμως, η PwC για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την πώληση της Ημιθέα (σ.σ. η εταιρεία που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν), τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ιδρύματος Ωνάση, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του τελευταίου στον διαγωνισμό, με σκοπό την αγορά του ιδιωτικού νοσοκομείου και την «επανένταξή του(;) στο Δημόσιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, λειτουργεί καταλυτικά για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, καθιστώντας κρίσιμο τεστ τον αριθμό και το περιεχόμενο των μη δεσμευτικών προσφορών.
Όπως ανέλυσε το Euro2day.gr, ενδεχόμενη απόσυρση του Ερρίκος Ντυνάν από το πεδίο των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξή του στο Δημόσιο λειτουργεί ως «μάννα» εξ ουρανού για όσους ομίλους δραστηριοποιούνται στον κλάδο και κρίνουν ότι διαθέτουν ήδη ικανοποιητική θέση.
Πιθανή ανάδειξη του Ιδρύματος Ωνάση ως προτιμητέου επενδυτή θα σημάνει, με βάση την ανακοινωθείσα συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ότι θα φύγουν από τον τομέα παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας περίπου 460 κλίνες που θα περάσουν στο Δημόσιο. Θα διορθωθεί, έτσι, άμεσα το όποιο θέμα overcapacity ταλαιπωρεί τις ιδιωτικές κλινικές στο Λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς μάλιστα να έχουν αναλάβει οι ίδιες το κόστος της απόσυρσης κλινών. Την ίδια στιγμή, στενεύουν τα περιθώρια για είσοδο νέου παίκτη, ο οποίος θα μπορεί να διεκδικήσει επιθετικά μερίδιο στην αγορά του Λεκανοπεδίου.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, μένει να φανεί αν όμιλοι όπως η Hellenic Healthcare (CVC Capital Partners), που έχουν κτίσει κρίσιμη θέση (Metropolitan, Iaso General, συμφωνία εξαγοράς του ομίλου Υγεία), θα διεκδικήσουν με αξιώσεις το Ερρίκος Ντυνάν. Τα ίδια ισχύουν και για παραδοσιακούς «παίκτες» του κλάδου. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών ήδη αποφάσισαν να μην καταθέσουν ενδεικτική προσφορά, παρότι εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον και υπέγραψαν NDA.
Από την άλλη, το timing και ο επικοινωνιακός χειρισμός της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ιδρύματος Ωνάση προβληματίζει όσους επενδυτές είτε ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά, είτε να ενισχύσουν τη θέση τους. «Από τη μια, κανείς δεν θέλει να ξοδέψει αδίκως χρήματα και χρόνο. Από την άλλη, είναι πιθανόν το Ίδρυμα Ωνάση να μην είναι σε θέση να παρουσιαστεί ως το τέλος ανταγωνιστικό για το Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη που εκπροσωπούν κάποια από τα ενδιαφερόμενα σχήματα.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα των μη δεσμευτικών προσφορών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την τελική έκβαση του διαγωνισμού, όσο και για τη διαφύλαξη του κύρους της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον 3 με 4 μη δεσμευτικές προσφορές από κοινοπραξίες επενδυτών καθώς και κάποιες μεμονωμένες. Στόχος της τράπεζας και του συμβούλου πώλησης είναι να αποφασισθεί γρήγορα ποιοι επενδυτές θα περάσουν στην επόμενη φάση.
Σημειώνεται ότι συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) υπέγραψαν 23 επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, Ιασώ, Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, Farallon, Mubadala, Davidson Kempner, Apollo, Intel Real Estate.