Η συγχώνευση με τη Monsanto συνιστά μια στρατηγική στροφή για την Bayer, υπογράμμισε ο CEO της Bayer Ελλάς, Joao Barroca, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, κατά την οποία προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για πιθανή υπονόμευση του ανταγωνισμού.
Ο κ. Barroca, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία των $63 δισ. με τη Monsanto ως τη σημαντικότερη στην ιστορία της Bayer, υποστήριξε πως η συνένωση των δύο κολοσσών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες τα επόμενα χρόνια.
Η σταθερή αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει υψηλότερα τη ζήτηση για τρόφιμα, ενώ την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την αγροτική παραγωγή, επισήμανε ο κ. Barroca. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα τους επιτρέψει να επενδύσουν περισσότερα στην ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας, προσφέροντας λύσεις για την κάλυψη της ζήτησης για ποιοτικά και οικονομικά τρόφιμα. Ο Πορτογάλος CEO της Bayer Ελλάς ξεχώρισε το digital farming, τη χρήση νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν στους αγρότες να έχουν καλύτερο και πιο άμεσο έλεγχο της παραγωγής, ως ένα πεδίο καινοτομίας στο οποίο υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης.
Ερωτώμενος για το αν αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της εταιρείας σε όσους ανησυχούν για επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, ο κ. Barroca απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε πως ο ανταγωνισμός διασφαλίζεται από τις δράσεις των ρυθμιστικών αρχών. Τόνισε πως η συμφωνία έχει εγκριθεί υπό τον όρο ότι η Bayer θα πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργητικού της και των δραστηριοτήτων της. «Ο ανταγωνισμός είναι διασφαλισμένος» υπογράμμισε. «Θα είμαστε το νούμερο ένα, αλλά θα υπάρχουν και άλλες εταιρείες» πρόσθεσε.
H συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών έλαβε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν τον Μάρτιο και από τις ΗΠΑ στο τέλος Μαΐου, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Κίνα. Για να αποφευχθεί η διαστρέβλωση του ανταγωνισμού, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απαιτήσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Bayer αξίας περίπου €8 δισ. στην BASF. Η συμφωνία ακολουθεί δύο ακόμα μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα της αγροχημικής, αυτές των Dow και DuPont και ChemChina και Syngenta.
Ωστόσο, η συγχώνευση των δύο κολοσσών έχει βρεθεί στο στόχαστρο οικολόγων, αγροτών και ευρωπαϊκών oργανώσεων που τάσσονται ενάντια στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί η Monsanto. Η αμερικανική εταιρεία αποτελεί εδώ και χρόνια το «κόκκινο πανί» του κινήματος κατά των μεταλλαγμένων, ενώ στην Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει το 2017 υπέρ της απαγόρευσης της ουσίας γλυφοσάτη, που χρησιμοποιείται στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto.
O κ. Barroca υποστήριξε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κολοσσών είναι αρκετά ισορροπημένη, τόσο όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων τους, αλλά και όσον αφορά τη γεωγραφική τους παρουσία. Η Mοnsanto είναι πιο ισχυρή στις ΗΠΑ, ενώ εμείς είμαστε πιο δυνατοί στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Barroca.
Σχολιάζοντας την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τoυς εταίρων και τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει στις δραστηριότητες της εταιρείας, ο κ. Barroca τόνισε πως κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά πρόσθεσε πως οι εταιρείες πρέπει να λειτουργούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζουν οι κυβερνήσεις και οι εθνικές αρχές.
Αναφερόμενος στην παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, υποστήριξε πως η Bayer είναι πρώτη στον τομέα της γεωργίας και χωρίς τη Monsanto. Eπεσήμανε πως η εταιρεία μπορεί να προσφέρει λύσεις στους Έλληνες αγρότες και παρουσίασε τη Seven Grapes ως μια περίπτωση ελληνικού «success story», στο οποίο είχε συμβολή και η Bayer. Η εταιρεία με έδρα την Κορινθία, χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και εξάγει σταφύλια σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση για το σκάνδαλο της Novartis και το κατά πόσον έχει επηρεάσει την Bayer Ελλάς, ο κ. Barroca απάντησε πως η Bayer ακολουθεί πολύ αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο της εταιρικής συμμόρφωσης και είναι υπέρμαχος της διαφάνειας.