J&P ΑΒΑΞ: Ελπίδες στις συμβάσεις παραχώρησης και στα έργα εξωτερικού

Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο κατασκευαστικός όμιλος. Οι σχεδιασμοί για το χαρτοφυλάκιο των συμβάσεων παραχώρησης. Κανονικά προχωρά και το ενεργειακό έργο στο Ιράκ. Οι επιδόσεις της θυγατρικής στην ενέργεια.

J&P ΑΒΑΞ: Ελπίδες στις συμβάσεις παραχώρησης και στα έργα εξωτερικού

Επιλεκτική πολιτική στη διεκδίκηση έργων, με πρόβλεψη για μείωση του κατασκευαστικού αντικειμένου στην Ελλάδα, αντιμετώπιση της κυκλικότητας των κατασκευών με σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα από παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, και ενίσχυση της προσπάθειας για νέα ενεργειακά έργα στο εξωτερικό καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το περίγραμμα της στρατηγικής του ομίλου της ΑΒΑΞ, όπως το έδωσε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος Κώστας Κουβαράς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Μάλιστα ο κ. Κουβαράς, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για την κάμψη του ανεκτέλεστου υπολοίπου υπογεγραμμένων συμβάσεων που υποχώρησε στο 1,23 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, είπε πως «δεν μπορούμε να πάμε και να φορτώνουμε την εταιρεία με συμβάσεις που είναι εξαρχής ζημιογόνες με 20% έως 30%». Ο ίδιος τόνισε πως «ο ανταγωνισμός οδηγεί σε προσφορές με ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις και η ανάπτυξη των τεχνικών εταιρειών θα καθοριστεί από τη δυνατότητά τους να αναλάβουν και να εκτελέσουν έργα με προϋποθέσεις κερδοφορίας στο εξωτερικό». Πρόσθεσε πως τα έργα του ομίλου θα βρεθούν στον υψηλότερο βαθμό εκτέλεσης το 2018, ενώ διεκδικεί έργα κυρίως ενεργειακού χαρακτήρα σε Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη διοίκηση του ομίλου στην αξία χαρτοφυλακίου των 18 συμβάσεων παραχώρησης που συμμετέχει, η οποία αυξάνεται καθώς καταγράφονται ολοένα και μεγαλύτερα έσοδα λόγω της ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών και των αυξημένων διελεύσεων στους οδικούς άξονες. Οπως αναφέρθηκε, οι 18 ενεργές συμβάσεις παραχώρησης θα συνεισφέρουν μερίσματα άνω του 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2042.

Ειδικά στα οδικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης που συμμετέχει ο όμιλος (Αττική Οδος, Ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Ολυμπία Οδός και Μαλιακός - Κλειδί), μετά τη μεγάλη πτώση κυκλοφορίας (που είχε φτάσει και το 40% μεταξύ 2010 και 2014, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται άνοδος, η οποία προσεγγίζει και το 16% σε ορισμένους εξ αυτών.

Μάλιστα μεταξύ 2016 και 2017 στα έσοδα διοδίων αυτοκινητόδρομων υπήρξε αύξηση 7,7%, με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου να καταγράφει η εταιρεία διαχείρισης του άξονα Μαλιακός - Κλειδί (15%).

Στη Μαρίνα Λεμεσού, που εκτελείται με σύμβαση παραχώρησης όπου ο όμιλος συμμετέχει με σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό, οι μέχρι σήμερα πωλήσεις φτάνουν τα 370 εκατ. ευρώ. Μόνο εντός του πρώτου πενταμήνου του 2018, έχουν πραγματοποιηθεί πωλήσεις 45 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Κουβαράς. Το αρχικό οικιστικό σχέδιο επεκτάθηκε με προσθήκη τεχνητού νησιού επί του οποίου κατασκευάζεται συγκρότημα πέντε πολυκατοικιών, που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2020. Έχουν ήδη πωληθεί τα μισά από τα 62 διαμερίσματα και όλα τα διαμερίσματα του κτιρίου κατοικιών «Νηρέας», που θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, και απομένουν προς πώληση μερικές βίλες. Η διανομή μερίσματος για Μαρίνα Λεμεσού θα αρχίσει στο επόμενο έτος.

Στις νέες συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται η επένδυση (33 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή και 25ετή διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ηλείας, που αναμένεται να υπογραφεί το φθινόπωρο.

Κανονικά προχωρά και το ενεργειακό έργο στο Ιράκ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου Global Holdings για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.500 MW. Η διοίκηση υποστήριξε πως ο όμιλος αποκτά «ανεκτίμητη εμπειρία από τη συγκεκριμένη σύμβαση» και τόνισε πως «σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για νέες θετικές εξελίξεις στην περιοχή αυτή».

Η θυγατρική Volterra στον τομέα της ενέργειας είχε έσοδα 52 εκατ. ευρώ το 2017, με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη λιανική και χονδρική, ενώ ολοκληρώθηκε το πρώτο αιολικό 16 MW τον περασμένο Μάιο του 2018 (στη Ναυπακτία). Σύντομα ξεκινάει η κατασκευή αιολικού πάρκου 42 MW στη Βοιωτία, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών του ομίλου (άδειες και υπό κατασκευή) να φτάνει τα 375 MW. Η Volterra κατέχει και άδεια διάθεσης φυσικού αερίου και θα ενεργοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα από το φθινόπωρο, ώστε να πωλεί στους πελάτες της τόσο συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα έργα της J&P (Overseas) στη Σαουδική Αραβία και την εσωτερική διαμάχη μεταξύ μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη, ο πρόεδρος του ομίλου ΑΒΑΞ Χρήστος Ιωάννου υποστήριξε πως «οι δύο εταιρείες δεν έχουν διοικητική σχέση. Υπάρχουν κοινοί μέτοχοι. Τα προβλήματα της J&P (Overseas) με καθυστερήσεις στη Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τα λύσει η συγκεκριμένη εταιρεία. Μία από τις οικογένειες έχει εσωτερικές έριδες που δεν βοηθάνε. Κοιτάμε να θωρακιστεί η εταιρεία όσο το δυνατόν καλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v