Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Η κρίση και το σχέδιο ανάκαμψης των Αφών Καλλιτσάντση

Πώς χάθηκε η μάχη του ανταγωνισμού. Τι λέει η πλευρά Καλλιτσάντση για τις ζημιές-μαμούθ των κατασκευών και τα επτά χρόνια ξηρασίας για τους μετόχους. Η πρόταση για να διορθωθούν τα κενά στην εταιρική διακυβέρνηση και ο ρόλος-κλειδί του νέου Δ.Σ.

Ελλάκτωρ: Η κρίση και το σχέδιο ανάκαμψης των Αφών Καλλιτσάντση

Οι λόγοι για τους οποίους είναι επιβεβλημένες οι διοικητικές αλλαγές στην Ελλάκτωρ και το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση περιγράφονται σε αναλυτική παρουσίαση 62 σελίδων προς τους μετόχους, ενόψει της γενικής συνέλευσης της 29ης Ιουνίου.

Οι αδερφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης (στη φωτΌ ο Αν. Καλλιτσάντσης), που ως γνωστόν προτείνουν νέο 9μελές διοικητικό συμβούλιο στην Eλλάκτωρ, στο οποίο δεν θα μετέχουν οι συνεταίροι τους Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας, θεωρούν πως έχουν επαρκή στοιχεία που «καθιστούν την αλλαγή άμεση και επιβεβλημένη». Οι δύο συνεταίροι τους ζητούν, από την πλευρά τους, την «έξωση» των αδερφών Καλλιτσάντση από το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θέμα που επίσης θα συζητηθεί στην προσεχή Γενική Συνέλευση.

Η πλευρά Καλλιτσάντση επισημαίνει στην παρουσίαση προς τους επενδυτές πως «μέσα σε διάστημα 5 ετών, η Eλλάκτωρ από διπλάσια σε αξία (με όρους κεφαλαιοποίησης) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!». Επιπλέον, ο όμιλος έχει εμφανίσει 370 εκατ. ευρώ ζημιές σε 5 χρόνια, τα 232 εκατ. από τα οποία προέρχονται από την κατασκευή, ενώ έχουν περάσει 7 χρόνια χωρίς διανομή μερίσματος στους μετόχους. Πρόκειται για αριθμούς που, κατά την ίδια πλευρά, στοιχειοθετούν το επιχείρημα περί «απογοητευτικής οικονομικής και λειτουργικής απόδοσης».

Οι κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης επαναλαμβάνουν πως η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Eλλάκτωρ «είναι υπέρ της πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, που σε διάστημα 7 ετών παρουσίασε αύξηση EBITDA 135%, για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότητα των κατασκευών». Προσθέτουν δε πως υπήρξε 84% αύξηση του κόστους κεφαλαίου κίνησης σε 5 χρόνια.

Ειδικά για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διοίκηση τονίζουν «την απουσία βασικότατων ρόλων στην οργανωτική δομή του ομίλου». Οπως εξηγούν, «όμιλος με τζίρο σχεδόν 2 δισ. ευρώ δεν έχει Οικονομικό Διευθυντή (CFO)», ενώ «όμιλος με σχεδόν 5.000 προσωπικό δεν έχει διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων» και «δεν υπάρχουν Επιτροπές Ορισμού Υποψηφίων και Αμοιβών (Nomination & Remuneration Committees)».

Στην παρουσίαση αναφέρεται πως η σημερινή οργανωτική δομή του ομίλου Eλλάκτωρ είναι «βασισμένη σε στεγανά και αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση», καθώς «η κάθε δραστηριότητα λειτουργεί ως μικρόκοσμος», υπάρχει «ελλιπής και αναποτελεσματική οργανωτική δομή, χωρίς σαφείς ρόλους και εξουσίες», «απουσία διαδικασίας αξιολόγησης προσωπικού και καθορισμού αμοιβών με βάση την απόδοση, γεγονός που αποτρέπει την αξιοκρατία» και τελικά «αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση και εσωτερικός έλεγχος».

Οι εσωτερικές διαφωνίες έχουν ταυτόχρονα οδηγήσει σε μια «αμφίσημη στρατηγική», όπου «κάθε δραστηριότητα έχει δικές της προτεραιότητες και στρατηγική που τα συμφέροντά της δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το ευρύτερο καλό του ομίλου».

Επίσης, «το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. και διοικούντες επιμέρους δραστηριοτήτων εμποδίζει το Δ.Σ. του ομίλου να βάζει το κοινό καλό πάνω από τις επιμέρους στρατηγικές και προτεραιότητες κάθε διοίκησης των θυγατρικών». Τα τελευταία χρόνια, κατά την πλευρά Καλλιτσάντση, έχει δοθεί «προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας στον τομέα των κατασκευών» και ταυτόχρονα δεν υπάρχει πλάνο «για την εξασφάλιση ανάπτυξης δεδομένης της συρρικνωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας».

Εκτός από τα προβλήματα που συνδέονται με τις διαφωνίες μεταξύ των συνεταίρων, η πλευρά Καλλιτσάντση επισημαίνει στην παρουσίαση δύο ακόμα ζητήματα. Πρώτον, τη «μη αποδοτική διάρθρωση σε επίπεδο νομικών οντοτήτων», που οδηγεί «σε αδυναμία συνεργειών, μη αποδοτικό έλεγχο κόστους και μη αποδοτική φορολογική και χρηματοδοτική βάση» και, δεύτερον, την «προβληματική κανονιστική συμμόρφωση».

Το σχέδιο για αλλαγή πορείας

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης παρουσίασαν το προτεινόμενο από εκείνους νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Eλλάκτωρ (Γεώργιος Προβόπουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός, Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη, Ελένη Παπακωνσταντίνου), που θεωρούν πως απαρτίζεται «από έμπειρα και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα μέλη, το οποίο διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της εταιρείας και όλων των μετόχων της».

Η παρουσίαση προς τους μετόχους περιλαμβάνει και Στρατηγικό Πλάνο «σε τέσσερις άξονες (αυτό συμβολίζει το Change4ELLAKTOR), με βασική προϋπόθεση «την υλοποίησή του από ένα νέο και ικανό Δ.Σ.».

Στις άμεσες πρωτοβουλίες εντάσσεται «η ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης, υποστηριζόμενη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και αποφασιστική κανονιστική συμμόρφωση», αλλά και η αλλαγή της οργανωτικής δομής (η οποία θα χρειαστεί, όμως, περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί) με «απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτήτων», «ολοκληρωμένο οργανόγραμμα με συμπλήρωση των θέσεων που απουσιάζουν από την παρούσα δομή σε επίπεδο ομίλου», «σαφείς ρόλοι, αρμοδιότητες, εξουσίες και λογοδοσία».

Αμεσα θα προχωρήσει, επίσης, σύμφωνα με την παρουσίαση, η τροποποίηση της δομής του ομίλου και η αναθεώρηση της κοστολογικής βάσης, με «διερεύνηση της βέλτιστης οργάνωσης των δραστηριοτήτων για πιο αποδοτική φορολογική βάση και εξορθολογισμό της κεφαλαιακής δομής» και «βελτιστοποίηση βάσης κόστους».

Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται η κατάρτιση νέου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα προβλέπει την «αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής, προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός», θα δίνει «έμφαση στις αναπτυγμένες αγορές και στην κερδοφορία» (έναντι απλά της αύξησης του ανεκτέλεστου) καθώς και «σε έργα με καλύτερη ορατότητα».

Μέσω του ίδιου σχεδίου, θα επιδιώκεται η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ομίλου «σε επίπεδο τεχνογνωσίας (σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κτίρια υψηλών προδιαγραφών, facility management)», «εστίαση στις παραχωρήσεις, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη διαχείριση απορριμμάτων», στην «ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών» και στη «μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate».

Το νέο Δ.Σ.

Η πλευρά Καλλιτσάντση επαναλαμβάνει και στην παρουσίαση πως «για να «ξεκλειδώσει» η προσφορά μακροπρόθεσμης αξίας στους μετόχους, «κλειδί» είναι ένα νέο Δ.Σ. με μέλη που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές».

Επισημαίνει πως «η σύνθεση του υπάρχοντος Δ.Σ. αξιολογείται από ανεξάρτητους φορείς ως εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης», καθώς «πολλά από τα μέλη (6/10) είναι εκτελεστικά» και «μόλις το 20% των μελών του Δ.Σ. θεωρούνται ανεξάρτητα». Αντίθετα, «η σύνθεση του προτεινόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αντικατοπτρίζει τη μετοχική δομή και επιτρέπει την αποτελεσματική εποπτεία της διοίκησης. Επιπλέον, αποτελεί απόδειξη ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς: το 70% των μελών του Δ.Σ. είναι μη εκτελεστικά, ενώ το 56% των μελών του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα».

Στην παρουσίαση οι κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης απαντούν και στους συνεταίρους τους που θεωρούν πως κακώς παραμένουν στο νέο Δ.Σ. Οπως υποστηρίζουν, «εφόσον στοχεύουν σε μία τόσο εκτεταμένη αλλαγή, είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η καινούργια Διοίκηση να έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια των βασικών μετόχων. Ο σχεδιασμός τους αφορά τη μετάβαση από το σημερινό Συμβούλιο των μετόχων-διοικούντων, όπου ο καθένας διοικεί το δικό του «βασίλειο» και δεν επικοινωνεί με τους υπολοίπους, σε ένα μεταβατικό Συμβούλιο όπου οι αδερφοί Καλλιτσάντση θα αποτελέσουν τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα και θα εισάγουν τις διοικητικές δομές που θα εξασφαλίσουν ένα μελλοντικό Συμβούλιο με στόχο τη σταδιακή αποχώρησή τους και την πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v