Σήμα κινδύνου από McΚinsey για τη ΔΕΗ

Ακρως ανησυχητικά τα ευρήματα της εταιρίας συμβούλων στο υπό κατάρτιση επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ. «Μη βιώσιμη η σχέση δανεισμού-λειτουργικών κερδών» και ανάγκη για εξοικονόμηση 500 εκατ. μόνο για φέτος.

Σήμα κινδύνου από McΚinsey για τη ΔΕΗ

«Καμπανάκι» για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, «χτυπά» η McKinsey & Company μέσα από το business plan που εκπονεί για λογαριασμό της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στελέχη της πολυεθνικής συμβούλων επιχειρήσεων παρουσίασαν χθες στο διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας εταιρίας τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλειάς για τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου. Οι ίδιες πηγές θέλουν τη διοίκηση της εισηγμένης να προχωρά στην ανανέωση της σύμβασης της McKinsey για ακόμη τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο, προκειμένου να ολοκληρώσει τη σύνταξή του.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια εταιρία. Όπως αναφέρουν πηγές, επισημάνθηκε πως «η σχέση δανεισμού - λειτουργικών κερδών είναι μη βιώσιμη», με αποτέλεσμα η εταιρία να πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανάκαμψής της.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η McKinsey & Company προτείνει την περικοπή δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος. Η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να προκύψει είτε από μέτρα αύξησης εσόδων από ανείσπρακτες οφειλές, άνοδο της λιγνιτικής παραγωγής, είτε και από νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.

Παράλληλα, η εταιρία συμβούλων φέρεται να προτείνει και τη «ρυθμιστική ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής». Πηγές σχολιάζουν πως η εισήγηση αυτή δείχνει ουσιαστικά την αμοιβή των λιγνιτικών μονάδων με τις λεγόμενες «Αποζημιώσεις Διαθεσιμότητας Ισχύος» (ΑΔΙ).

Ο βραχνάς του δανεισμού και των απλήρωτων λογαριασμών

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου έγινε ενημέρωση και για τις ακριβείς δανειακές υποχρεώσεις που έχει η εταιρία τη διετία 2018-2019.

Σύμφωνα με πηγές, για φέτος η εταιρεία έχει μπροστά της πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές τράπεζες και τα 190 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για το 2019 λήγει το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων, τα 150 εκατ. ευρώ η εταιρία κάλεσε τους ομολογιούχους για πρόωρη εξαγορά τους). Επίσης σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου των ελληνικών τραπεζών και περί τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνειο της ΕΤΕπ.

Συνολικά οι υποχρεώσεις της για του χρόνου αγγίζουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της επιχείρησης, η διοίκησή της σημείωσε ότι παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, με πηγές να μεταδίδουν στο Euro2day.gr πως η τάση τους είναι ανοδική. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί κινούνται γύρω στα επίπεδα των 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα διακανονισμένα χρέη.

Από τα Σκόπια στο Ντουμπάι...

Εξάλλου, χθες το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που δραστηριοποιείται στη γειτονική FYROM. Πληροφορίες θέλουν το τίμημα να είναι κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Η EDS έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Ο όμιλος EDS είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες trading Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Είναι βασικός συμμετέχων στο απελευθερωμένο κομμάτι της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.

Πέραν, όμως, αυτής της για πρώτη φορά επιτυχημένης εξόδου της ελληνικής επιχείρησης στο εξωτερικό, η διοίκηση έκανε γνωστό πως κινείται προφανώς βάσει και των μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει και σε μία άλλη επένδυση. Πηγές θέλουν η εταιρία μαζί με την Αρχιρόδον και ίσως και την General Electric να προχωρήσουν στην απόκτηση αντλησιοταμιευτικού σταθμού στο Ντουμπάι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v