Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Medicon Hellas με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» μεταξύ των δύο πλευρών και τελικά να αναχρηματοδοτηθεί η εισηγμένη εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει σε συμβιβασμό με δύο πιστώτριες τράπεζες και θεωρείται πολύ πιθανόν ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.
Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία πιθανολογείται μέσα στον Ιανουάριο, οπότε και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η εταιρεία θα «αναπνεύσει» χρηματοοικονομικά και μάλιστα θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί και σε κάποιους νέους τομείς, ανάλογα με τις συνθήκες χρηματοδότησης που θα επικρατήσουν.
Αλήθεια είναι πως οι σχέσεις της Medicon Hellas με τις τράπεζες έχουν περάσει από διάφορες φάσεις και αξιοσημείωτες εντάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αρκετές δικαστικές διενέξεις.
Παρ’ όλα αυτά, το μόνο βέβαιο είναι πως καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι η βασική υπεύθυνη για την τροπή που έχει πάρει το θέμα, καθώς όλα ξεκίνησαν από το περιβόητο PSI και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων το 2012. Και αυτό γιατί λόγω του κουρέματος, η παραδοσιακά κερδοφόρος και υγιής χρηματοοικονομικά Medicon Hellas βρέθηκε έντονα εκτεθειμένη στις τράπεζες, αφού το κράτος τής είχε πληρώσει -δια νόμου με κρατικά ομόλογα- τζίρους τριών ετών…
Η εισηγμένη είχε χρησιμοποιήσει τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τη λήψη δανείων και η συγκεκριμένη ισορροπία ανατράπηκε, όταν το ύψος της εγγύησης «κουρεύτηκε».
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η εισηγμένη σημείωσε κύκλο εργασιών 6,2 εκατ. ευρώ (από 6,1 εκατ.), EBITDA 1,51 εκατ. (από 1,92 εκατ.), ΕΒΙΤ 1,21 εκατ. (από 1,61 εκατ.) και καθαρά κέρδη 441 χιλ. ευρώ (από 851 χιλ.), όταν τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 6,58 εκατ. και ο καθαρός της δανεισμός (όλος βραχυπρόθεσμος) κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, εκτιμάται ότι η Medicon Hellas σημείωσε κύκλο εργασιών αρκετά κοντά στον αντίστοιχο του 2016.
Άλλος παράγοντας δυσκολίας για την εισηγμένη και τις εταιρείες του κλάδου γενικότερα είναι η συνεχής υποχώρηση στο ύψος των παραγγελιών από τα δημόσια νοσοκομεία (ο μεγαλύτερος πελάτης) καθώς και η πολύ μεγάλη περίοδος πίστωσης των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.
Πάντως, από το 2017 -και μετά την παρέμβαση των θεσμών- η υπόθεση έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση, χωρίς ωστόσο το όλο θέμα να έχει μπει σε φάση κανονικότητας.