To fund Amber Capital καλεί τον ΟΤΕ να προχωρήσει σε αλλαγές, ενόψει της πώλησης μεριδίου 5% από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με κύριο στόχο τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος προς τους μετόχους.
Όπως μεταδίδει η WSJ, το fund με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πως έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του OΤΕ και συναντήθηκε με δύο μέλη του, σε μια προσπάθεια να πιέσει την εταιρεία να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών ή τα μερίσματα με στόχο την αύξηση της τιμής της μετοχής.
Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών επισημαίνουν πως σε μια χώρα η οποία βρίσκεται για πολλά χρόνια σε κρίση, με τα έσοδα του κλάδου να βουλιάζουν, στον ΟΤΕ επικεντρώθηκαν στη συγκράτηση του δανεισμού, ενώ πλέον διανέμουν μέρισμα το οποίο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ δε διένειμε μέρισμα την περίοδο 2011 - 2013.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως η απαίτηση του fund για μεγαλύτερο μέρισμα, ακόμα και μέσω αύξησης του δανεισμού, δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΤΕ σύμφωνα με την οποία φέτος θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του. Για τη διετία 2017 - 2018 πρόκειται να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.
«Θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές αν το Δ.Σ. δεν είναι θετικό στις ιδέες μας, μεταξύ των οποίων και το να ζητήσουμε μια ψηφοφορία των μετόχων» ανέφερε ο managing director του fund, Τζιουζέπε ντι Μίνο σε συνέντευξη του. «Πιστεύουμε ότι η κεφαλαιακή δομή είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική» πρόσθεσε.
Η Amber, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό περίπου 1,7 δισ. δολάρια, έχει μερίδιο 1% στον OΤΕ.
Η διοίκηση του ΟΤΕ απάντησε, πάντως, στις 19 Οκτωβρίου ότι το Δ.Σ. θα εξετάσει την πρόταση του fund. Εκπρόσωπος του OΤΕ σημείωσε πως η διοίκηση «έχει συχνά συναντήσεις με επενδυτές μετά από αίτημα τους και ακούει πάντοτε όλους τους μετόχους».
Σύμφωνα με στοιχεία της Activist Insight, η κίνηση της Amber είναι μόλις το τρίτο παράδειγμα επενδυτικού ακτιβισμού στην Ελλάδα από το 2010.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της WSJ, το αίτημα της Amber μπορεί να την οδηγήσει σε τροχιά σύγκρουσης με τον μεγαλύτερο μέτοχο του OΤΕ, την Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει το Δ.Σ. και έχει μερίδιο 40%. Έχει επίσης δικαίωμα πρώτης άρνησης για το ποσοστό 5% που πρέπει να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Η γερμανική εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει αν θα αγοράσει το μερίδιο. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατήσει ξεχωριστό μερίδιο 5%.
Το ΤΑΙΠΕΔ, κατά την WSJ, μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος της Amber, στηρίζοντας το αίτημα της γιατί θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την αξία του μεριδίου που θα πουλήσει, σημειώνει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας.