Την ανάδειξη κοινά αποδεκτής διοίκησης, η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει εκτεταμένο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Lavipharm, διαπραγματεύονται οι πιστώτριες τράπεζες και ο βασικός μέτοχος του ομίλου, Θ. Λαβίδας.
Ο όμιλος επισήμως έχει παραδεχθεί την ύπαρξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, προκειμένου να διευθετηθεί ο δανεισμός του, αλλά έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την πιθανότητα απομάκρυνσης του κ. Λαβίδα από τη θέση διοίκησης. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του Euro2day.gr, στη διελκυστίνδα μεταξύ εταιρίας και πιστωτών της, κομβικό σημείο αποτελεί ο μάνατζερ που θα αναλάβει να υλοποιήσει την επιχειρηματική αναδιάρθρωση της εταιρίας, ο οποίος προφανώς θα έχει στενή συνεργασία με τις τράπεζες και θα αναφέρεται σ’ αυτές σε τακτική βάση.
Η εταιρία, με τη συνδρομή της Grant Thornton, έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο έχει θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης στις τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου και συγκλίνουσες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του δανεισμού βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, αν και έως τώρα δεν έχει υπάρξει «λευκός καπνός». Μέχρι στιγμής, ο όμιλος έχει ρυθμίσει υποχρεώσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ μετά από συμφωνία με την Τράπεζα Aττικής Leasing μέσα στον Απρίλιο του 2017.
Πάντως στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας, σήμερα Παρασκευή 16 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθεί η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα δε με την πρόσκληση της γ.σ., «Τα πρόσωπα τα οποία θα αποτελέσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα προταθούν από τον κ. Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (σ.σ. κ. Θ. Λαβίδα) κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και τη συζήτηση του σχετικού θέματος, σύμφωνα με εξουσιοδότηση που παρέσχε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο προς τούτο με απόφασή του. Με την απόφασή της η Γενική Συνέλευση θα ορίσει εκ των προτεινομένων και τα ανεξάρτητα μέλη».
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2016, μετά από χρόνια κρίσης αλλά και μεγάλων ευκαιριών, η εταιρία, που συμπληρώνει 105 χρόνια λειτουργίας, πραγματοποιεί ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 31 εκατ. ευρώ περίπου, έχοντας να «κουβαλήσει» το βάρος υψηλών δανειακών υποχρεώσεων που αγγίζουν τα 77 εκατ. ευρώ (56,761 εκατ. ευρώ ο μακροπρόθεσμος και 20,742 εκατ. ευρώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός).
Το 2016, η ολοσχερής αποπληρωμή δύο δανειακών συμβάσεων της θυγατρικής εταιρίας στις ΗΠΑ είχαν σημαντική επίδραση στον ενοποιημένο ισολογισμό του ομίλου, μειώνοντας κατ' αρχάς τον δανεισμό του κατά 37,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 33,3%.
Η συναλλαγή αυτή μάλιστα επηρέασε τόσο τα ενοποιημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία μειώθηκαν κατά 50,4%, όσο και τα ενοποιημένα αποτελέσματα, καθώς δημιούργησε έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους 11,96 εκατ. ευρώ, γεγονός που εξηγεί πως ο όμιλος στο τέλος του 2016 εμφάνισε καθαρή προ φόρων κερδοφορία κατά 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,1 εκατ. ευρώ το 2015.