«Παρά το γεγονός ότι το 2017 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον κλάδο, αναμένουμε αύξηση του κύκλου εργασιών μας γύρω στο 6%, εκτός αν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη στο μέτωπο των δημοσίων έργων».
Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Δουλαβέρης, οικονομικός διευθυντής της Space Hellas, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, συμπληρώνοντας:
«Το 2016, παρά την πολύ χαμηλή ροή των έργων του δημοσίου -αποτέλεσαν μόλις το 3% του συνολικού μας κύκλου εργασιών-, καταφέραμε μέσα από τη διεύρυνση της παρουσίας μας στον ιδιωτικό τομέα να περιορίσουμε την πτώση των εσόδων μας, να διατηρήσουμε το ύψος των λειτουργικών μας επιδόσεων και να αυξήσουμε την καθαρή μας κερδοφορία, ενδυναμώνοντας παράλληλα όλους τους δείκτες του ισολογισμού μας.
Φέτος, εκτιμούμε ότι τα δημόσια έργα θα αποτελέσουν περίπου το 6%-7% του συνόλου των εργασιών μας, ενώ συνολικά θα ανεβάσουμε τα έσοδά μας, όχι όμως με εντυπωσιακό ρυθμό. Γενικότερα, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε έναν παλαιότερο στόχο μας, να παραμένει δηλαδή ισχυρή και κερδοφόρος η εταιρεία ακόμη και χωρίς την ανάληψη έργων του δημοσίου. Μάλιστα, συνδυάζοντας τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές μας, τις πολύ καλές σχέσεις μας με τις τράπεζες και τις ανάγκες μας για επενδύσεις, φέτος αποφασίσαμε να διανείμουμε στους μετόχους μας ποσό 0,03 ευρώ ανά τίτλο».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών που δρομολογεί η Space Hellas, προκειμένου να διεθνοποιήσει περαιτέρω την δραστηριότητά της. Μεταξύ αυτών επισήμανε:
• Την ολοκλήρωση του έργου και την αναμενόμενη φέτος εκκίνηση της λειτουργίας (σύμβαση αυτοχρηματοδοτούμενη) μετεωρολογικών σταθμών στην Κύπρο, χώρα στην οποία διεκδικούνται και άλλες συμβάσεις.
• Στην Ιορδανία θα λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακός κόμβος, προσφέροντας υπηρεσίες διασύνδεσης σε πολυεθνικούς πελάτες, τόσο στο δίκτυο της British Telecom, όσο και άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
• Στο Κατάρ, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, συνεχίζει να υπάρχει (υπό προϋποθέσεις) ενδιαφέρον για την ανάληψη έργων, ιδίως έναντι των επικείμενων αγώνων παγκοσμίου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν στη χώρα.
• Η προσπάθεια διεθνοποίησης μπορεί να επηρεαστεί θετικά και σε περίπτωση που τελικά η Space Hellas αναλάβει συγκεκριμένο έργο του Υπουργείου Εξωτερικών (Υπηρεσίες υποστήριξης Προξενικών Αρχών και Προξενικών Γραφείων Διπλωματικών Αποστολών στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων), όπου αναμένεται η ανακήρυξη της εταιρείας ως προσωρινού αναδόχου. Το έργο περιλαμβάνει μια ζώνη άνω των δέκα χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ιράν, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Ομάν, Υεμένη), οπότε θα δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ενός ακόμη αποτυπώματος σε μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα γεωγραφική περιοχή.
Η συμμετοχή στη Web IQ
Η Space Ηellas απέκτησε φέτος το 17,21% της ολλανδικής Web IQ, καλύπτοντας ΑΜΚ ύψους 900 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μερτζάνη, η Web IQ μπορεί μεν να μην είναι μια μεγάλου μεγέθους εταιρεία (κύκλος εργασιών γύρω στο 1 εκατ. ευρώ), ωστόσο η συνεργασία αυτή ανοίγει για τη Space Ηellas έναν νέο πυλώνα που θα βασίζεται στο Cyber Security και στα Big Analytics, μέσω προϊόντων που θα προσφερθούν σε παλαιούς και νέους πελάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο κυρίως στο εξωτερικό.
Ήδη Space Hellas και Web IQ έχουν κάνει από κοινού παρουσιάσεις του προϊόντος τους σε πολλές αστυνομίες ανά τον κόσμο (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιορδανία), ενώ στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται και εφαρμογές που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, όπως π.χ. σ’ αυτόν των ασφαλιστικών εταιρειών.