Πληροφορική: Ανεβασμένα μεγέθη αλλά και καμπανάκια στο 6μηνο

Αύξηση τζίρου, EBITDA και ισχυρό ταμείο δείχνουν οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων του κλάδου. Τι επηρέασε αρνητικά τα ποσοστά κέρδους. Αναλυτικός πίνακας.

Πληροφορική: Ανεβασμένα μεγέθη αλλά και καμπανάκια στο 6μηνο

Αξιοσημείωτη άνοδο εργασιών και οικονομικών επιδόσεων σημείωσαν σε αθροιστική βάση οι εταιρείες πληροφορικής που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (οι Quest και Ideal δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους), ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 30,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, το EBITDA κατά 33,8% και η καθαρή τους κερδοφορία κατά 7,2%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η πολύ ισχυρή ρευστότητα που χαρακτηρίζει  πλείστες εισηγμένες του κλάδου και μάλιστα αρκετές από αυτές έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο με θετικό καθαρό ταμείο (μετρητά και χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις υψηλότερα από τις δανεικές υποχρεώσεις), όπως φαίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Το πρώτο φετινό εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από την υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής τόσο από το Δημόσιο (βλέπε έργα που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία ξεκίνησαν να υλοποιούνται) όσο και από τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Αυτό που ωστόσο φάνηκε κυρίως στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του Δημοσίου είναι πως η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη διεύρυνση της κερδοφορίας. Αυτό, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι κάποια έργα καθυστέρησαν να ξεκινήσουν, ενώ είχε προσληφθεί αρκετά νωρίτερα το απαιτούμενο προσωπικό, στην πολύ σημαντική αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στον κλάδο, στα επαχθέστερα επιτόκια χορηγήσεων, ή ακόμη και στις επενδύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμβάσεις των επόμενων ετών.

Ένας άλλος λόγος που επηρέασε πτωτικά τα λογιστικά κέρδη των εταιρειών Πληροφορικής είναι η εγγραφή πλασματικών εξόδων (καμιά επίπτωση ούτε στη ρευστότητα ούτε και στα ίδια κεφάλαια), λόγω της διάθεσης stock options προς τα στελέχη των εισηγμένων. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές δεν σταματούν να επισημαίνουν πως κάθε εταιρεία του κλάδου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πως θα πρέπει να εξετάζεται με διαφορετικό τρόπο.

H Profile συνεχίζει και φέτος να αναπτύσσεται με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ενισχύοντας τη θέση της τόσο στο εσωτερικό όσο φυσικά και στο εξωτερικό στον χώρο του fintech.

O κλάδος λογισμικού της Quest Holdings (Unisystems, Intelli, Team Candi) ανέβασε στο πρώτο φετινό εξάμηνο τον κύκλο εργασιών της κατά 17,4% και τα προ φόρων κέρδη της κατά 7,5%.

O κλάδος πληροφορικής του ομίλου Ideal (Byte Computer, Adacom, Ideal Electronics) σημείωσε στο α’ εξάμηνο κύκλο εργασιών 82,7 εκατ. ευρώ (+65% σε σχέση με πέρυσι) και καθαρά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ (+59%).

Η μείωση των κερδών της Performance Technologies οφείλεται σε έκτακτο κονδύλι (-321 χιλ. λόγω προγράμματος stock option). Real Consulting και Ίλυδα συνέχισαν την ανοδική πορεία των επιδόσεών τους, ενώ η πτώση των κερδών της Space Hellas αποδίδεται στην αύξηση των δαπανών για μισθοδοσία και τόκους, καθώς και στα περυσινά μεγαλύτερα έσοδα από την υποστήριξη των εκλογών (το 2023 δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο α’ εξάμηνο, φέτος μία).

Αποχωρήσεις και «νέες δυνάμεις»

Μέσα στο 2024 αποχώρησαν από το ΧΑ δύο εισηγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού (Epsilon Net και Entersoft) που εμφάνιζαν υψηλές κερδοφορίες και ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρ' όλα αυτά, «νέο αίμα» φαίνεται να έχει μπει στον κλάδο. Η Performance Technologies ήδη μετατάχθηκε από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, η Real Consulting ακολουθεί την ίδια οδό, ενώ αυξημένες επιδόσεις και άριστη ρευστότητα εμφανίζουν εισηγμένες που εισήλθαν κατά το τελευταίο 18μηνο στην ΕΝΑ, όπως η DotSoft και η SoftWeb.

Πέραν αυτών, η Austriacard, με πολυεθνική παρουσία και πολύ ισχυρά οικονομικά μεγέθη (απορρόφησε την Inform Λύκος) ετοιμάζει «επίθεση» ενημέρωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τον όμιλο και τις προοπτικές του, ενώ ανοιχτό είναι το σενάριο μελλοντικής αυτόνομης ένταξης στο ΧΑ των δραστηριοτήτων πληροφορικής του ομίλου Ideal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v