Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου των εκδόσεων, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις λογιστικές καταστάσεις που δημοσίευσαν για την οικονομική χρήση 2016.
Η κρίση βέβαια στον χώρο των εκδόσεων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου δεν διαπραγματεύεται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ («λουκέτα» για Ιμάκο, Λυμπέρη, Τεγόπουλο και Τεχνικές Εκδόσεις, αναστολή διαπραγμάτευσης για ΔΟΛ και Τηλέτυπο), ενώ από τις τέσσερις που εξακολουθούν να κάνουν συναλλαγές (Αττικές Εκδόσεις, Ναυτεμπορική, Πήγασος, Εκδόσεις Λιβάνη), οι δύο τελευταίες βρίσκονται σε «καθεστώς επιτήρησης».
Το μόνο βέβαιο είναι πως τα συνεχή προγράμματα περικοπής δαπανών δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδώσει, καθώς η οικονομική κρίση συρρικνώνει τη διαφημιστική αγορά και τις πωλήσεις στα περίπτερα, την περίοδο κατά την οποία ο ανταγωνισμός οξύνεται.
Όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία των τεσσάρων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου (βλέπε δύο παρατιθέμενους πίνακες):
• Το 2016, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 97,1 στα 89 εκατ. ευρώ, οι ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διευρύνθηκαν από τα -8,3 στα -17,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα οδήγησαν σε αθροιστική ζημία που προσέγγισε τα 32 εκατ. ευρώ.
• Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον ισολογισμό των εταιρειών του κλάδου, όπου ο αθροιστικός καθαρός δανεισμός των 199,2 εκατ. ευρώ καλείται να… εξυπηρετηθεί από ένα έντονα αρνητικό EBITDA, ενώ το ύψος των ιδίων κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-164,2 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους εταιρείες, υγιή εικόνα παρουσιάζουν οι Αττικές Εκδόσεις, οι οποίες το 2016 σημείωσαν κύκλο εργασιών 39,9 εκατ. ευρώ, αύξηση λειτουργικών κερδών στα 2,55 εκατ. ευρώ (από 1,68 εκατ.) και θετικό καθαρό αποτέλεσμα 156.000 ευρώ έναντι 181.000 ευρώ το 2015.
Από τις υπόλοιπες τρεις, τα συγκριτικά μικρότερα προβλήματα εμφανίζει η Ναυτεμπορική. Στους στόχους της τελευταίας, που διαθέτει ακόμη θετική καθαρή θέση, είναι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δ.Σ., «η διασφάλιση επάρκειας κεφαλαίου μέσα από εκποίηση σημαντικού μέρους της περιουσίας της και στη συνέχεια μέσα από την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων προς την πιστώτρια τράπεζα». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αναζητείται ήδη από τους βασικούς μετόχους πιθανός αγοραστής.
Η Πήγασος αναφέρει ότι εξετάζει σειρά ενδεχομένων (μεταξύ των οποίων η ΑΜΚ μέσα από την είσοδο νέου επενδυτή). Περισσότερα για το τι συμβαίνει εκεί έχει η στήλη Χαμαιλέων.
Τέλος, οι Εκδόσεις Λιβάνη υποχρεώθηκαν το 2016 όχι μόνο σε αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά και σε ζημίες (αυξημένες σε σχέση με το 2015) που υπερέβησαν μάλιστα τον κύκλο εργασιών της (!), όταν παράλληλα και το λειτουργικό της αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (EBITDA -3,28 εκατ. ευρώ)…
Υπάρχουν σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, με τη διοίκηση της Λιβάνης να υποστηρίζει ότι επιδιώκει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση των ανοιγμάτων της προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τις πιστώτριες τράπεζες και τη διαγραφή δανείων μέσω ανταλλαγής ακινήτων.