Αυξημένο ενδιαφέρον για αρκετά χαρτοφυλάκια επαγγελματικών ακινήτων, που είτε παραμένουν στην ιδιοκτησία προβληματικών εταιρειών είτε έχουν περιέλθει στις πιστώτριες τράπεζες, καταγράφουν εσχάτως τα στελέχη της αγοράς real estate.
Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το ενδιαφέρον θα μείνει στα χαρτιά, όσο δεν ξεκαθαρίζει το περιβάλλον για τις αναδιαρθρώσεις δανείων ή/και τις διαγραφές απαιτήσεων. «Οι τράπεζες έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι», δηλώνει ο επικεφαλής εταιρείας συμβούλων ακινήτων, που προσθέτει πως η πλέον κινητική εμφανίζεται η Alpha Bank. “Οποιος ξένος επενδυτής εμφανίζεται, πάει κατευθείαν στις τράπεζες, οι οποίες προς το παρόν κινούνται διστακτικά», εξηγεί.
Ο ίδιος προσθέτει πως την τελευταία διετία υπήρξαν σοβαροί ενδιαφερόμενοι για αξιόλογα ακίνητα, όπως το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, άλλα ακίνητα που κατείχε η «Μπ. Βωβός» και σήμερα έχουν περιέλθει στις τράπεζες όπως το κτίριο στο Φάληρο. «Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για το χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development, η οποία προ ημερών εξασφάλισε έγκριση του Πρωτοδικείου Αθηνών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης».
Η Ektasis, της οικογένειας Ευθυμίου, «έχει πράγματι αξιόλογο χαρτοφυλάκιο», αλλά «για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται ρύθμιση δανείων και άλλες ενέργειες στις οποίες δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι τράπεζες, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο», λένε στην αγορά. Υπενθυμίζουν, για παράδειγμα, την εκκρεμότητα με την ασυλία όσον αφορά σε τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες για αναδιαρθρώσεις δανείων ή διαγραφές απαιτήσεων, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οπως αποδείχθηκε και με την υπόθεση του κτιρίου που στέγαζε το ξενοδοχείο «Λήδρα» στη Συγγρού, ακόμα και αν υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό, είναι δύσκολο να ξεμπλέξει το κουβάρι μεταξύ των μετόχων, των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν πολλά από τα ακίνητα που φιγουράρουν στους καταλόγους με τα πωλητήρια που έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες κάποιες από τις τράπεζες, λένε οι άνθρωποι της αγοράς real estate.
Ως χαρακτηριστικό του ελαφρώς θετικότερου κλίματος παρουσιάζεται, πάντως, το γεγονός πως «πήγε καλά» ο διαγωνισμός για την πώληση ακινήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αφού κατατέθηκαν προσφορές και για τα δύο επαγγελματικά ακίνητα που πωλούνταν μέσω της Πειραιώς Real Estate, ενώ ήταν λογικό πως θα μείνουν στα αζήτητα τα βιομηχανικά ακίνητα της προβληματικής εταιρείας. Το ημιτελές κτίριο γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως καταλήγει στα χέρια τοπικής εταιρείας, ενώ σε άλλον επενδυτή μεταβιβάζονται οι δύο όροφοι κτιρίου γραφείων στην Πλατεία Αριστοτέλους, που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας.
Μια γλαφυρή εικόνα της κατάστασης στην ελληνική αγορά των ακινήτων έδωσε προ ημερών, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση, ο Πολ Γομόπουλος, γενικός διευθυντής του αμερικανικού ομίλου Hines στη χώρα μας. Όπως είπε, «ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε παράλληλα τόσο την αγορά της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας. Στην Ιρλανδία ξεκινήσαμε τις επενδύσεις το 2011 και έχουμε πλέον μία ομάδα 20 ατόμων και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη σε κάποια κίνηση».
Η Hines φερόταν ως ενδιαφερόμενη για αρκετά αξιόλογα ακίνητα (από το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Βωβός στον Βοτανικό μέχρι το εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα, που ελέγχει η Reds του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), με τελευταίο το Hilton Αθηνών, το οποίο πέρασε τελικά στην κοινοπραξία του ομίλου Κωνσταντακόπουλου με την τουρκική Dogus.