Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Εξόφληση CoCos ως το τέλος του έτους

Περαιτέρω μείωση του κόστους ρίσκου ως τα τέλη του έτους προβλέπει η διοίκηση της Εθνικής. Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη για τα κόκκινα δάνεια και τους στόχους που υποβλήθηκαν στον SSM.

Εθνική: Εξόφληση CoCos ως το τέλος του έτους

Την εκτίμηση ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της τράπεζας για πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) διατύπωσε η διοίκηση της Εθνικής κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι το βασικό σενάριο πλέον είναι η αποπληρωμή των CoCos, κίνηση που μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με αυτή που είχε διατυπωθεί από την Εθνική στις αρχές του έτους, όταν είχε επισημάνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση του Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) για το που θα ορισθεί ο ελάχιστος πήχης εποπτικών κεφαλαίων καθώς και στοιχείων παθητικού που μπορούν με βάση τη BRRD να κουρευτούν.

Αν αποπληρωθούν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, ο δείκτης CET Ι της Εθνικής θα ανέλθει (σ.σ με στοιχεία τέλος Σεπτεμβρίου) σε 16,9% και αφού προσμετρηθεί και η κεφαλαιακή ενίσχυση της αποεπένδυσης από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2016.

Η διοίκηση της Εθνικής διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά στη ρευστότητα της Τράπεζας, η ΕΤΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από το μηχανισμό ELA κατά στα 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι εισροές καταθέσεων ήταν 300 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο στην Ελλάδα, καθώς και η ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την NBGI και την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 89% στην Ελλάδα και σε επίπεδο Ομίλου, στα χαμηλότερα επίπεδα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Οι δαπάνες προσωπικού αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω το 2017 μέσω του επικείμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού, τα κόστη του οποίου έχουν ήδη επιβαρύνει το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

H τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Εxposures- NPEs) συνεχίστηκε, με τα NPEs να μειώνονται στο τρίτο τρίμηνο κατά 1 δισ. ευρώ.

Το cost of risk αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα των 200 μονάδων βάσης τη φετινή χρονιά.

Με την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,3%, εξαιρώντας τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) και λαμβάνοντας υπόψη την αποεπένδυση από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι που υποβλήθηκαν στον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων είναι 7,4 δισ. ευρώ και 8,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξεως του 50% και 40%, αντίστοιχα. Συνολικά 12 δισ. ευρώ δανείων θα αναδιαρθρωθούν την περίοδο του 2016-2019 και περίπου το 50% θα μπορέσουν να ξαναγίνουν ενήμερα.

Το υπόλοιπο πόσο των 6 δισ. ευρώ θα μοιραστεί σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων περίπου 2 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου 2016-2019, με εκποιήσεις εξασφαλίσεων περίπου 2 δισ. ευρώ και διαγραφές 2 δισ. ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού των στόχων με τον SSM, o δείκτης κάλυψης των NPEs θα παραμείνει περίπου στο 50%.

Τέλος, ο στόχος της εθελουσίας εξόδου θα αφορά 1.000 άτομα περίπου και η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v