Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκρήτια: Μοντέλο Αττικής για κάλυψη της ΑΜΚ

Ανοικτή η ΑΜΚ που ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Τη διαχείριση NPEs θα αναλάβει ο στρατηγικός επενδυτής. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και πώς μπορεί να αυξηθεί ο λογαριασμός. Πού βρίσκονται οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας.

Παγκρήτια: Μοντέλο Αττικής για κάλυψη της ΑΜΚ

Στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί μέρος ή το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, αναζητά η Παγκρήτια Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, η τράπεζα έχει «ακόμη ανοικτή τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, επιζητώντας τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή».

Σύμφωνα με στελέχη της, εξετάζεται το μοντέλο της Τράπεζας Αττικής. Δηλαδή, η κάλυψη του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών από στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος ως αντάλλαγμα θα λάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Μέσω αυτής, η Παγκρήτια άντλησε 31 εκατ. ευρώ. Άλλα 15,1 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν μέσω έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, ενώ 23,5 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης.

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 69,6 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες, που είχαν προκύψει από το stress test με το βασικό σενάριο. Εκκρεμεί, όμως, η κάλυψη του υπόλοιπου μέρους των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο της αξιολόγησης (115 εκατ. ευρώ). Το ποσό των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών ενδέχεται να αυξηθεί, αν η τράπεζα επιλέξει να εξοφλήσει πρόωρα τις ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης λόγω υψηλού κόστους διακράτησης.

Η Παγκρήτια συγκέντρωσε μέσω της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης 23,5 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες έχουν διάρκεια 7 ετών και επιτόκιο 6,5%, το οποίο καταβάλλεται ετησίως. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν δεν προσμετρώνται στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier I –CET I) αλλά στα Tier II κεφάλαια.

Επίσης, η τράπεζα εξέδωσε μετατρέψιμο σε συνεταιριστικές μερίδες ομολογιακό δάνειο, μέσω του οποίου συγκέντρωσε 15,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), που προσμετρώνται στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET I). Το επιτόκιό του ανέρχεται σε 8%.

Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) διαμορφώθηκε στο 6,46%, όταν η ΕΚΤ ορίζει ως ελάχιστο ποσοστό το 4,5%. Στον CET I περιλαμβάνονται και 46,29 εκατ. ευρώ αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που μπορούν να μετατραπούν σε οριστικές.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (TIER I) της Παγκρήτιας διαμορφώθηκε στο 7,56% (ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό 6%) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου στο 9,31% (ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό 8%).

Η χρηματοδότηση από τον ELA ανήλθε στις 30 Ιουνίου σε 179 εκατ. από 162 εκατ. στο τέλος του 2015.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs) της τράπεζας στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 724 εκατ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) στο 1,05 δισ. ευρώ επί συνολικών χορηγήσεων 1,65 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος του 2015 στο 43,84% και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v