Tη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. μετόχων, προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ σε χθεσινή του συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. συνεκλήθη μετά από επιστολές των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία ζητούσαν από την εταιρεία να αυξήσει τις ποσότητες που διαθέτει σε μεγάλους καταναλωτές μέσω δημοπρασιών, από το 10% της ζήτησης που είναι σήμερα σε 20% το 2020.
Σημειώνεται ότι η αύξηση του ποσοστού αυτού αποτελούσε απαίτηση των θεσμών και προαπαιτούμενο του Μνημονίου, προκειμένου έτσι μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιούμενου φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας να διακινείται εκτός υπερδεσπόζουσας εταιρείας και έτσι να «ανοίξει» περισσότερο και αυτή η αγορά.
Ωστόσο στην προοπτική αυτή αντιδρούσε η ΔΕΠΑ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που οι ποσότητες αυτές διατίθενται σε τιμές κόστους, η ΔΕΠΑ θα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων.
Πρότειναν δε στους θεσμούς το επιπλέον άνοιγμα της αγοράς να επιτευχθεί μέσω άλλων διαδικασιών, όπως μικτά σχήματα της ΔΕΠΑ με άλλους φορείς, όπως τη ΔΕΗ, για την τροφοδοσία περιοχών με φυσικό αέριο, υγροποιημένο ή συμπιεσμένο. Ο σχεδιασμός αυτός όμως δεν έπεισε τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς ο ποσοτικός στόχος που έθεταν μόνο μετά από αρκετά χρόνια θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι αφού έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια για εκπλήρωση των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών, το Γ.Σ. να εισηγηθεί στη Γ.Σ. μετόχων (65% Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, 35% ΕΛ.ΠΕ.) αύξηση των ποσοτήτων αυτών από 10% της κατανάλωσης σε 16%, αρχής γενομένης από το 2017 και στη συνέχεια αύξηση του ποσοστού αυτού κατά 1% τον χρόνο.
Ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, την απόφαση αυτή τα μέλη του Δ.Σ. την έλαβαν με «βαριά καρδιά», ενώ από ανώτατα στελέχη της επιχείρησης εκφράζεται ανησυχία και προβληματισμός ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εταιρεία οι μεθοδεύσεις των δανειστών.
Αναφορικά με τις δημοπρασίες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων αγοραστών - χρηστών, κυρίως βιομηχανιών, καθώς η τιμή εκκίνησης κρίνεται ελκυστική, αφού βρίσκεται κοντά στην τιμή αγοράς από τη ΔΕΠΑ.
Πηγές της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών αυξάνουν τις τιμές που τελικά εισπράττει η ΔΕΠΑ και έτσι στην τελευταία δημοπρασία αυτές ήταν αυξημένες κατά περίπου 2 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου (85-87 κυβικά μέτρα), έναντι της τιμής εκκίνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εκτιμά ότι απελευθέρωση της αγοράς μέσω «gas release» δεν επιτυγχάνεται με τις ποσότητες που προβλέπονται στις δημοπρασίες.