Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακόπηκε εκ νέου η Γ.Σ. της ΔΕΗ

Νέα διακοπή υπήρξε νωρίτερα προ ολίγου στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ. Η Συνέλευση συνεχίζεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Διακόπηκε εκ νέου η Γ.Σ. της ΔΕΗ

Συνεχίζεται από τις 3 η ώρα στο υπουργείο Οικονομικών η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η «αποκοπή» του ΑΔΜΗΕ, μετά τη νέα διακοπή που υπήρξε νωρίτερα έπειτα από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το υπουργείο, κατά την έναρξη της Συνέλευσης.

Υπενθυμίζεται πως με παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ είχε διακοπεί και η προηγούμενη συνεδρίαση της ΔEΗ, στις 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε πως το Δ.Σ. της ΔEΗ πρέπει να παραιτηθεί, ώστε να μην αποκοπεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔEΗ. Το παρόν στη σημερινή Γ.Σ. έδωσε και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευοόμενος από στελέχη του κόμματος. Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε, επίσης, από τη διοίκηση της ΔΕΗ (που είχε διοριστεί όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) να παραιτηθεί. 

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση από την παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης είχε υποστηρίξει πως στο τέλος Ιουνίου είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους 324.000 πελάτες για ποσό που φτάνει τα 715.000.000 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2105 οι πελάτες με ρύθμιση οφειλών ήταν 185.000 (για ποσό που έφτανε τα 313.000.000 ευρώ). Ο ίδιος είχε επισημάνει τη «θετική τάση στο πρώτο τρίμηνο του 2016, σε συνέχεια του τελευταίου τριμήνου του 2015, όσον αφορά στη συγκράτηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις».

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε ειδικά στα χρέη δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ και υποστήριξε πως υπάρχει «απόλυτη ευθύνη ορισμένων τοπικών παραγόντων που επιμένουν σε ρουσφετολογικές πρακτικές άλλων εποχών». Πρόσθεσε πως η ΔΕΗ με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις επωμίζεται και το κόστος των ρευματοκλοπών από πελάτες των ανταγωνιστών της. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις ρευματοκλοπές, «φαινόμενο αντίστοιχο του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε πως η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ (σε επίπεδα κάτω του 50% μέχρι το 2020 με βάση το τρίτο μνημόνιο) πρέπει να αφορά πελάτες όλων των κατηγοριών γιατί κινδυνεύει η ΔΕΗ να χάσει την κερδοφόρα πελατεία. Γι’ αυτό το λόγο επεξεργάζεται «τη σύσταση θυγατρικών με τμήματα του πελατολογίου από όλες τις κατηγορίες και τη διάθεσή τους στον ανταγωνισμό».

Για να αντιμετωπίσει τη μείωση του μεριδίου η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης προωθεί την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την επέκταση σε αγορές εκτός Ελλάδας και σε νέες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό συστήνεται θυγατρική στα Τίρανα, ενώ εξετάζεται η επέκταση του αντικειμένου της θυγατρικής στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως «έχουμε κάνει κινήσεις σε χώρες όπως το Ιράν και η Αίγυπτος» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να μιλήσει και για τα αποτελέσματα των επαφών στην Κίνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v