Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για joint ventures στο εξωτερικό «ψάχνει» η ΧΑΛΚΟΡ

Μετά την πολύ καλή πορεία της επένδυσης στην τουρκική αγορά, ο εισηγμένος όμιλος εξετάζει αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες στον τομέα των μονωμένων σωλήνων. Οι ανοδικές προοπτικές, τα μερίδια αγοράς και το θέμα των δανείων.

Για joint ventures στο εξωτερικό «ψάχνει» η ΧΑΛΚΟΡ

«Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στο ευρύτερο περιβάλλον, για φέτος αναμένουμε άνοδο του όγκου των πωλήσεών μας και βελτίωση στο μέτωπο της κερδοφορίας μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΧΑΛΚΟΡ κ. Περικλής Σαπουντζής κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Σαπουντζής αναφέρθηκε στη διεύρυνση του μεριδίου της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά των σωλήνων, όπου από το 10% του 2010 σκαρφάλωσε πέρυσι στο 17% και συνέχισε την ανοδική του πορεία κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται όχι μόνο με τις κινήσεις της ελληνικής εταιρείας (στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, έμφαση στους βιομηχανικούς πελάτες, επενδύσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού και αύξησης της παραγωγικότητας), αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο leader της αγοράς, που διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε τρεις χώρες και φαίνεται να βρίσκεται σε μια διαδικασία συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του.

«Είναι πιθανόν η διαδικασία αυτή να αλλάξει σε βάθος χρόνου τη μορφή του ανταγωνισμού στην αγορά και τελικά να ευνοηθούμε», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πέραν όμως της μητρικής εταιρείας, άνοδο εργασιών παρουσιάζει φέτος και η θυγατρική Ελληνικά Καλώδια, με βασικό μοχλό τα συμβόλαια της μονάδας υποβρυχίων καλωδίων (το πιο σύγχρονο εργοστάσιο του κόσμου στην κατηγορία του) στην Κορινθία.

Στις αξιοσημείωτες επίσης εξελίξεις της ΧΑΛΚΟΡ συγκαταλέγεται και η πολύ ικανοποιητική πορεία της θυγατρικής (συμμετοχή 50%) εταιρείας HC ISITMA στην Τουρκία. Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής μονωμένων σωλήνων που ήδη έχει εξαντλήσει την παραγωγική της δυναμικότητα και εξετάζονται νέες επενδύσεις με στόχο την αύξηση αυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή, η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας κρίνεται συμφέρουσα για τρεις κυρίως λόγους (ασύμφορη η μεταφορά τέτοιων σωλήνων σε μεγάλες αποστάσεις, απαίτηση πελατών για γρήγορες παραδόσεις και προσδοκία για αύξηση της ζήτησης στη συγκεκριμένη περιοχή της γειτονικής χώρας) και πως το μοντέλο αυτό θέλουν να το επεκτείνουν και σε άλλες χώρες. «Αυτή την περίοδο εξετάζονται νέες τέτοιες επενδύσεις, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο και ανακοινώσιμο», συμπλήρωσε ο κ. Σαπουντζής.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Σπυρίδων Κοκκόλης αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις, καθώς το 2015 σημειώθηκε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14% (+9,6% σε όγκο), εκτίναξη του EBITDA από τα 29,2 στα 72,1 εκατ. ευρώ και υποχώρηση των ζημιών από τα 51,2 στα 32,5 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης ως προς τις πωλήσεις μειώνεται σταδιακά (από το 38% του 2009 και το 22% του 2014 στο 18% πέρυσι), ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώνεται στα 596 εκατ. ευρώ (αυξήθηκε λόγω της δημιουργίας της νέας μονάδας υποβρυχίων καλωδίων που από πέρυσι άρχισε να αποδίδει) και έτσι προκαλείται ένα πολύ σημαντικό κόστος χρηματοδότησης για τον όμιλο (μέσο κόστος χρήματος γύρω στο 6%).

«Δεν αντιμετωπίζουμε ζήτημα ρευστότητας, ωστόσο το κόστος χρηματοδότησης αποτελεί για εμάς συγκριτικό μειονέκτημα, καθώς οι ανταγωνιστές δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια» σημείωσε ο κ. Σαπουντζής, προσθέτοντας πως «δεν αναμέναμε ότι η μεταφορά έδρας της μητρικής Viohalco στο εξωτερικό θα μπορούσε να φέρει κεφάλαια από τη μια χρονιά στην άλλη. Αυτό γνωρίζαμε ότι θα απαιτούσε χρόνο. Πάντως, γίνονται επαφές με τράπεζες και επενδυτικούς οίκους στο εξωτερικό, προσβλέποντας επίσης και σε μια βελτίωση του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ίσως έχουμε κάποια θετική εξέλιξη, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v