Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόθυμος για εξαγορές ο όμιλος ΤΙΤΑΝ

Πώς προβλέπεται να εξελιχθούν τα πράγματα στις τέσσερις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960!

Πρόθυμος για εξαγορές ο όμιλος ΤΙΤΑΝ

Την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, τόσο μέσα στο 2016 όσο και μεσοπρόθεσμα, θα βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις εξέφρασε ο διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της εισηγμένης κ. Τάκης Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο:

• Στην αγορά των ΗΠΑ, η ανάκαμψη των τελευταίων ετών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, έχοντας «πολύ δρόμο ακόμη», λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά και του γεγονότος ότι η τρέχουσα ζήτηση κυμαίνεται γύρω στα επίπεδα της περιόδου 1982-1983.

• Στην Ελλάδα, η ζήτηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960! Η εγχώρια δραστηριότητα είναι ζημιογόνος, παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό. «Αυτή η τόσο χαμηλή εγχώρια κατανάλωση δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος, συμπληρώνοντας πως «μετά το αρχικό σοκ, έχει αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στον τομέα των δημοσίων έργων και αν υπάρξει κάποια σταθεροποίηση στην οικονομία, πολύ δύσκολα η ζήτηση για τσιμέντο θα μπορούσε να υποχωρήσει το 2016 σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα».

• Στα Βαλκάνια αναμένεται το 2016 μια πορεία ανάλογη με τη φετινή, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

• Στην Αίγυπτο, προβλέπεται βελτίωση οικονομικών επιδόσεων για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί όσο προχωρεί το πρόγραμμα μετατροπής των μονάδων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, θα δίδεται η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής. Και δεύτερον, γιατί μετά την υποχώρηση των τιμών τσιμέντου κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, έχει ξεκινήσει μια φάση αντίστροφης πορείας τους.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος όσο και η υπεύθυνη Επενδυτικών Σχέσεων κα Αφροδίτη Σύλλα σημείωσαν ότι:

Πρώτον, κατά την περίοδο της κρίσης (2006-2015) ο όμιλος αύξησε την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 65%, περιορίζοντας παράλληλα το λειτουργικό του κόστος.

Δεύτερον, χρησιμοποιώντας σήμερα μόλις το 65% της συνολικής του παραγωγικής δυναμικότητας, ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει την ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει σε καθεμία από τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Τρίτον, λόγω των ανερχόμενων λειτουργικών επιδόσεων, ο δείκτης «καθαρό χρέος προς ΕBITDA» έχει βελτιωθεί δραστικά και η μείωση του καθαρού δανεισμού δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Το πρώτο δάνειο που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί είναι αυτό του 2017, το οποίο αν και θα μπορούσε να αποπληρωθεί από υπάρχουσες (και μη χρησιμοποιούμενες) πιστωτικές γραμμές, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα αναχρηματοδοτηθεί έναντι χαμηλότερου επιτοκίου.

Τέταρτον, η διοίκηση της εισηγμένης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Πέμπτον, οι επενδύσεις του ομίλου (κυρίως σε ΗΠΑ και Αίγυπτο) αυξήθηκαν το 2015 (θα κυμανθούν γύρω στα 150 εκατ. ευρώ) και θα διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και μέσα στο 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v