Ανωμερίτης: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης στον ΟΛΠ

Λύση εκ των έσω ψάχνουν στην κυβέρνηση για τον αντικαστάτη του Γιώργου Ανωμερίτη. Το Σάββατο η ετήσια γενική συνέλευση που αναμένεται επεισοδιακή. Πως κορυφώθηκε η διαμάχη του απερχόμενου προέδρου του ΟΛΠ με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ανωμερίτης: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης στον ΟΛΠ

Σοβαρή δυσκολία για την εξεύρεση αντικαταστάτη του Γιώργου Ανωμερίτη αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση καθώς ουδείς θέλει να συνδέσει το όνομά του με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού και να αποχωρήσει εντός λίγων μηνών με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος επρόκειτο να αντικατασταθεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, υπέβαλλε την παραίτησή του.

Μάλιστα στην επιστολή παραίτησης κατηγορεί την κυβέρνηση πως προωθεί την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, με την οποία ο ίδιος είναι αντίθετος, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις του κ. Ανωμερίτη με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ήταν στο χειρότερο δυνατό επίπεδο από την εποχή της διοίκησης Μανιατόπουλου και ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ (που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ) δεν είχε ψηφίσει τις αμοιβές του κ. Ανωμερίτη στις δύο τελευταίες ετήσιες γενικές συνελεύσεις.

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο επικεφαλής του ΟΛΠ επιχείρησε να διευθετήσει το θέμα των αμοιβών, με την αποστολή πολυσέλιδης νομικής τεκμηρίωσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει σημειωθεί πρόοδος. Ο ίδιος αποδίδει τη διαμάχη στο γεγονός πως από την πρώτη στιγμή είχε εκφραστεί κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ των συμβάσεων παραχώρησης για διάφορες δραστηριότητες του λιμανιού.

Μέχρι στιγμής δεν κυκλοφορούν ονόματα για τη θέση του κ. Ανωμερίτη με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως –αν πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Σαββάτου καθώς αναμένονται αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων– θα προταθεί προσωρινή λύση με πρόσωπο από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του OΛΠ.

Ούτως ή άλλως νέος επικεφαλής στον ΟΛΠ δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν προηγηθεί η έγκριση της τοποθέτησής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Από χθες, πάντως, τα αίματα έχουν ανάψει στον οργανισμό καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Ο Γ. Ανωμερίτης, που παρέμεινε επί σχεδόν πέντε χρόνια στο τιμόνι του OΛΠ, είχε την Τρίτη συνάντηση συνεργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Σήμερα θα έχει συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα «για τα θέματα διαδοχής της παρούσας διοίκησης, καθώς και για τα θέματα ημερησίας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης». Συνεδριάζει επίσης, υπό τον Γ. Δραγασάκη η επιτροπή που είναι αρμόδια για την επιλογή του διαδόχου του.

Την Παρασκευή, πάντως, ο κ. Ανωμερίτης έχει συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο και ένα από τα θέματα είναι η υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το θέμα της σύμβασης αναμένεται να αποτελέσει καίριο ζήτημα για τη νέα διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως θα ξεκαθαρίσουν οι συνδικαλιστές του ΟΛΠ το Σάββατο.

Αλλαξε γραμμή

Στην επιστολή παραίτησης προς τον κ. Δρίτσα ο Γιώργος Ανωμερίτης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο κύριος μέτοχος του OΛΠ Α.Ε., μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης του OΛΠ Α.Ε., επί του οποίου η θέση μου διαχρονικά ήταν και είναι σαφής: τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και επιχειρησιακά μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης δίδονται σε πολλούς διαχειριστές και χρήστες. Με βάση τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στήριζα και στηρίζω το πρότυπο του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος».

Οσοι θεωρούν πως η διοίκηση Ανωμερίτη θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τον OΛΠ υποστηρίζουν πως από την προβλήτα Ι (τη μοναδική που παραμένει υπό τη διαχείριση του OΛΠ καθώς οι άλλες δύο παραχωρήθηκαν στην Cosco) ο οργανισμός είχε στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έσοδα 3,75 εκατ. ευρώ και έξοδα 8,4 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη προβλήτα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως με αποτέλεσμα στην ουσία να υπολειτουργεί.

Ζημιογόνες ήταν στο πρώτο τρίμηνο και οι δραστηριότητες της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Ετσι, τα μικρά κέρδη, των 726.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο OΛΠ για το πρώτο τρίμηνο, συνδέονται αποκλειστικά με τα έσοδα από την παραχώρηση στην Cosco τα οποία ανήλθαν σε 9,5 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ καθώς το σχέδιο για διατήρηση του 51% από το δημόσιο συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της κινεζικής Cosco η οποία είναι και ο σοβαρότερος διεκδικητής. Σε επιστολές που έστειλε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προς τους τρεις ομίλους που είχαν ενδιαφερθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αναφέρεται πως θα πωληθεί αρχικά το 51% και σταδιακά το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 67%. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παραλήπτες των επιστολών Πιτσιόρλα, με τις οποίες εξηγούνται οι αλλαγές στο διαγωνισμό του OΛΠ, ήταν οι τρεις υποψήφιοι που είχαν εμφανιστεί κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας και συγκεκριμένα η Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.

Κύριο επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι πως δεν πωλούνται οι υποδομές, αλλά ο OΛΠ ο οποίος έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιμανιού. Η σημερινή σύμβαση παραχώρησης μεταξύ OΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, που λήγει το 2052, προβλέπει πως ο οργανισμός διαχειρίζεται τις υποδομές του λιμανιού με εισφορά 2% επί των ετησίων εσόδων.

Η συγκεκριμένη σύμβαση πρόκειται να αναμορφωθεί μέχρι το φθινόπωρο (κατά πληροφορίες η ετήσια εισφορά μπορεί να αυξηθεί μέχρι και το 3,5% των εσόδων του ΟΛΠ) οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v