Frigoglass: Γιατί πουλήσαμε την υαλουργία

Διευκρινίσεις για τη στρατηγική του ομίλου έδωσε ο Χάρης Δαυίδ. Το τίμημα από την πώληση του κλάδου υαλουργίας και πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια. Το κλείσιμο εργοστασίων και το κυνήγι μεριδίου αγοράς και κερδοφορίας.

Frigoglass: Γιατί πουλήσαμε την υαλουργία

«Δεν υπήρχε λόγος να κρατήσουμε τη δραστηριότητα της υαλουργίας. Το τίμημα ήταν πολύ ικανοποιητικό, 10,5 φορές τα EBITDA του 2014, και για αυτό συμφωνήσαμε με την GZI σε ένα deal ύψους 225 εκατ. δολαρίων».

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Frigoglass, όπως είπε ο πρόεδρός της Χάρης Δαυίδ κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, αποφάσισε να πουλήσει τον κλάδο της υαλουργίας που περιλαμβάνει τρία υαλουργεία σε Ντουμπάι και Νιγηρία και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία.

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, το τίμημα ανέρχεται στα 225 εκατ. δολάρια εκ των οποίων τα 200 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 25 εκατ. δολάρια σε δύο δόσεις μέσα στην επόμενη διετία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωσή της τοποθετείται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

«Το σκεπτικό» είπε ο ίδιος ήταν: «Πουλάμε κάτι το οποίο ήταν στην κορυφή της κερδοφορίας μας και αυτά τα χρήματα τα τοποθετούμε στο core business μειώνοντας τον δανεισμό σε έναν τομέα, της επαγγελματικής ψύξης, που μπορεί μην έχει ακόμη το αποτέλεσμα που θέλουμε, αλλά είμαστε οι ηγέτες στην παγκόσμια αγορά και κοιτάμε πώς θα αναπτυχθούμε περαιτέρω».

Όπως είπε ο κ. Δαυίδ, ο οποίος δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων για το deal με την GZI και την επόμενη μέρα της Frigoglass, «ο όμιλος δεν έχει χάσει μερίδια, έχει χάσει όμως τζίρο γιατί έχει συρρικνωθεί η αγορά της επαγγελματικής ψύξης».

Αναφορικά με τη διακοπή της ζημιογόνας δραστηριότητας της Β. Αμερικής και την ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής του εργοστασίου της Τουρκίας στη Ρουμανία, ο κ. Δαυίδ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε ότι πρέπει να μειώσουμε έξοδα και υποδομή. Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτάμε άδεια εργοστάσια για αυτό τα κλείσαμε».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα πλάνο για το κλείσιμο κάποιου άλλου εργοστασίου, αν και έσπευσε να συμπληρώσει: «Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κερδοφορία μας. Πρέπει να μειώσουμε το footprint της βιομηχανίας για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί».

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Δαυίδ και στην πλατφόρμα επαγγελματικών ψυγείων επόμενης γενιάς, της σειράς ICOOL η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στόχευσης του ομίλου για τη ζήτηση και αύξηση των πωλήσεων. Η νέα σειρά ICOOL, όπως είπε, έχει εξαιρετικά θετική υποδοχή από τους πελάτες του ομίλου ανά τον κόσμο και δη από τον βασικό της πελάτη την Coca Cola.

Σε ό,τι αφορά τα της γενικής συνέλευσης το σώμα των μετόχων ψήφισε όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων ήταν η έγκριση των αμοιβών δ.σ. που καταβλήθηκαν το 2014 (720.000 ευρώ) και η προ έγκριση αμοιβών έως του ποσού των 800.000 ευρώ για την τρέχουσα χρήση. Επίσης ενέκρινε την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου ως μη εκτελεστικού μέλους στο δ.σ. της σε αντικατάσταση της κ. Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου αλλά και το νέο 9μελές δ.σ. το οποίο απαρτίζεται από τους κ. Χάρη Δαυίδ πρόεδρο, Ιωάννη Ανδρουτσόπουλο αντιπρόεδρο, Torsten Tuerling διευθύνοντα σύμβουλο, Λουκά Κόμη, Δώρο Κωνσταντίνου, Γεώργιο Λεβέντη, Ιωάννη Κωστόπουλο και Βασίλη Φουρλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v