Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΥΡΑΣ: Στόχος τα €70 εκατ. EBITDA το 2019

Στα πρότυπα των Ιταλών παραγωγών παρμεζάνας, ο όμιλος ΤΥΡΑΣ επιχειρεί να δημιουργήσει έναν «πυλώνα» εμπορικής διαχείρισης των ελληνικών ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο τζίρος της εταιρίας εκτιμάται να φθάσει τα 400 εκατ. στην πενταετία.

ΤΥΡΑΣ: Στόχος τα €70 εκατ. EBITDA το 2019

Ένα φιλόδοξο σχέδιο συγκέντρωσης του κλάδου σε ό,τι αφορά την εμπορική διαχείριση των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ (προϊόντα ονομασίας προέλευσης) και δη της φέτας στις διεθνείς αγορές, στα πρότυπα των ιταλικών οργανισμών ωρίμανσης, τυποποίησης και εμπορικής διαχείρισης της παρμεζάνας, επιχειρεί να υλοποιήσει ο όμιλος ΤΥΡΑΣ ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Σαράντηs, εκ των ιδιοκτητών και διευθύνων σύμβουλος, στόχος είναι να αποτελέσει ο όμιλος εμπορικό πυλώνα εξωστρέφειας, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διακίνησης και εξαγωγής ελληνικών προϊόντων που θα παράγουν διάφορες τυροκομικές μονάδες της χώρας, με κοινές όμως προδιαγραφές και κάτω από το σήμα της Τυράς.

Ήδη, υπάρχει συνεργασία με τρεις τυροκομικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και με την εταιρεία Δελφοί, ενώ γίνονται επαφές με άλλες δύο για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το πλεονέκτημα αυτού του εγχειρήματος είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των Ελλήνων παραγωγών έναντι των μεγάλων λιανεμπόρων του εξωτερικού και τελικά η εξασφάλιση καλύτερων τιμών.

Οι αδελφοί Σαράντη, Δημήτρης (πρόεδρος της ΤΥΡΑΣ) και Μιχάλης (διευθύνων σύμβουλος) διαβλέπουν ότι η συγκέντρωση δεν θα περιοριστεί μόνο στο εμπορικό κομμάτι. Αντιθέτως εκτιμούν ότι ο εγχώριος κλάδος θα υποχρεωθεί σε συγκέντρωση κάτι το οποίο θα γίνει σύμφωνα με τους ίδιους το αργότερο μέχρι το 2016 και αφού ξεκαθαρίσει το περιβάλλον στη χώρα και στη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Εκτιμούν δε ότι λόγω μεγέθους του ομίλου (σ.σ. το 2014 ο τζίρος του άγγιξε τα 295 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 49 εκατ. ευρώ) θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη συγκέντρωση. Οπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του, τον περασμένο Νοέμβριο υπέβαλαν στη MIG πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ έναντι 200 εκατ. ευρώ -100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 100 εκατ. ευρώ για την ανάληψη τραπεζικών υποχρεώσεων- συζητήσεις οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Πληροφορία πάντως η οποία διαψεύδεται κατηγορηματικά από την πλευρά της MIG, η οποία δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη τέτοιας πρότασης. Χαρακτηριστικά στέλεχος της MIG με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr είπε χαριτολογώντας: «Και εμείς θα εξαγοράσουμε τη Friesland και τη Nestle μαζί...».

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του ομίλου ΤΥΡΑΣ για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Τρικάλων Τρίκκη, οι αδελφοί Σαράντη δήλωσαν: «Αν την εξαγοράζαμε θα ήταν για να την κλείσουμε. Δεν το κάνουμε ακριβώς για να μην την κλείσουμε».

Σήμερα ο όμιλος ΤΥΡΑΣ ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο) και των χυμών διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες, την ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα, την Όλυμπος στη Λάρισα, τη Ροδόπη στην Ξάνθη, την FLB στη Ρουμανία και την TYRBUL στη Βουλγαρία και δύο εμπορικές εταιρείες σε Ιταλία και Γερμανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ελέγxει μερίδιο 20% στην αγορά γάλακτος κατέχοντας τη 2η θέση στον κλάδο, μερίδιο 12% στο στραγγιστό γιαούρτι που τον κατατάσσει στη 2η θέση και στην 3η στο σύνολο της αγοράς γιαουρτιού, μερίδιο 22% στους χυμούς κατέχοντας τη 2η και μερίδιο 5% στα τυριά κατέχοντας την 3η θέση.

Ο όμιλος την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει προϋπολογίσει νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών ο τζίρος του από 123 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 ανήλθε πέρυσι στα 295 εκατ. ευρώ, εφέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 315 εκατ., ενώ ο στόχος για το 2019 είναι να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 12 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν πέρυσι στα 22 εκατ. ευρώ, αν και το 2012 εμφάνισαν ζημίες 4 εκατ. Τη χρονιά εκείνη η Τυράς προχώρησε σε μείωση μισθών 10% στο προσωπικό της στην Ελλάδα. Μείωση που, όπως είπε η διοίκησή της, πλέον έχει αρχίσει να υποκαθιστά με bonus και νέες αυξήσεις 3% εφέτος.

Συνολικά στη δεκαετία 75 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρων μεταφέρθηκαν σε αποθεματικά κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης αυτής, ενώ σήμερα ο όμιλος έχει καθαρή θέση κοντά στα 140 εκατ.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εξαγωγές του ομίλου οι οποίες από 12 εκατ. ευρώ το 2004 ανήλθαν πέρυσι στα 86 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 100 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Ανοδικά κινήθηκαν την τελευταία δεκαετία και τα EBITDA του ομίλου τα οποία πέρυσι άγγιξαν τα 49 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι τα 70 εκατ. ευρώ το 2019.

Βέβαια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο όμιλος όπως παραδέχθηκε ο κ. Δημήτρης Σαράντηs είχε και τις αστοχίες του, όπως το project της Αμερικής καθώς και το project εξαγοράς μιας γαλακτοβιομηχανίας στη Ρουμανία.

Το πρώτο κόστισε λογιστική ζημία 10 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 4 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει: «Επειδή η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι στάσιμη, είναι δεδομένο ότι η επανεξέταση αυτού του project (της Αμερικής) θα γίνει όταν εμείς θα νιώσουμε εκ νέου έτοιμοι γι' αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v