Η ελληνική εταιρεία που έκανε γνωστό το κρουασάν, και όχι, μόνο σε Ανατολή και Δύση επιστρέφει στην Ελλάδα. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ της ελληνικής CHIPITA και της κυπριακής ιδιωτικής μετοχικής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης UFIB LIMITED, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Αυτήν την εξέλιξη την επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο ισχυρός άνδρας της Chipita και της UFIB Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι η μεταφορά της έδρας του ομίλου στην Ελλάδα αποτελεί μέρος του μακροχρόνιου σχεδιασμού που είχε γίνει ήδη από το 2010. Σημειώνεται ότι η UFIB η οποία συγκεντρώνει τις διεθνείς δραστηριότητες από τον ελληνικό βραχίονα του ομίλου, με έδρα την Κύπρο, ιδρύθηκε το 2010 με βασικούς μετόχους τον Σπ. Θεοδωρόπουλο και τον όμιλο Olayan, αλλά και άλλους γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες όπως τον κ. Αχιλλέα Φώλια, όταν εξαγόρασαν την Chipita από τη MIG.
Η διασυνοριακή συγχώνευση των Chipita και UFIB και η μεταφορά της έδρας του ομίλου στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα του σχεδιασμού που είχε κάνει εν έτει 2010 ο ισχυρός άνδρας της Chipita. Το επόμενο βήμα είναι η είσοδος της εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο ο στόχος είναι η εταιρεία να εισαχθεί στο Χ.Α. μέσα στο 2015 ή το 2016, «όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες που είναι συνυφασμένες με τις πολιτικές», είπε στο Euro2day.gr.
Σε ερώτηση γιατί επέλεξε τώρα να επαναπατρίσει την εταιρεία και να την εισαγάγει στο Χ.Α., ο κ. Θεοδωρόπουλος περιορίσθηκε στο να δηλώσει: «Από το 2010 που αγοράσαμε την εταιρεία είχαμε ένα πλάνο. Πρόκειται για έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που υλοποιείται».
Για την επόμενη ημέρα, πέρα από την είσοδο στο Χ.Α., στόχος της εταιρείας είναι, σε βάθος διετίας - τριετίας, η μείωση του δανεισμού ακόμη και ο μηδενισμός του (σήμερα είναι στα 260 εκατ. ευρώ). «Αν δεν προχωρήσουμε σε κάποια εξαγορά» όπως είπε στο Euro2day.gr ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, η περσινή ήταν πολύ καλή χρονιά για την επιχείρηση που είδε τα αποτελέσματά της να καταγράφουν άνοδο 30%, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για το 2015. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος, ο οποίος τζιράρει ετησίως πάνω από μισό δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ινδία και Τουρκία και μονάδες παραγωγής με στρατηγικές συνεργασίες σε Μεξικό, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου προς τις πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τελευταίας, ακόμη δεν υπάρχει κάτι οριστικό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες τράπεζες.