ΔΕΗ: Προάγγελος για... καλύτερες μέρες το Q3

Συνέχεια αναμένεται να έχουν στα επόμενα τρίμηνα οι θετικές τάσεις που διαγράφονται στα αποτελέσματα γ' τριμήνου της επιχείρησης. Τα οφέλη από τη μείωση της πετρελαϊκής τιμής, η αύξηση της ζήτησης και η μείωση των προβλέψεων.

ΔΕΗ: Προάγγελος για... καλύτερες μέρες το Q3

Ευνοημένη από την ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας και την πτώση των τιμών πετρελαίου εμφανίζεται η ΔΕΗ με βάση τα στοιχεία 9μήνου που δημοσίευσε χθες.

Η αντιστροφή του κλίματος είναι ιδιαίτερα εμφανής στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, καθώς παρατηρείται αύξηση εσόδων και όγκου στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση στις προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες, ενώ μείωση, έστω και μικρή, εμφάνισαν και οι δαπάνες για αγορά καυσίμων.

Οι τάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση και τα έσοδα, εκτός «πολιτικού απροόπτου» αναμένεται να συνεχιστούν ενισχυόμενες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αναμένεται δηλαδή σταθεροποίηση της ανόδου της ζήτησης στη χαμηλή τάση λόγω χειμώνα και με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει στραφεί αναγκαστικά ή από επιλογή στη θέρμανση με ηλεκτρικό. Ταυτόχρονα θα εμφανιστούν πολύ πιο έντονα οι θετικές επιπτώσεις από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, στο κόστος αγοράς φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του τελευταίου επηρεάζεται με υστέρηση 5-6 μηνών από τις τιμές προϊόντων, σύμφωνα με τη σύμβαση ΔΕΠΑ-Gazprom.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο, οι προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες σημείωσαν μείωση κατά 37,7 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 51,2 εκατομμύρια έναντι 88,9 εκατομμυρίων το γ΄ τρίμηνο 2013, κυρίως λόγω της μείωσης των προβλέψεων για πελάτες χαμηλής τάσης. Επίσης, τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 30,1 εκατομμύρια ή 2%, λόγω αυξημένης ζήτησης, και πάλι κυρίως από τους πελάτες χαμηλής τάσης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις κατοικίες και τις επαγγελματικές χρήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος αγοράς υγρών καυσίμων, αυτό το εννεάμηνο διαμορφώθηκε σε 617,2 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 7,7 εκατομμύρια, λόγω μείωσης των τιμών του μαζούτ και του diesel κατά 5,4% και 5,8% αντίστοιχα, αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά καύσιμα σημείωσε αύξηση κατά 148.000 μεγαβατώρες από τις οποίες οι 126.000 σημειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο του 2014.

Σε ό,τι αφορά στο μίγμα της παραγωγής και τις εισαγωγές, η ΔΕΗ συνέχισε την πολιτική των εισαγωγών σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, κρίνοντας ως πλέον συμφέρουσες οικονομικά τις εισαγωγές. Συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 257 γιγαβατώρες (+43%) η παραγωγή από λιγνιτικά μειώθηκε κατά 510 γιγαβατώρες (-8,2%), ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε στην παραγωγή ΑΠΕ, κυρίως λόγω της χαμηλής παραγωγής των αιολικών.

Από την πλευρά της ζήτησης, σε επίπεδο εννεάμηνου, η μόνη κατηγορία που εμφανίζει αύξηση είναι η βιομηχανική χρήση στην υψηλή τάση με 5.018 γιγαβατώρες έναντι 4.940 το εννεάμηνο του 2013 (+1,6%), ενώ σε όλες τις άλλες χρήσεις καταγράφεται κάμψη της ζήτησης, έστω και με μειωμένους ρυθμούς έναντι των προηγούμενων χρόνων με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη γεωργική. Το τρίτο τρίμηνο 2014 η παραγωγή της ΔΕΗ μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 67,5% της συνολικής ζήτησης διατηρώντας το ίδιο μερίδιο με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τέλος να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ανήλθε σε 1.591,3 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3.2% ενώ τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 246,7 εκατομμύρια, έναντι 94,7 εκατ. το τρίτο τρίμηνο 2013. Χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, το EBITDA διαμορφώνεται σε 264,1 εκατομμύρια έναντι 203,7 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο του 2013, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 16,6% έναντι 13,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v