Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική συμμαχία Μυτιληναίου με Endesa

Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα με αρχική κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ δημιουργείται με τη σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής Endesa. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην κατασκευή ανθρακικού σταθμού ισχύος 600 MW. Επίσης, ανακοινώθηκαν οι σχέσεις ανταλλαγής για την απορρόφηση των ΑτΕ και ΔΕΠΡΟ. Οι λεπτομέρειες του deal.

Στρατηγική συμμαχία Μυτιληναίου με Endesa
Η ENDESA, η μεγαλύτερη ισπανική εταιρία ηλεκτρισμού, και η εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ανακοίνωσαν τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στην Ελλάδα, η οποία θα επεκταθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα που μετέδωσε χθες το βράδυ το euro2day.gr.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την συγχώνευση της Αλουμίνιον της Ελλάδος με την ΔΕΛΤΑ Project με τη σχέση ανταλλαγής για το μεν Αλουμίνιο να ορίζεται σε 1 μετοχή του ΑτΕ προς 0,3954 μετοχές της Μυτιληναίος (2,529/1), ενώ για την ΔΕΛΤΑ Project η σχέση ορίζεται σε 1/0,1888 (5,296/1).

Η συμφωνία με την Endesa προβλέπει την ίδρυση νέας εταιρίας, η οποία θα διαθέτει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές και θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα.

Επίσης, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την ENDESA κατέθεσε Αίτηση για Άδεια Παραγωγής για ανθρακικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600 MW. Η επένδυση για τον σταθμό ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 890 εκατ. ευρώ.

Στο νέο εταιρικό σχήμα, του οποίου η αρχική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, η ENDESA θα κατέχει ποσοστό 50,01%. Η Μυτιληναίος θα εισφέρει όλα τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της, θερμικά και ανανεώσιμα, και τις διαθέσιμες άδειες (τα οποία έχουν εκτιμηθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η ENDESA θα εισφέρει το ανάλογο ποσό σε μετρητά.

Η εισφορά των περιουσιακών στοιχείων και οι αντίστοιχες κεφαλαιακές εισροές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες από σήμερα.

Οι οικονομικές δυνατότητες της νέας εταιρίας, η τεχνογνωσία της ENDESA (μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες, με παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική), η βιομηχανική διάσταση και ο καθοριστικός ρόλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, θα επιτρέψουν στη νέα εταιρία να αντεπεξέλθει σε αυτό το φιλόδοξο επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Στους σκοπούς της νέας εταιρίας περιλαμβάνονται η κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία θερμικών σταθμών ενέργειας (φυσικό αέριο και άνθρακας), ανανεώσιμων έργων (αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), όπως επίσης και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και εκπομπών CO2.



Επίσης, προβλέπεται η σταδιακή είσοδος στην αγορά της λιανικής με την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας μετά τον Ιούλιο του 2007.

Τα περιουσιακά στοιχεία της νέας εταιρίας θα περιλαμβάνουν:

• Έναν σταθμό συμπαραγωγής ισχύος 334 MW, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2007

• Έναν υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 430 MW, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2009

• Παραγωγική δυνατότητα ισχύος άνω των 1.000 MW σε ανανεώσιμα

• Έναν νέο ανθρακικό σταθμό ισχύος 600 MW

• Επιπρόσθετα, η νέα εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άδεια εμπορίας 310 MW, νέες άδειες παραγωγής για σταθμούς συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο και ανθρακικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Και τα δύο συνεργαζόμενα μέρη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της νέας εταιρίας, της μεγαλύτερης μέχρι τώρα αυτού του είδους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

---- Μυτιληναίος - Endesa: Κατασκευή ανθρακικού σταθμού 600 MW

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την ENDESA κατέθεσε Αίτηση για Άδεια Παραγωγής για ανθρακικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600 MW.

Η επένδυση για τον σταθμό ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 890 εκατ. ευρώ.

Οι δύο εταιρίες προετοίμασαν τον Φάκελο της Αίτησης στα πλαίσια της στρατηγικής τους συνεργασίας και του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα ίδια πλαίσια ελήφθη και η απόφαση για την έναρξη κατασκευής του Σταθμού Αγίου Νικολάου 430 MW εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας του ΔΕΣΜΗΕ.

Η μεγάλη εμπειρία της ENDESA στην κατασκευή και διαχείριση ανθρακικών σταθμών, καθώς και η ανάλυση των ενεργειακών αναγκών της χώρας υπέδειξαν την άμεση αναγκαιότητα ενός σταθμού με καύσιμο σκληρό άνθρακα. Σημειώνουμε ότι η ENDESA είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής φορτίων άνθρακα στη Μεσόγειο και με αυτόν τον τρόπο μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί από ένα ισχυρό και αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαθέτει την αναγκαία οικονομική επιφάνεια, οργανωτική δομή, τεχνογνωσία και εμπειρία για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, υλοποίηση και αποδοτική λειτουργία του σταθμού.

Ο σταθμός θα είναι τεχνολογίας κονιοποιημένου άνθρακα υπερκρίσιμου κύκλου (supercritical pulverized coal combustion plant). Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας βασίστηκε στο γεγονός ότι:

• Αποτελεί την αιχμή της εμπορικά διαθέσιμης τεχνολογικής ανάπτυξης των λεγόμενων ”τεχνολογιών καθαρού άνθρακα” (clean coal technologies)

• Είναι εμπορικά διαθέσιμη και εξασφαλίζει:

• Υψηλή ενεργειακή απόδοση. Οι υψηλής τεχνολογίας (state of the art) σταθμοί εμφανίζουν απόδοση άνω του 46% net LHV.

• Σημαντικότατη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2, NOx, SOx, σωματίδια) λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και της χρησιμοποιούμενης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

• Υψηλότατο βαθμό διαθεσιμότητας (availability).

• Πολύ καλή απόδοση σε μέσο φορτίο (part load efficiency) και δυνατότητα λειτουργίας σε διάφορα επίπεδα ισχύος (flexibility).

Ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι ώριμη, δοκιμασμένη αλλά και συνεχώς βελτιούμενη. Μέχρι το 2010 αναμένεται μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε. υπό τον τίτλο ”Advanced (’700oC’) PF Power Plant Project – AD700” η συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτύχει καθαρό βαθμό απόδοσης 50%-55%, οφειλομένη στη ραγδαία εξέλιξη των προηγμένων υλικών (nickel alloys).

Η εξασφάλιση καυσίμου σε ανταγωνιστικές τιμές θεωρείται δεδομένη, βάσει της αγοράς και της ευρύτερης συνεργασίας με τον διεθνή ενεργειακό όμιλο ENDESΑ.

Η θέση του σταθμού επιτρέπει την εκμετάλλευση υφιστάμενων υποδομών συμπεριλαμβανομένων οδικών προσβάσεων, ορυχείου ασβεστόλιθου, χώρων απόθεσης αποβλήτων κ.λπ. Επίσης, εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά καυσίμου, ενώ η απομονωμένη θέση του και η κατασκευή του πλησίον των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του ΑτΕ αποτρέπει την οποιαδήποτε όχληση.

Η νέα μονάδα παραγωγής θα συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια του Συστήματος Μεταφοράς και ιδίως του Νότιου Συστήματος, όπου και εντάσσεται.

Επίσης, θα επιφέρει μείωση της φόρτισης των τριών (3) κυκλωμάτων 400 kV Βορρά-Νότου και επομένως μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις για ένταξη και τέταρτου (4ου) κυκλώματος 400 kV Βορρά-Νότου από τον ΔΕΣΜΗΕ.

Παρόμοιοι σταθμοί κατασκευάστηκαν πρόσφατα και κατασκευάζονται σε χώρες με αυστηρότατη περιβαλλοντική νομοθεσία και ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Ιαπωνία κ.λπ., εξ ου και η συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού διείσδυσης στην παραγωγή ενέργειας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

---- Μυτιληναίος: Απορροφά ΑτΕ - ΔΕΠΡΟ



Την συγχώνευση της Αλουμίνιον της Ελλάδος με την ΔΕΛΤΑ Project ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος, καθώς, όπως τονίζει, η σύναψη συμφωνίας του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τον ισπανικό ενεργειακό Όμιλο ENDESA σηματοδοτεί καθοριστικά πλέον την στρατηγική και τους στόχους του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στον τομέα της ενέργειας.

Η σχέση ανταλλαγής για το μεν Αλουμίνιο ορίζεται σε 1 μετοχή του ΑτΕ προς 0,3954 μετοχές της Μυτιληναίος (2,529/1), ενώ για την ΔΕΛΤΑ Project ορίζεται η σχέση 1/0,1888 (5,296/1).

Ειδικότερα, στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας η Διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε την έναρξη μετασχηματισμών και εταιρικών αναδιαρθρώσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου με τον πλέον επωφελή τρόπο με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των ωφελειών και κερδών όλων του Ομίλου σε επίπεδο μητρικής, θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών και κατ΄ επέκταση όλων των μετόχων του.

Συγκεκριμένα τα διοικητικά συμβούλια των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (στο εξής η ”ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ”), ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ (στο εξής η ”ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ”) και ΔΕΛΤA ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΒΕΤΕ (στο εξής η ”ΔΕΛΤΑ”) την 28.3.2007 αποφάσισαν:

α) την έναρξη συγχώνευσης δι’ απορρόφησης των ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και ΔΕΛΤΑ από ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ,

β) την απόσχιση των κλάδων (ι) παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και (ιι) παραγωγής, κατασκευής και εμπορίας αλουμίνας, αλουμινίου μεταλλευτικών υλικών και μετάλλων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και εισφοράς τους σε 100% μη εισηγμένες θυγατρικές εταιρείες της.

Για λόγους πρόνοιας στα πλαίσια του ν. 3340/2005 ανακοινώνεται η από κοινού εκτίμηση των Διοικητικών Συμβουλίων για τη σχέση ανταλλαγής, η οποία τελεί υπό την αίρεση της επαλήθευσης των ανεξάρτητων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της εγκρίσεως των μετόχων των Γενικών Συνελεύσεων των μετασχηματιζόμενων εταιρειών.

Ειδικώτερα, οι Μέτοχοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προτείνεται να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με σχέση ανταλλαγής 1 κοινής μετοχής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς 0,3954 κοινή μετοχή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Οι μέτοχοι της ΔΕΛΤΑ προτείνεται να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με σχέση ανταλλαγής 1 κοινής μετοχής της ΔΕΛΤΑ προς 0,1888 κοινής εισηγμένης μετοχής της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Οι προτεινόμενες σχέσεις ανταλλαγής αντανακλούν τα κλεισίματα όλων των εταιρειών της τελευταίας συνεδρίασης του ΧΑ της 27.03.2007, οι οποίες εμπίπτουν στο εύρος τιμών των εσωτερικών αποτιμήσεων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών εισηγμένων μετασχηματιζόμενων εταιρειών αποφάσισαν σύμφωνα με το νόμο να διορίσουν από κοινού την NBGI, EFG EUROBANK και ΑLPHA BANK, οι οποίες θα αποτιμήσουν τις συγχωνευόμενες εταιρίες και θα γνωμοδοτήσουν και θα επαληθεύσουν για το δίκαιο και εύλογο επί της ανωτέρω σχέσεως ανταλλαγής των μετοχών.

Όλοι οι μετασχηματισμοί που αποφασίστηκαν από τα οικεία Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών θα φέρουν ως ημερομηνία αφενός ισολογισμού μετασχηματισμού για τη συγχώνευση και αφετέρου λογιστικής κατάστασης μετασχηματισμού για τις αποσχίσεις την 31.3.2007 και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2166/1993, άρθρων 69 επ. του κ.ν. 2190/1920 και εν γένει της εμπορικής νομοθεσίας. Η ολοκλήρωση των ανωτέρω μετασχηματισμών τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των τριών εταιρειών που αναμένεται να αποφασίσουν εντός του β΄ εξαμήνου του 2007 και την αίρεση της κατά νόμο λήψεως όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Με την υλοποίηση των μετασχηματισμών προσδοκάται λειτουργική ευελιξία και αυτοτέλεια δραστηριότητας των εταιρειών του Ομίλου καθώς επίσης επιτυγχάνονται μεγάλες οικονομίες κλίμακας οι οποίες θα ενισχύσουν την κερδοφορία του και κατ’ επέκταση στα οφέλη των μετόχων του, ενώ η συνένωση του έμψυχου δυναμικού, των κεφαλαίων και της τεχνογνωσίας καθιστά τον ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.

Για τη στρατηγική συμφωνία με την Endesa και για τους μετασχηματισμούς των εταιρειών του Ομίλου θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v