Η κοινοπραξία Archirodon Group NV – Intrakat – Envitec ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο διαγωνισμό για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για το 5ο έργο κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στο οποίο έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος. Το κόστος κατασκευής της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ, ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει με ευθύνη του αναδόχου. Η σύμβαση λειτουργίας του έργου από τον ανάδοχο θα είναι 25ετους διαρκείας και η συμβατική αμοιβή για το τέλος εισόδου θα ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 41,8 € / τόνο.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, η κοινοπραξία επελέγη μετά την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, ήτοι την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, συμμετείχαν επίσης άλλοι 3 υποψήφιοι, οι οποίοι κατά σειρά κατάταξης είναι οι εξής: η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ και η ένωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ. Η ανάδοχος κοινοπραξία καλείται να κατασκευάσει τη Μονάδα σε 20 μήνες (από την υπογραφή της σύμβασης που εκκρεμεί) συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης σύμπραξης, και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι προσυμβατικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση της Ηπείρου, η προταθείσα από τον προσωρινό ανάδοχο τεχνολογική λύση είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον καθώς αφορά στη Μηχανική Ανακύκλωση για την ανάκτηση ανακυκλωσίμων υλικών, κατά τουλάχιστον 60% επί των εισερχομένων, και στην αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος με στόχο την ανάκτηση ανακυκλωσίμων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) και την παραγωγή compost για αποκαταστάσεις λατομείων, περιαστικό πράσινο και εδαφική χρήση. Η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας θα κυμαίνεται από 80.000 έως 105.000 τόνους σύμμεικτων και προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων, ενώ το σταθεροποιημένο υπόλειμμα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 32%, θα οδηγείται προς ταφή στους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Ηπείρου. Όλα τα κτίρια της Μονάδας θα είναι κλειστά και θα λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος των οσμών.