Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εφτάψυχες» οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες

H τρέχουσα κατάσταση στην εισηγμένη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς η ΕΛΙΧΘ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και καθαρό δανεισμό 46 εκατ. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις «τάσεις».

«Εφτάψυχες» οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες

"Χαλκέντερες" φαίνεται να είναι οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς ενώ ήταν οι πρώτες χρονικά που ήρθαν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενδεχομένως να είναι και οι πρώτες που θα καταφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία να ξεπεράσουν τον κάβο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η εισηγμένη εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από τα τέλη του 2008 και αναγκάστηκε να καταφύγει στις διατάξεις του άρθρου 99 συμφωνώντας με τράπεζες και προμηθευτές μια σημαντική επιμήκυνση των υποχρεώσεών της. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της εταιρείας «από την ημέρα της συνδιαλλαγής (έτος 2010) έως και τη λήξη της χρήσεων 2013 κατέβαλε για εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές του άρθρου 99 περίπου τριάντα εκατομμύρια ευρώ».

Με βάση άλλωστε τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων, η ΕΛΙΧΘ από το τέλος του 2009 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2013 περιόρισε το σύνολο των υποχρεώσεών της από τα 101,6 στα 84,47 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η τρέχουσα κατάσταση στην εισηγμένη –λόγω και των ευρύτερων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο- κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2013:

• Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-3,7 εκατ. ευρώ).

• Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές στα 11,77 εκατ. ευρώ.

• Στο σύνολο του 2013 οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 12,7 στα 8,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν αρνητικό (-3,86 εκατ.), όπως και το τελικό αποτέλεσμα (-8,79 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, η πτώση των τιμών των ψαριών οδήγησε σε νέα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη μη επαρκή σίτιση του ιχθυοπληθυσμού και την αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων προς τους συμβληθέντες πιστωτές του άρθρου 99.

Η δυσκολία των πραγμάτων απεικονίζεται και στο ταμπλό του ΧΑ, όπου η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κυμαίνεται μόλις γύρω στο 1,85 εκατ. ευρώ.

Σε ποια όμως στοιχεία μπορεί να ελπίζει η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΕΛΙΧΘ πως τελικά θα ξεπεραστεί και η τρέχουσα κρίση;

Το πρώτο είναι η ήδη υπάρχουσα συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών για νέα αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εισηγμένης. Έτσι λοιπόν, στις 8 Απριλίου αναμένεται η έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας εξυγίανσης άρθρου 106β Ν. 3588/2007 από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και την αμέσως επομένη ημέρα (9 Απριλίου) θα συζητηθεί η υπόθεση της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (η διοίκηση εκτιμά πως η έκβαση θα είναι θετική).

Το τι περιλαμβάνει η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν τη γενική συνέλευση της 8ης Απριλίου. Ωστόσο, φημολογείται πως δεν θα περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων (άρα, οι σημερινοί μέτοχοι δεν θα διακινδυνεύσουν με διάχυση ποσοστών), ενώ ζητούμενο είναι αν θα περιλαμβάνει μόνο επιμήκυνση υποχρεώσεων, ή και κάποιου είδους «κούρεμα» αυτών.

Σαφέστερη λοιπόν εικόνα για την «επόμενη μέρα» των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών θα υπάρξει μετά την 9η Απριλίου, ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία:

Πρώτον, η έγκριση της συμφωνίας θα της δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Δεύτερον, παρά τις απώλειες λόγω μη επαρκούς τροφοδοσίας που υπήρξε το 2013 και δεδομένου ότι έλαβαν χώρα νέες τοποθετήσεις γόνου για πάχυνση, υπάρχουν υψηλά αποθέματα ψαριών που θα μπορούσαν να πωληθούν τους επόμενους μήνες.

Τρίτον, η βελτίωση στις τιμές των ψαριών που παρατηρείται φέτος ευνοεί τα αποτελέσματα και η μέση τιμή πώλησης μεγάλου ψαριού θα επανέλθει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με εκείνα της χρήσεως 2012.

«Η συμφωνία θα δώσει στην εταιρεία την αναγκαία επάρκεια ρευστότητας για την ικανοποιητική σίτιση του ιχθυοπληθυσμού και υπό την προϋπόθεση της σταθεροποίησης των τιμών στα δεδομένα της χρήσης 2012, η εκτίμηση της διοίκησης είναι η σημαντική κερδοφορία στη χρήση 2014», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v