Πέρυσι, κύκλοι της αγοράς ήθελαν τον ιχθυοκαλλιεργητικό όμιλο Ανδρομέδα να βγαίνει προς πώληση, με το σκεπτικό ότι έληξε το ανώτατο χρονικό όριο κατοχής για το private equity (Global Finance) που ελέγχει την εταιρεία.
Αντίθετα, το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι άλλοι θεωρούν πιθανό πως η Ανδρομέδα θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη γενικότερη αναδιάρθρωση των δυνάμεων που κυοφορείται στον κλάδο.
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν σε κάποιο σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει σε έναν από τους δύο μεγάλους ομίλους που θα δημιουργηθούν μετά τις εξελίξεις σε Νηρέα, Σελόντα και Δία.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Ανδρομέδα -επισήμως τουλάχιστον- δηλώνει πως διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και πως τα όποια επεκτατικά της βήματα θα γίνουν στο εξωτερικό και θα χαρακτηρίζονται από σύνεση.
Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε πρόσφατα στο εξωτερικό (Undercurrent News), ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδας, κ. Δημήτρης Βαλαχής. Μεταξύ άλλων λοιπόν, ο CEO της ελληνικής εταιρείας ανέφερε:
• Οι πωλήσεις του 2013 διαμορφώθηκαν γύρω στα 120 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία έκλεισε κοντά στο break even.
• Το επίπεδο του χρέους παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα (53-55 εκατ. ευρώ) και πως «κατάφεραν να κρατήσουν την εταιρεία υγιή».
• Για το 2014 αναμένει ίδιες ή ελαφρά ανοδικές πωλήσεις και καλύτερη κερδοφορία.
Σε ότι αφορά τώρα τον κλάδο, ο κ. Βαλαχής δήλωσε πως «καθένας καταλαβαίνει πως θα υπάρξει ένα νέο μέλλον για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και πως «χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι από ισχυρούς παίκτες προκειμένου ο κλάδος να ξαναγίνει υγιής».
Πάντως, ο κ. Βαλαχής δεν αναφέρθηκε σε πιθανό ρόλο της Ανδρομέδας στη δημιουργία των δύο σχημάτων:
«Η Ανδρομέδα παίζει ένα θετικό ρόλο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, έχει σχέδια επέκτασης, αλλά δεν... ενδιαφέρεται να δαγκώσει περισσότερο από αυτό που μπορεί να μασήσει. Το μοντέλο μας είναι προσεκτικό. Προτιμούμε να πηγαίνουμε αργότερα, βήμα-βήμα», δήλωσε.
Τέλος, ανέφερε πως πέρα από την υπάρχουσα παρουσία της στην Ισπανία, η Ανδρομέδα αξιολογεί επεκτατικές ευκαιρίες στη Βόρεια Αφρική και στον Περσικό Κόλπο, όπου εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τοπικής βάσης.
Στ.Κ.