Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία: Πρόστιμο 1,7 εκ. σε Intralot/Intracom

H Επιτροπή Ανταγωνισμού που διερευνούσε τα τελευταία χρόνια τη σύμβαση για το βιντεολόττο με τη Loteria Romana κατέληξε στο συμπέρασμα πως τέσσερις εταιρείες παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Στη Novomatic η νέα σύμβαση. Τι απαντά η εταιρία.

Ρουμανία: Πρόστιμο 1,7 εκ. σε Intralot/Intracom

Λίγες εβδομάδες μετά την απώλεια της σύμβασης για το βιντεολόττο στην κρατική λοταρία της Ρουμανίας, η Intralot (μαζί με τη θυγατρική Lotrom και την Intracom Holdings) καλείται να πληρώσει πρόστιμο περί το 1,7 εκατ. ευρώ για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της Ρουμανίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού που διερευνούσε τα τελευταία χρόνια τη λεόντεια σύμβαση για το βιντεολόττο (είχε συναφθεί με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό το 2003) με τη Loteria Romana, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι τέσσερις εταιρείες παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Όπως έγινε γνωστό χθες, εκτός από το πρόστιμο στις τρεις ελληνικές εταιρείες επέβαλε και πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στη Loteria Romana, που είχε συναινέσει στη συγκεκριμένη σύμβαση.

Όπως μεταδίδει ο ρουμανικός Τύπος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε πως οι τέσσερις εταιρείες είχαν συμφωνήσει να μην επιτρέψουν την είσοδο άλλου «παίκτη» στην αγορά βιντεολόττο της Ρουμανίας. Έτσι, «παρά το γεγονός πως κατατέθηκαν προσφορές από άλλες εταιρείες στη Loteria Romana για τη λειτουργία άλλου προγράμματος βιντεολόττο, οι όροι της δεκαετούς σύμβασης μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών οδήγησαν σε περιορισμό του ανταγωνισμού, όσον αφορά τόσο τα τερματικά όσο και την παραγωγή - προώθηση εξοπλισμού ή υπηρεσιών».

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το πρόστιμο στην Intralot ανέρχεται σε 1.236.860 ευρώ, στην Intracom σε 397.163 ευρώ και στη Lotrom σε 114.375 ευρώ.

Η σύμβαση που απασχολούσε για χρόνια τις κρατικές αρχές της Ρουμανίας και τις τοπικές εφημερίδες προέβλεπε ότι η ελληνική πλευρά λάμβανε ως πληρωμή το 80% των μικτών κερδών για τα πρώτα τρία χρόνια, το 75% για τα επόμενα τρία και το 70% τα υπόλοιπα χρόνια ως την ολοκλήρωση της δεκαετίας.

Με αφορμή την ίδια σύμβαση, ο ρουμανικός Τύπος ασχολούνταν επί χρόνια με μια άλλη πτυχή σκανδάλου, με τις ελληνικές εταιρείες να φέρονται ως εμπλεκόμενες σε υπόθεση φοροδιαφυγής και παράτυπης εγκατάστασης «κουλοχέρηδων», αντί μηχανών βιντεολόττο.

Με την ίδια σύμβαση είχε ασχοληθεί το 2010 το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ρουμανίας και είχε διαπιστώσει πως περιείχε όρους «που ζημίωσαν το ρουμανικό δημόσιο». Μάλιστα είχε υπολογιστεί πως η ζημία προσέγγιζε τα 90 εκατ. λέι. Για ακόμα μεγαλύτερες ζημίες έκανε λόγο μια έκθεση που συνέταξε το 2007 μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών της Ρουμανίας που ασχολούνταν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε πως η αυστριακή Novomatic επικράτησε στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση για το βιντεολόττο. Η αυστριακή εταιρεία επικράτησε σε διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι ανάδοχοι, με αποτέλεσμα να συνάψει σύμβαση 15τούς διάρκειας για την προμήθεια 10.000 τερματικών βιντεολόττο (VLTs) καθώς και για το σχετικό σύστημα αριθμολαχείων και βιντεολόττο, συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος τζάκποτ, υπηρεσιών συντήρησης, ανταλλακτικών, logistics κ.λπ.

Η διοίκηση της Intralot είχε φροντίσει να υποβαθμίσει την απώλεια του παχυλού συμβολαίου, μολονότι ρουμανικές πηγές ανέφεραν πως η εταιρεία λάμβανε περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Τι απαντά η Intralot

Σε απάντηση αιτήματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου όσον αφορά την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας η Εταιρεία δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει επίσημα την πλήρη απόφαση της Επιτροπής, όμως οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας, με βάση την ενημέρωση από την Επιτροπή στα πλαίσια της σχετικής διαδικασίας, εκτιμούν  ότι η Εταιρία θα δικαιωθεί στα αρμόδια δικαστήρια που προτίθεται να προσφύγει διότι  πιστεύουν ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη ουσιαστικά και νομικά.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των 1,3 εκατ ευρώ του προστίμου είναι πολύ μικρό και δεν επηρεάζει καθόλου την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, καθώς αποτελεί περίπου το 0,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2% των κερδών προ φόρων  και το 2,8% των κερδών μετά από φόρους των τελευταίων 12 μηνών, μέχρι 30/9/2013.

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρία έχει αναφέρει στις σημειώσεις των οικονομικών της καταστάσεων τη διενέργεια έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας. 

Όσον αφορά τα σχόλια για τα έσοδα της Εταιρίας στη Ρουμανία, τα αναγραφόμενα μεγέθη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως αφίστανται της πραγματικότητας, καθώς τα πραγματικά έσοδα είναι πολύ μικρότερα και βέβαια ανταποκρίνονται σε μικρό ποσοστό του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της Εταιρείας που ξεπέρασε το 1,45 δις ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, μέχρι 30/9/2013. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v