Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pepsico: Ψάχνει φως στο τούνελ στην Ελλάδα

Πού θα ρίξει το βάρος η εταιρεία μετά την εθελουσία έξοδο και την αναδιάρθρωση. Πώς ποντάρει ότι θα ισοσκελίσει τα οικονομικά της εντός 2ετίας μετά τις μεγάλες ζημίες των τελευταίων ετών. Οι σχεδιασμοί.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Pepsico: Ψάχνει φως στο τούνελ στην Ελλάδα

Με συσσωρευμένες ζημιές 63 εκατ. ευρώ την τελευταία 5-6ετία από την δραστηριότητα των αναψυκτικών και με τα μερίδια της να βαίνουν μειούμενα οι επιλογές της Pepsico – ΗΒΗ ήταν δύο: ή να αποχωρήσει από τη χώρα ή να συνεχίσει, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει να «αιμορραγεί».

Τελικά η ζυγαριά έγειρε υπέρ της δεύτερης επιλογής. Δηλαδή της συνέχισης της δραστηριότητάς της στην ελληνική αγορά. Με μειωμένα κόστη, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των οικονομικών της δεικτών και σε έναν με δύο χρόνια από σήμερα θα καταφέρει να κάνει break even.

Το πρώτο βήμα, όπως είπε χθες η διοίκησή της κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε δημοσιογράφους, έγινε. Η εταιρεία μέσα από τη διακοπή της δραστηριότητας εμφιαλωμένου νερού που διατηρούσε στο Λουτράκι και ενός διευρυμένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου το οποίο εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις και επηρέασε περισσότερους από 100 εργαζόμενούς της –ή το 1/4 του προσωπικού της-, φαίνεται να έχει θέσει υπό έλεγχο τα κόστη της.

Κίνηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε στην εταιρεία περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου επέλεξε τη λύση του «βελούδινου διαζυγίου» με τους εργαζόμενούς της παρέχοντάς τους αποδοχές 3 ετών, από αποζημιώσεις 9μηνών έως 1 έτος που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Επίσης προχώρησε σε επαναπρόσληψη μέρος του προσωπικού για ένα ακόμη χρόνο.

Σε αυτό το ποσό αν προστεθούν και τα κεφάλαια που διέθεσε η μητρική για αποπληρωμή δανείων και διαγραφή ζημιών, τότε το κόστος που επωμίστηκε η μητρική για να διατηρήσει την ελληνική δραστηριότητα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

«Αιμοδοσία» μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η πρόθεση της εταιρείας να παραμείνει στην Ελλάδα, αν και πάντα στο επιχειρείν το να αποχωρήσει μια εταιρεία από μια χώρα βρίσκεται πάντα στη μεγάλη εικόνα.

Ωστόσο ο γενικός διευθυντής της Pepsico-ΗΒΗ, Ray Hazley, ξεκαθάρισε: "θέλουμε να παραμείνουμε και να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα. Έπρεπε να είμαστε πιο ευέλικτοι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της αγοράς". Σημειώνοντας παράλληλα «πλέον τα κόστη μας είναι πιο μεταβλητά, άρα μπορούμε να ανταποκριθούμε στην υπάρχουσα κατάσταση της αγοράς».

Βέβαια το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η διοίκηση της, σε μια αγορά η οποία συνεχίζει να πιέζεται ασφυκτικά λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της κατανάλωσης, είναι αν μη τι άλλο δύσκολο. Κάτι το οποίο παραδέχεται και ο κ. Ray Hazley, ο οποίος όμως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η εταιρεία θα τα καταφέρει. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 1-2 χρόνια η εταιρεία θα καταφέρει να ισοσκελίσει τις ζημίες που παρουσιάζει, ενώ σημείωσε «θεωρώ ότι έχουμε κάνει ότι έπρεπε να έχουμε κάνει. Δεν έχουμε άλλα πλάνα περικοπών πλέον έχουμε πολύ δυνατή βάση».

Σε ότι αφορά στο core business, πέρα από την Pepsi, έμφαση θα δοθεί στην χαρτογράφηση της αγοράς και στην ενίσχυση των brands Ήβη και Lipton. Όπως σημείωσε ο κ. Hazley η εταιρεία παράγει το προϊόντα της -αναψυκτικά και σνακ- στην Ελλάδα αγοράζοντας το 50% των αναγκών της σε πρώτες ύλες από τους Έλληνες παραγωγούς. Για να συμπληρώσει, ότι πρόθεσή της εταιρείας είναι να προμηθεύεται από τους Έλληνες παραγωγούς το 100% των πρώτων υλών και για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει την υποστήριξη της πολιτείας, μέσα από επαφές με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Hazley εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συναντηθεί και με άλλους Έλληνες υπουργούς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όπως είπε, και έχει αντιληφθεί, όπως ανέφερε, ότι υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι υπέρ του επιχειρείν «και αυτή τη στιγμή», όπως σημείωσε «έχουμε κάποια σημάδια που το πιστοποιούν αυτό». Βέβαια παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι τέλειες και χρειάζονται και τον έλεγχο από το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v